Published On: 13 september 2017

Begin dit seizoen wees er weinig op dat Micha Boy De Waal nog op een kwartliter zou rijden. De spectaculaire coureur uit Veen reed voor het No Fear Jumbo BT Motorsport team in de MX1 en had het erg naar zijn zin op de 450. Toen De Waal na het vertrek van Lars Van Berkel bij Vamo Honda diens plaats mocht invullen voor de rest van het WK MX2 veranderde alles. De 22-jarige No Fear Energy piloot kende een seizoen met ups en downs maar demonstreerde in Assen wél zijn snelheid.

Je maakte de hele weekend een ontspannen indruk en qua rijden zag het er erg goed uit in Assen.
De Waal:
“Ben ik anders niet relaxed dan? (lacht) Assen was natuurlijk ook anders dan mijn eerste GP van het seizoen in Valkenswaard. Je bent terug vertrouwd met de competitie in het WK, het was de elfde Grote Prijs met hetzelfde team en dezelfde motor. Druk voelde ik niet omdat het een thuiswedstrijd was. Integendeel, het is wel leuk dat er mensen komen om je aan te moedigen!”

Wat vond je van de omloop?
De Waal:
“Oké, het is wel een zandomloop wat voor mij positief is maar Assen kan je nergens anders mij vergelijken. Het is natuurlijk een tijdelijke omloop waar alles op korte tijd wordt aangelegd en dan was er nog de zware regen in de dagen voordien. Ik kan je wel vertellen dat de baan er erg zwaar bij lag!”

Hoe ging het op zaterdag?
De Waal:
“Zaterdag was dramatisch slecht, althans in de vrije training. De kwalificatietraining was al helemaal niet goed. Ik weet niet wat ik aan het doen was, maar het leek zelfs helemaal niet op crossen! De manche op zaterdag was wel goed. Het rijden ging lekker, en ik werd zestiende. Jammer van die kleine val anders had er nog een plaatsje of twee meer ingezeten.”

Zondag had er zeker meer ingezeten?
De Waal:
“Dat denk ik wel. In de eerste manche had ik een heel slechte start maar ik reed van de laatste plaats al binnen één ronde naar 20. Daarna kon ik al snel naar 16 rijden en had ik een mooi duel met Jed Beaton. Helaas liepen we tegen een probleem met de motor aan. We reden met iets andere benzine waartegen de carbon tank niet bestand bleek. Daardoor raakte de benzine vervuild en dat was het dan. Zoiets hadden we nog niet meegemaakt, iedereen weer wat wijzer dus. De tweede manche was heel gelijkaardig. Een slechte start, snel naar voor maar ik kwam ten val. Daarbij raakte de radiator beschadigd. Ik verloor veel water en de motor kwam veel vermogen te kort. Toch wist ik nog naar 22 te rijden. Al bij al niet slecht, maar een verbetering van mijn beste prestatie van het jaar was ’s zondags wel mogelijk geweest.”

Volgende week dan de laatste GP van het seizoen in Villars-sous Ecot.
De Waal:
“Nog één en dan zit het WK seizoen erop! Nog één keer alles geven, hopelijk krijgen we in Frankrijk wel loon naar werken. Ik heb in ieder geval veel geleerd van de GP’s die ik dit jaar reed. (glimlacht) Wat 2018 brengt, kan ik nu nog niet zeggen maar het ziet er best goed uit.”

Succes in Frankrijk
De Waal:
“Bedankt!”

Foto’s: shotbyBavo