Published On: 14 mei 2018

Marvin Vanluchene en Ben van den Boogaart hebben hun leidende positie in het WK zijspancross verder verstevigd door in het Tsjechische Kramolin tweemaal de heats te winnen en zo dus ook de GP. De geblesseerde Bax oogstte veel respect met tweemaal een tweede plek en wist met name in de tweede heat het vuur aan de schenen te leggen bij Vanluchene/Van den Boogaart. Een sterk optreden van Varik/Daiders zorgde ervoor dat de Est voor het eerst in zijn carrière op het GP-podium mocht klimmen op het derde schavot. Zowel team Hermans als team Giraud scoorde evenveel punten als Varik, echter werd de laatste derde in de tweede heat wat de doorslag gaf voor het dag resultaat.

 

Nog voordat het starthek voor de eerste keer viel op de zondag was er weer eens veel te doen geweest rondom het zijspancross-paddock.
Allereerst miste team Willemsen/Bax de GP in Tjechië door een bizar geval van het noodlot.
Daniël Willemsen was met een twee-tal monteurs van zijn team een uitje aan het maken in een auto, deze raakte echter betrokken bij een frontale aanrijding! Hierop werden de betrokken naar het ziekenhuis vervoerd en Daniël Willemsen zelf werd een dag later naar Nederland gebracht waar hij een operatie heeft moeten ondergaan. Hopelijk zien we de kannibaal uit Lochem snel weer terug op de circuits, wanneer dit echter zal zijn is nu nog onzeker. De warme berichten van al zijn concurrenten zullen hem goed hebben gedaan, binnen de zijspancross zijn de banden tussen de mensen toch wat hechter als in andere sporten en de algemene indruk was wel dat men op de paddock was ontdaan door het ongeluk wat zich had voltrokken daags voor de GP zijspancross in Tsjechië.

De kwalificaties op de zaterdag werden aangevangen door 46 deelnemers wat betekende dat er 16 zijspannen zouden gaan afvallen voor de eigenlijke GP op de zondag. In groep A zagen we Vanluchene winnen met een grote voorsprong op Bax die bekeken een tweede plek binnenreed, de pijn verbijtend nadat nog maar amper een week geleden zijn schouder uit de kom lag.
In groep B leek Hermans de koning te gaan worden totdat een minuut voor tijd de machine er de brui aan gaf wat Veldman/Janssens aangrepen om hun allereerste manche-overwinning van dit seizoen te pakken.
Met man en macht werd er bij team Hermans gewerkt om het zijspan weer rijdend te krijgen en dit lukte nog maar net voordat de last-change kwalificatie zou finishen. Snel zette men dan een tijd neer, en dat was dan wel de eerste tijd in de last-chance, resulterend in plek 26 in het totaal waarbij men dus op zondag vanaf de tweede rij zou moeten komen. Ook Keuben/Rietman waren door een kapotte ontsteking aangewezen tot de last-chance en werden hierin derde en kwalificeerden zich dus ook waardoor alle deelnemers uit de Benelux op zondag achter het starthek zouden verschijnen.
Tussen Hermans en Keuben in was het dan het Tjechische team Cermak op plek 2 in de last-chance.
Ook zij vielen op een kansrijke derde plek door pech uit de kwalificatie heats tot onsteltenis van het enthousiaste thuispubliek maar mochten dus via de last-chance nog de GP binnen rijden.

 

