Published On: 26 maart 2018

Team Willemsen/Bax is gisteren goed begonnen aan de WK zijspancrosscyclus. Met twee maal een tweede plek in de heats werd men dagoverwinnaar en eerste leiders in de WK stand. Als tweede zagen we Koen Hermans en Nicolas Musset op het podium dat met Vanluchene/Van den Boogaart op drie werd voltooid. De twee andere absolute titelfavorieten lieten steken vallen. Bax/Stupelis crashte hard in de eerste heat en Etienne Bax liep hierbij een sleutelbeenbreuk op en logischerwijs kwamen zij de tweede manche niet meer in actie. Giraud/Mucenieks waren goed op weg maar in de tweede heat vielen zij uit waardoor Willemsen/Bax niet alleen de GP in Oss wonnen maar ook een eerste grote stap hebben gezet in de WK zijspancross titelrace van 2018.

De kwalificatieraces op de zaterdag gaven al genoeg om handen! In groep A zagen we een fraai gevecht tussen team Bax en team Willemsen, wat laatst genoemde won. Echter werd er na de heats aan beide teams een penalty van tien plekken terug toegekend omdat men te weinig gas had teruggenomen bij een springheuvel waar de Britt Hodges zeer onfortuinlijk achter de hekken was belandt. Hierdoor werden  de goed rijdende Weiss/Schneider uit Oostenrijk, gefinisht op plek 3 in de A-groep, ineens de winnaar van de zaterdag. En sensatie van jewelste waar men bij de bookmakers zeer grof geld had kunnen verdienen want werkelijk niemand had dit verwacht!

De zondag gaf een mooi lente zonnetje en rond de klok van kwart over één steeg de spanning op de goed door publiek bezette Witte Ruysheuvel te Oss. Men was er wel haast bijna zeker van dat er een inhaalrace gereden zou moeten worden door zowel Bax als Willemsen. Immers moesten beide zijspannen vanaf de tweede startrij van kiet na hun straf op de zaterdag.
Die andere titelfavorieten, Giraud/Mucenieks, lieten er geen gras over groeien en namen wel direct de leiding in de eerste heat. Men spoot na de start als een rakket weg en gaven flink gas de eerste paar rondes. Zelfs zo flink dat men genoeg marge had om uiteindelijke een kop-staart overwinning binnen te slepen in de eerste heat!
Hierachter kwam dan Daniël Willemsen die Giraud nooit echt meer kon bedreigen toen hij samen met Robbie Bax na tien minuten wedstrijd op de tweede stek was aanbeland. Bax/Stupelis hadden een mindere start maar gingen duidelijk als snelste rond en de ene na de andere combinatie moest aan de dadendrang van team Bax toegeven totdat liggend op een vierde plek het noodlot toesloeg. Bovenop de Witte Ruysheuvel op het snelle gedeelte achterin ging het zijspan van Bax zwaar over de kop waarbij Etienne Bax zijn sleutelbeen brak en naast de echte pijn ook leder-ogen moest gaan toezien dat hij 0 punten zou gaan meenemen uit Oss voor het WK zijspancross. Een zware domper voor de titelaspiraties van team Bax!
Dat was op dat moment wel weer koren op de molen voor Vanluchene die de hete adem van Bax in de nek voelde tijdens die eerste heat maar nu met het wegvallen van diezelfde Bax er als de kippen bij was om de derde plek op te eisen. Een kleine vijftien tellen hierachter kwam dan Hermans op vier binnen met Veldman/Van der Putten op vijf. Hierna was het meer dan een minuut wachten op de Belg Arne Dierckens die met zijn zieke bakkenist Luc Rostingt uit Frankrijk knap zesde werd met vlak hierachter de poleposition zijspan van Weiss/Schneider. Hierachter zagen we een fraai gevecht tussen ‘good-old’ Jarno van den Boomen, de broers Kunnas uit Finland en de Britten Wilkinson/Chamberlain die pas als 28e het startveld hadden verlaten maar nu ineens de top tien waren binnen gereden. Verder dan een mooie tiende plek kwam Wilkinson dan niet meer. Hij moest Kunnas op acht en Van den Boomen op negen toch voor zich dulden.
Op elf kwam dan Closhe met de Nederlander Han van Hal binnen, de Belg Sanders kwam teleurstellend niet verder dan vijftien en Bjorn Roes pakte op plek 19 mooi twee WK-punten mee. Team Van Werven, de broeders Janssens na een fikse startcrash, beide neven Keuben en Nick Maas, bakkenist van de Duitser Blank, kwamen helaas niet tot score in de eerste heat.

