Published On: 5 februari 2018

Menig team heeft inmiddels de eerste meters van dit seizoen erop zitten waarvan sommigen het afgelopen weekend zelfs een training in ‘wedstrijd’-modus. In Eersel durfde men het namelijk weer aan om een zijspancross-seizoensopener te organiseren. Men had ondanks het natte weer van de afgelopen weken de piste er perfect bij liggen maar voor vele teams was dit toch geen reden om naar Eersel af te reizen. Er waren in totaal minder dan 30 zijspannen op komen dagen wat de organisatie van dit geheel wel in mineur bracht.  Doch maakte de aanwezige zes ingeschreven teams bij de Inters er een mooi schouwspel van. Het waren dan ook niet zomaar de eerste en de beste daar in Eersel!

Het volledige dagpodium van de finale GP in 2017 te Markelo stond namelijk achter het starthek. Van deze drie nam de nieuwbakken combinatie Julian Veldman en Siebe van der Putten het initiatief en men voerde lang de eerste heat aan in Eersel totdat Willemsen/Bax en Bax/Stupelis er toch aan voorbij gingen. Willemsen/Bax wonnen daar de eerste heat met de gouden WK-combinatie van 2015, Bax/Stupelis, hierachter en Veldman/Van der Putten werden dan derde.
De tweede heat verliep minder voor Willemsen/Bax die eigenlijk pas voor eerst weer op de zijspan zaten. Een flinke crash was er de oorzaak van dat men ‘slechts’ vierde werd. Gelukkig was er fysiek niks aan de hand met zowel Daniël Willemsen als Robbie Bax. Team Veldman viel deze heat uit waardoor de sterk acterende Justin Keuben/Dion Rietman verdiend de 2e plek pakte aan de finish voor de Duitstalige Belg Andreas Closhe met in de bak de Nederlander Han van Hal.
De derde manche bij de inters had dezelfde uitslag als de eerste en dus pakte Bax/Stupelis de dagzege voor Willemsen/Bax die een sterke indruk achter lieten en tevreden huiswaarts mochten gaan. Keuben/Rietman werden mede door hun mooie tweede plek in de tweede heat uiteindelijk derde in de daguitslag.

Wie denkt dat de teams in Eersel de enige zijspannen zijn die al reeds een beetje wakker zijn geworden heeft het mis. De Vlaamse topteams waren dan wel niet in Eersel maar ook zij zijn inmiddels stilletjes aan bezig met de voorbereidingen op hun seizoen. De immer sympathieke Davy Sanders heeft met zijn Duitse bakkenist Haller inmiddels al de eerste meters gereden in onder andere het Franse Londinieres en zij zien met vertrouwen seizoen 2018 tegemoet. Datzelde geldt ook voor Arne Dierckens die in 2018 wederom samen met de Franse top bakkenist Luc Rostingt aan het hek  zal gaan staan. Marvin Vanluchene toog samen met zijn nieuwe partner Ben van den Boogaart afgelopen weekend naar het Duitse Grevenboich om stilletjes aan de training te hervatten nadat men al eerder een stage had afgewerkt op een harde ondergrond in Londinieres.

Van over de grens is er ook nieuws te melden en voornamelijk uit Engeland. Stuart Brown/Joe Miljard zullen dit jaar de AMS getunde Husqvarna verkiezen boven de tweetakt Zabel waarmee men jaren lang de strijd aan ging in het WK.
Voor de die andere top combinatie uit Engeland, Wilkinson/Chamberlain begon de voorbereiding op het seizoen 2018  in mineur. Daags nadat men de prachtige zwartroze zijspancombinatie voor 2018 had gepresenteerd ging men tijdens een training in Frankrijk hard onderuit. De machine deed even niet wat deze behoorde te doen en als twee reddeloze rodeocowboys werden Wilkinson en Chamberlain hard van de zijspan geworpen. Dit resulteerde in verrekte schouderbanden bij bakkenist Dan Chamberlain en wederom een sleutelbeenbreuk bij rijder Brett Wilkinson. De dag na deze crash liet Wilkinson zich al in Vlaanderen opereren en ondanks dat er nog een plaat in de schouder zat uit een eerdere blessure van 2017 was alles dusdanig geslaagd dat een alweer lachende Wilkinson liet weten gewoon klaar te zijn voor de start van seizoen 2018.

Zodra er in de resterende vier weken tot aan de eerste KNMV ONK Masters of Sidecarcross te Lochem nog belangrijk nieuws is te melden omtrent de driewielers in binnen- en buitenland dan houdt MXMag u op de hoogte!

Tekst: Emil Bilars
Foto: Emil Bilars