Published On: 12 maart 2018

Het deelnemersveld tijdens de eerste wedstrijd van de KNMV Dutch Masters of Motocross was bijzonder sterk. Er stonden maar liefst elf verschillende nationaliteiten achter het starthek in Markelo. Het Galvin MX Team kwam met Cameron Durow goed tot scoren dankzij een negende plaats in de tweede manche. Teamgenoot Rob van de Veerdonk kende minder geluk maar kwam beide keren aan de finish. De overwinning ging naar Oostenrijk dankzij Rene Hofer.

De kwalificatie op zondagochtend is bijna een veldslag want van de 60 aanwezige rijders mogen alleen de beste 40 op zondagmiddag in actie komen voor de punten! Zowel Cameron als Rob weten zich voor de wedstrijden te kwalificeren maar moeten vanaf de tweede startrij starten.
Ondanks de mindere startpositie weet Cameron met wat duw en trek werk in de top twintig uit de eerste bocht te komen. Hij kan echter niet het juiste tempo vinden en worstelt op circuit ‘De Herikerberg’ waar hij steeds verder terug zakt en als 31e over de finish komt. Bij Rob verloopt de wedstrijd andersom, hij begint in het achterveld en weet zich richting de punten in te werken. Met nog vijf minuten te gaan komt een collega ten val en deze neemt Rob mee naar de grond. De wedstrijd kan worden vervolgd maar met de 34e plaats was het er een om snel te vergeten.
De tweede manche begint Cameron veel beter en hij weet met zijn FUCHS-Silkolene gesmeerde Husqvarna als tiende uit de eerste bocht te komen. Het rijden gaat nu duidelijk veel beter en de 15-jarige Zuid-Afrikaan kan zich zelfs op werken naar de achtste plaats. Even voordat het bordje van de laatste ronde uit gaat komt de Rus Maksim Kraev voorbij en daardoor wordt Cameron als negende afgevlagd. De eveneens 15-jarige Rob komt goed uit de start maar zit in de eerste bocht aan de buitenkant en komt hierdoor zelfs in de afzetting. Vanaf de 37e plaats moet hij opnieuw een weg naar voren zien te vinden en dat lukt! Rob stuurt zijn Ohlins afgeveerde machine scherp over het steeds slechter wordende circuit. Er worden in ruim tien minuten twaalf plaatsen goed gemaakt maar de man op de 25e plaats werkt niet mee. Rob laat twee keer zijn voorspatbord zien maar de collega geeft zich niet gewonnen. Moe maar zeker niet voldaan komt de crosser uit Lith als 26e over de finish.

Volgende wedstrijd:
Komend weekend weekend begint het Europees Kampioenschap 125cc in Valkenswaard. Voor deze wedstrijd in het Brabantse zand hebben zich bijna 100 rijders aangemeld dus het zal een zwaar weekend worden voor het duo op de Laurense Motors-Husqvarna’s. De KNMV Dutch Masters of Motocross gaat op 2 april verder in Oldebroek.

Door: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: #NiekFotografie