Published On: 15 april 2018

De titelstrijd is weer helemaal open na twee mindere wedstrijden van Pauls Jonass. De eerste drie wedstrijden was de KTM-rijder de man in vorm maar in Arco di Trento en dit weekend in Agueda verliep de wedstrijd moeizaam voor de leider in het FIM Wereld Kampioenschap MX2. Jorge Prado-Garcia won dit weekend beide manches en heeft nog 14 punten achterstand op Jonass. In Agueda werd Thomas Kjer Olsen (4-2) tweede voor Jed Beaton! De Australier kwam geweldig voor de dag en bezorgde het F&H Racing Team hun eerste GP-podium! De beste Laaglander dit weekend is Bas Vaessen (10-19), zijn landgenoten Davy Pootjes (DNF-15) en Micha Boy de Waal (DNF-18) scoren alleen in de tweede manche. De Belgen Brent Vandoninck (13-17) en Jago Geerts (19-14) scoren wel beide manches even ten Zuiden van Porto.

Vanaf de pole-position neemt Prado de beste start, hij wordt gevolgd door Thomas Covington, Beaton, Jonass en Alvin Ostlund. In de eerste tien zit de top vier muur vast terwijl Adam Sterry zich opwerkt naar de vijfde plaats. Dan nog nipt in de eerste helft van de wedstrijd verdwijnt Covington uit de wedstrijd, de Amerikaan bezeert zich aan zijn knie en verlaat de wedstrijd! Beaton neemt de tweede plaats over om vervolgens onder druk te komen te staan van Jonass. De leider in de tussenstand neemt met nog elf minuten te gaan de tweede plaats over. Even later gaat de Let echter in de fout waardoor Beaton weer kan aansluiten. De F&H Racing-rijder moet wel haast maken want Thomas Kjer Olsen komt sterk opzetten en hij wil nog een gooi doen naar de tweede plaats. De finale is dan ook bijzonder spannend maar achter de rug van Prado-Garcia veranderd er niks meer. Jonass wordt tweede voor Beaton en TKO. De top vijf wordt compleet gemaakt door Ben Watson die landgenoot Sterry nog weet te passeren. Met een tiende plaats is Vaessen de beste Laaglander, Vandoninck wordt dertiende terwijl landgenoot Geerts als negentiende over de finish komt. Geen geluk dit weekend voor Pootjes die helaas niet aan de finish komt, hetzelfde overkomt De Waal.

Ook de tweede manche is Prado de snelste starter, hij neemt de leiding voor teamgenoot Jonass, Calvin Vlaanderen, Kjer Olsen en Vsevolod Brylyakov. Na een aantal ronden verliest Jonass het tempo en ziet hij Kjer Olsen en Beaton passeren. Daarna komt de Let onder druk van de KEMEA-rijders Brylyakov en Watson. De 20-jarige Brit laat zijn teamgenoot achter zich en kan in de tweede helft van de wedstrijd ook Beaton passeren. Daarna probeert Watson nog de aansluiting te vinden bij Kjer Olsen maar de Deen laat zich niet te verrassen tot in de laatste ronde! Dan komt Watson erg sterk dichtbij en hij komt zelfs langszij om het nog heel spannend te maken. De Husqvarna-rijder wordt nipt tweede voor Watson, Beaton komt als vierde over de finish en daarmee mag hij naar het podium. De Rus Brylyakov maakt de top vijf compleet, zijn teamgenoot Geerts wordt veertiende en is daarmee de beste Belg gevolgd door de beste Nederlander Pootjes.

Over ruim twee weken gaat het FIM Wereldkampioenschap MXGP-MX2 verder in Rusland. Deze wedstrijd wordt op 30 april en 1 mei verreden, inderdaad op een maandag en dinsdag! In heel veel landen is 1 mei een nationale feestdag, helaas niet in Nederland.

Uitslagen MX2 #5; Agueda, Por:
1e manche:
1 Jorge Prado-Garcia E KTM
2 Pauls Jonass Let KTM
3 Jed Beaton Aus Kawasaki
4 Thomas Kjer Olsen DK Husqvarna
5 Ben Watson GB Yamaha
6 Adam Sterry GB Kawasaki
7 Alvin Ostlund S Yamaha
8 Vsevolod Brylyakov Rus Yamaha
9 Henry Jacobi D Husqvarna
10 Bas Vaessen NL Honda
13 Brent Vandoninck B Husqvarna
19 Jago Geerts B Yamaha
DNF Davy Pootjes NL KTM
DNF Micha Boy de Waal NL Honda

2e manche:
1 Jorge Prado-Garcia E KTM
2 Thomas Kjer Olsen DK Husqvarna
3 Ben Watson GB Yamaha
4 Jed Beaton Aus Kawasaki
5 Vsevolod Brylyakov Rus Yamaha
6 Calvin Vlaanderen Z-A Honda
7 Pauls Jonass Let KTM
8 Henry Jacobi D Husqvarna
9 Adam Sterry GB Kawasaki
10 Stephane Rubini F KTM
14 Jago Geerts B Yamaha
15 Davy Pootjes NL KTM
17 Brent Vandoninck B Husqvarna
18 Micha Boy de Waal NL Honda
19 Bas Vaessen NL Honda

Dagklassement MX2 GP van Portugal:
1 Jorge Prado-Garcia E KTM 1-1
2 Thomas Kjer Olsen DK Husqvarna 4-2
3 Jed Beaton Aus Kawasaki 3-4
4 Ben Watson GB Yamaha 5-3
5 Pauls Jonass Let KTM 2-7
15 Bas Vaessen NL Honda 10-19
16 Brent Vandoninck B Husqvarna13-17
18 Jago Geerts B Yamaha 19-14
20 Davy Pootjes NL KTM DNF-15
22 Micha Boy de Waal NL Honda DNF-18

Tussenstand MX2 na 5 wedstrijden:
1 Pauls Jonass Let KTM 216
2 Jorge Prado-Garcia E KTM 202
3 Thomas Kjer Olsen DK Husqvarna 185
4 Ben Watson GB Yamaha 141
5 Jed Beaton Aus Kawasaki 129
13 Jago Geerts B KTM Yamaha 81
14 Davy Pootjes NL KTM 81
17 Bas Vaessen NL Honda 56
23 Brent Vandoninck B Husqvarna 30
32 Micha Boy de Waal NL Honda 3

Door: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: #MXGP