Published On: 24 april 2018

De vierde wedstrijd van het KNMV Open Nederlands Kampioenschap Jeugd is met vallen en opstaan verlopen voor het Team Youth Pro MX. Kay Karssemakers zal het beste in de wedstrijd, hij werd beide manches tweede in Oirschot en mocht dus op het podium klimmen. Luca Kuijpers had de snelheid goed te pakken maar een stevige crash wierp hem ver terug. Elvis Totney werd vijfde in het dagklassement bij de 50cc rijders. Voor zowel Sjevy Klokgieter als Dean Gregoire is het eerste jaar op de 65cc Kleine Wielen vooral bedoeld om veel te leren.

50cc:
In de eerste manche neemt Luca een heel goed start en hij neemt de leiding. Door een foutje verliest hij twee plaatsen waarna hij in gevecht moet met Cody de Beer. De tweede plaats wordt even overgenomen maar De Beer komt in de slotfase terug en wordt tweede voor de 8-jarige crosser uit Son en Breugel. Elvis heeft even de vijfde plaats in handen gehad maar hij moet daarna hard werken voor de zesde plaats. Dit lijkt niet te gaan lukken maar een bizarre eindsprint bezorgt de Brit de zesde plaats! In de tweede manche komen Elvis en Luca respectievelijk als vierde en vijfde uit de start. Luca passeert zijn teamgenoot om even later de derde plaats over te nemen. Dan gaat het mis en hij komt ten val, vanaf de twintigste plek komt Luca nog keurig terug naar de twaalfde plaats. Elvis rijdt een ‘vlakke’ wedstrijd en heeft na de val van Luca de vijfde plaats in zijn bezit om deze vervolgens niet meer af te geven.

65cc:
Op zaterdag wist Sjevy de MON NK in Stevensbeek op zijn naam te schrijven terwijl Dean de AMPL-wedstrijd wist te zegevieren. Tijdens de KNMV ONK ging het de zeven jarige crossers minder goed af. In de eerste manche komt Dean niet goed uit de start maar weet hij in de eerste ronde tien plaatsen goed te maken. Dan komt de crosser uit Geldrop ten val waardoor hij veel tijd en plaatsen verliest. Dean wordt 22e terwijl Sjevy heel lang op de achttiende plaats over de finish lijkt te komen. De Helmonder geeft nooit op en in de laatste ronde weet hij nog een snelle ronde eruit te persen waardoor hij een plekje winst boekt! De tweede manche komt Dean opnieuw sterk terug na wat geduw en getrek in de eerste ronde. Op de negende plaats aangekomen gaat hij echter onderuit. De wedstrijd wordt snel vervolgd en de Alpinestars-geklede crosser wordt zestiende voor teamgenoot Sjevy die ook even tegen de grond is gegaan.

85cc:
De eerste manche rijdt Kay de gehele wedstrijd op de tweede plek, het tempo van Kay de Wolf is nipt te hoog voor de 13-jarige Team Youth Pro MX-rijder. Hij rijdt zijn eigen wedstrijd en komt als tweede over de finish. De start van de tweede manche is minder goed. Net in de top tien duikt Kay de eerste bocht in om als vierde uit de eerste ronde te komen. Vervolgens worden er in twee ronden nog evenveel plaatsen gewonnen maar leider De Wolf is uit beeld en hij wint opnieuw voor de crosser uit Boxtel.

Volgende wedstrijd:
Europa is in vier delen opgedeeld en die rijden allemaal kwalificatie wedstrijden. De beste tien rijders na de kwalificatie wedstrijden plaatsen zich voor de EMX-finale in Loket. Volgende week begint het EMX85 voor Kay in Denemarken! Het KNMV ONK gaat op 13 mei verder op het bekende circuit van Eersel.

Door: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: #NiekFotografie