De holeshot in de tweede heat was wederom voor Giraud/Mucenieks die met hun AMS getunde Husqvarna al voor de eerste bocht een zijspanlengte voorsprong hadden op de rest van het veld. Vlak hierachter was Vanluchene al direct de druk flink aan het opvoeren bij de Franse kopman. Her en der ging het er flink op in die eerste ronde en zagen we een bizarre klap toen Mike Keuben/Lars de Laat een steen van jewelste tegen kwamen in hun spoor en dit resulteerde erin dat Keuben/De Laat zijdelings van de bult vlogen .Dit gaf zo een carambole effect mee in die eerste ronde dat er nog drie zijspannen crashte, zo zagen we Van Werven/Mans ineens aan de andere zijkant van diezelfde bult het gras induiken!
Team Van Werven  ging uiteindelijk als allerlaatste verder en wisten door hun wilskracht uiteindelijk op plek 20 aan de finish toch nog één WK-punt te pakken. Voor Keuben/De Laat was de race helaas over.
Na tien minuten wedstrijd was dan Willemsen/Bax op drie aanbelandt en zij voerde de druk op  tweede man VanLuchene flink op met net hierachter op vier Hermans en op vijf Veldman. Zo gingen deze vijf combinaties bijna als aan een touwtje over het circuit….echter brak weer eens de hel van Oss los!
Eerst zagen we Willemsen die naar twee kwam in de bocht bij de feesttent waarbij derde man VanLuchene dan tijd verloor en plotsklaps Hermans en Veldman in de nek voelde hijgen. Toen ineens bleek Willemsen eerste want leiders Giraud/Mucenieks waren weg! Waarschijnlijk een dikke steen had er voor gezorgd dat het voorste tandwiel van de ketting was gebroken en men moest noodgedwongen opgeven. Zeer zuur voor Giraud en zijn Letse bakkenist Mucenieks die al reeds op zaterdag zijn pols had gebroken werd later bekend! Zijn doorzettingsvermogen en pijn verbijten werd in de tweede heat op zondag dus helaas niet beloond.
Team Willemsen genoot niet lang van de koppositie want nu waren Hermans/Musset ineens de leider!
Willemsen was op een vast gereden achterblijver gedoken en Hermans kon er zo snel weer langs piepen. Toen Willemsen weer op pad kon waren Hermans/Musset dus danig gevlogen dat zij de wedstrijd wonnen voor dus Willemsen/Bax die na hun oponthoud de tweede plek gecontroleerd naar huis reden en hiermee de GP van Oss wisten te winnen. Op drie was het dan Vanluchene echter kwam daar ineens die dekselse kikker uit Kampen, Julian Veldman, een stokje voor steken en deze nam de plek over van Vanluchene/Van den Boogaart. Echter telt een plek pas aan de finish…de bakkenist van Veldman, Siebe van der Putten was zo oververmoeid dat het tempo naar beneden moest en juist in de allerlaatste ronde kwamen Vanluchene/Van den Boogaart er weer aan voorbij voor de derde stek en kwam Veldman als vierde over de meet met zijn bakkenist Van der Putten die na de streep letterlijk uit het bakje viel van vermoeidheid.
Op één minuut hierachter kwamen dan de Britten Brown/Millard binnen die ongetwijfeld hun meest saaie race ooit  in Oss hebben gereden maar met hun goede score met P5 na een uitvalbeurt in heat 1 in ieder geval een fiks  aantal WK-punten konden meenemen.
Een halve minuut achter Brown zagen we een fraaie knokpartij tussen de Est Varik, Van den Boomen en Dierckens. Het ging er niet altijd zacht aan toe in deze strijd van jewelste! Uiteindelijk wisten Varik/Daiders toch als beste uit de stoeipartij te komen met een zesde finish plek voor Dierckens op zeven en Van den Boomen op acht. Op negen zagen we dan de Britten Wilkinson/Chamberlain die wederom van helemaal achteraf moesten komen en dé inhaalkoningen van Oss waren vandaag! Op tien kwam dan nestor Kristof Santermans binnen die ondanks niet top fit te zijn twee derde van het veld het nakijken gaf met deze mooi plek.  De broertjes Janssens werden nu dan twaalfde en Keuben/Rietman gingen als 13e over de meet en namen een karrevracht punten mee naar de achterhoek. Sanders werd 14e en op achtien zagen we dan nog Roes/Sabbe.
De rest van de deelnemers uit de Benelux scoorde helaas geen punten, op Van Werven op plek 20 met één WK-puntje na dan.

Willemsen/Bax wonnen uiteindelijk dus  de GP te Oss met in de wetenschap dat hun naaste titelconcurrenten, Bax/Stupelis en Giraud/Mucenieks, veel punten lieten liggen om de WK-strijd. Bovendien is het maar de vraag of de blessures bij Bax en Mucenieks goed zijn genezen om van start te gaan tijdens de 2e GP zijspancross van 2018.

Die volgende GP Sidecars is over twee weken op 8 april in Castelnau waar men een typische betonharde Franse piste voor de kiezen krijgt.

Voor de Volledige daguitslag en direct ook dus de WK stand
kunt u HIER klikken

Tekst: Emil Bilars
Foto: Orangehat