Published On: 25 maart 2018

TM Factory Racing rijder en meervoudig Wereld kampioen Thomas Chareyre heeft in Ottobiano (Italie) de openingswedstrijd om het Europees Supermoto Kampioenschap op oppermachtige wijze weten te winnen. Tweede in de einduitslag werd Pavel Kejmar en de Duitse rijder Markus Class maakte het podium compleet in de S1 klasse.

Al vanaf de eerste vrije training op zaterdag was Chareyre de snelste van het hele veld. Ook in de tijdtraining liet de Fransman zien dat hij toch echt de te kloppen man zou gaan worden dit weekend. Tweede in de tijdtraining was Mauno Hermunen, die na twee jaar afwezigheid weer terug is in de Supermoto bij het Italiaanse SWM. De derde tijd werd uiteindelijk neergezet door Pavel Kejmar op TM.

In de eerste race leek het spannend te worden toen Hermunen de kopstart pakte voor o.a. Chareyre, Class en Kejmar. Van Hermunen wordt veel verwacht dit seizoen maar Chareyre pakte in de volgende ronde al de koppositie over van Hermunen op het lange rechte stuk van start/finish. Chareyre bouwde al snel een voorsprong op die hij niet uit handen gaf tot aan de finishvlag. Een snel nadat Chareyre, Hermunen had gepasseerd zag de Fin ook Pavel Kejmar aan zich voorbij gaan. Hermunen probeerde alles uit zijn SWM te halen maar een fout sloeg hem uiteindelijk terug naar een achtste plaats in de eerste race. Kejmar en Class vochten het uit tot aan de laatste ronde. De Czech maakte echter geen fouten en wist de deur gesloten te houden zodat Class genoegen moest nemen met de derde plaats.

De kopstart in de tweede race was Thomas Chareyre en gelijk vanaf het begin legde de Fransman het tempo zo hoog dat de rest het nakijken had. Hermunen kwam als de tweede de eerste ronde door met vlak achter zich Markus Class en Pavel Kejmar , die naar een mindere al snel naar voren wist te komen. Aan het einde van de tweede ronde passeerde Class, Hermunen van een onvervalste blockpass. De Fin moest eieren voor zijn geld kiezen en uitwijken om een crash te voorkomen. Hierdoor kwam er een gaatje vrij voor Kejmar die zich geen moment bedacht en de derde plaats overnam van Hermunen die nu vierde lag vlak voor zijn teamgenoot Edgardo Borella. Pavel Kejmar had zijn zinnen op de tweede plaats gezet en voerde zijn plannen al snel uit. In het offroad wist hij de tweede plaats over te pakken van Class. Ondertussen was Hermunen alweer aan het achterwiel gekomen van Class. Hermunen profiteerde optimaal van een fout van zijn Duitse rivaal en nam de derde plaats weer terug. Ook Borella maakt handig gebruik van de fout van Class en schoof door naar plaats vier. Chareyre was ondertussen al uit het zicht verdwenen en deed het op zijn manier rustig aan tot aan de finish. Kejmar moest nog in de slag met Hermunen die liet zien nog altijd snel te zijn. De Fin probeerde het op allerlei manieren maar Kejmar wist zijn tweede plaats vast te houden waardoor Hermunen genoegen moest nemen met de derde plaats. Markus Class wist uiteindelijk nog als vierde te eindigen voor Borella.

Met twee overwinningen was Thomas Chareyre ook de eind overwinnaar. Op het podium werd Chareyre vergezeld door Pavel Kejmar en Markus Class op respectievelijk de tweede en derde plaats.

Alle resultaten zijn terug te vinden: supermotos1.eu

Photo: Gerwin van Rosmalen / SupermotoPics