Published On: 14 april 2018

Op het geweldig geprepareerde circuit van Agueda heeft Jorge Prado-Garcia opnieuw de pole-position weten te veroveren. De 17-jarige crosser reed van start tot finish aan de leiding tijdens de kwalificatiewedstrijd voor de vijfde Grand Prix van het seizoen. Thomas Kjer Olsen werd tweede voor Jed Beaton, Pauls Jonass en Ben Watson. Weinig geluk voor de Laaglanders want Davy Pootjes valt op een negende plaats rijdende in de tweede ronden uit. Ook Micha Boy de Waal komt niet aan de finish terwijl Bas Vaessen veertiende wordt. Een klein lichtpuntje komt er van Brent Vandoninck die keurig achtste wordt terwijl landgenoot Jago Geerts als twintigste over de finish komt.

Na zijn zege van vorige week heeft Prado-Garcia er veel zin in. De KTM-rijder neemt de leiding voor Vlaanderen, Thomas Covington, Jonass en Alvin Ostlund. Daarna volgen de F&H Racing-rijders Ruben Fernández, Adam Sterry en Beaton! In de eerste ronde neemt Jonass de derde plaats over van Covington die ook Fernández ziet passeren op het1600 meter lange circuit. Weer een ronde later neemt Jonass de tweede plaats over van Vlaanderen die dan onderdruk komt te staan van Fernández! De Kawasaki-rijder gaat even later kei hard onderuit maar kan gelukkig verder. Nog nipt in de eerste helft van de wedstrijd gaat Jonass in de fout waardoor hij terug zakt naar de vijfde plaats. Vlaanderen zakt vervolgens terug en hij ziet achtereenvolgens Beaton, Jonass en Watson passeren. De leider in de tussenstand moet in de slotfase nog stevig aan de bak om de KEMEA-rijder achter zich te houden maar de regerend wereld kampioen wordt vierde voor de Brit.

De beide MX2 manches worden om 14uur en 17uur geheel LIVE uitgezonden op MotorsportTV. Vergeet niet dat er één uur tijdverschil is met Portugal! Dit weekend op Eurosport2 ook aandacht voor de MX2, de eerste manche wordt om 16uur uitgezonden gevolgd door de tweede manche LIVE om 17uur. De beide MXGP-wedstrijden zijn zeer waarschijnlijk via de website van de NOS Studio Sport te volgen, Playsport Telenet klanten kunnen via de TV de MXGP bekijken.

MX2 Kwalificatie GP Portugal:
1 Jorge Prado-Garcia E KTM
2 Thomas Kjer Olsen DK Husqvarna
3 Jed Beaton Aus Kawasaki
4 Pauls Jonass Let KTM
5 Ben Watson GB Yamaha
6 Calvin Vlaanderen Z-A Honda
7 Michele Cervellin I Honda
8 Brent Vandoninck B Husqvarna
9 Alvin Ostlund S Yamaha
10 Vsevold Brylyakov Rus Yamaha
11 Stephane Rubini F KTM
12 Samuele Bernardini I TM
13 Thomas Covington USA Husqvarna
14 Bas Vaessen NL Honda
15 Henry Jacobi D Husqvarna
16 David Herbreteau F KTM
17 Simone Furlotti I Yamaha
18 Conrad Mewse GB KTM
19 Adam Sterry GB Kawasaki
20 Jago Geerts B Yamaha
DNF Micha Boy de Waal NL Honda
DNF Davy Pootjes NL KTM

Door: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: #ShotbyBavo