Heat 1
De zon deed weer goed zijn best in het Tsjechische Kramolin op de zondag en rond kwart over ene steeg dan de spanning toen het starthek voor het eerst viel. De holeshot was er voor Vanluchene met erachter Veldman, Giraud die vanaf de buitenkant bijna naar binnen kon kruizen in de eerste bocht en erachter de Finse broers Kunnas die ook goed mee van voren waren.
Vanluchene/Van den Boogaart gaven gas alsof het de lieve lust was en liepen iets uit op Veldman en Giraud die elkaar duidelijk hadden gevonden in de eerste heat, doch kon Giraud nooit echt aanvallen op Veldman.
In de laatste fase kregen Vanluchene/Van den Boogaart wat lucht daar ineens Bax kwam aanschuiven om het duel om plek twee. Bax/Stupelis waren rond plek acht vertrokken maar baande zich knap een weg naar voren om dan dus aan te komen bij derde man Giraud en  Veldman op plek twee.
Bijna ‘on’ Bax agressief prikte deze zijn zijspan vrij snel aan de binnenkant van Giraud in een langzame bocht waarbij de spannen elkaar raakte en Giraud bruusk een spoor naar buiten werd geduwd.
Bax/Stupelis gingen door en even later kon men nu heel mooi Veldman/Janssens aan de binnenkant van een kombocht verschalken. Veldman probeerde nog terug te kruizen maar dit was net te vergeefs wat team Bax de tweede plek bracht aan de finish. Vanluchene/Van den Boogaart waren toen al glorieus als winnaar over de meet gegaan. Veldman/Janssens werden netjes derde en Giraud op een aantal seconden hierachter vierde. Hermans/Musset kwamen dan net achter Giraud als vijfde binnen na weer eens zo’n een onwijs mooie inhaalrace na hun start vanaf de 2e startrij waarbij men rond de 15e plek was vertrokken na het vallen van het starthek.
Op bijna een halve minuut kwam dan Brown binnen als zesde en best of the rest. Brown deed goed mee in de subtop groep, had toen echter een stevig duel met Kunnas waarbij bakkenist Millard bijna uit het bakje viel maar ternauwernood zichzelf binnen hield.
Vervolgens moest Brown dus weer  de achtervolging inzetten wat men dus met verve en wilskracht wist te doen met een P6 op de finish. Hierachter waren het dan Varik/Daiders op 7, Kunnas op 8, Sanders op 9 en Weiss/Schneider op 10. Van Werven/Mans werden dan 11e net achter Weiss maar net voor Dierckens op plek 12.
‘Inval’ bakkenist De Laat werd 14e aan de zijde van de Britse rijder  Wilkinson  en Santermans wist er nog een 18e plek uit te slepen. Keuben/Rietman kwamen net een aantal seconden te kort en werden 21e en scoorde dus geen punten. Closhe en Van Hal vielen al vrij snel uit met machine pech.

 

Heat 2
Het weer was een beetje omgeslagen met een aantal minimale druppeltjes regen toen het starthek om 16 uur viel voor de tweede reeks van de GP Sidecars te Kramolin.
Vanluchene deed weer hetzelfde als in de eerste heat namelijk kopstart pakken, nu echter direct gevolgd door Bax en hierachter Dierckens, Varik, Giraud, Veldman en Kunnas.
Bax bleef direct plakken aan het achterwiel van leider Vanluchene en zo ontspon zich een fantastische strijd tussen deze twee matadorren van de zijspancross die vrijwel de gehele heat duurde.
In de beginfase leek het even of Vanluchene iets aan het weglopen was, echter kwam Bax dan weer aanklampen na tien minuten.
Bax zette dan halverwege wedstrijd een actie in op Vanluchene. Zoals hij Veldman in de eerste heat had te grazen genomen zo wilde hij nu exact hetzelfde kunstje uithalen bij leiders Vanluchene/Van den Boogaart.
Aan de binnenkant van de kombocht zette dus Bax/Stupelis de aanval in maar Vanluchene kwam via de buitenkant sneller de bocht uit.
Beide combinaties kwamen dan vanzelfsprekend op hetzelfde stuk circuit terrecht bij het uitkomen van de bocht en men raakte elkaar even, dat wil zeggen, het voorwiel van Bax tikte tegen de zijkant van de bak van Vanluchene. Bax hield zijn stuur gelukkig snel recht en kon dan weer een klein gaatje gaan dichtrijden naar Vanluchene/Van den Boogaart.
Bax/Stupelis kwamen weer vrij snel aan het achterwiel van Vanluchene maar konden met de finish in zicht niks anders doen dan zich neerleggen bij plek 2 toen Vanluchene in de laatste twee ronden toch iets uitliep op de moe gestreden Bax/Stupelis.
Zo kwamen Vanluchene/Van den Boogaart dus wederom als winnaar over de meet met net als in de eerste heat op plek twee Bax die zichtbaar veel pijn had toen de helmen afgingen na de finish. De prestatie van Bax, die dus net een week geleden de schouder uit de kom had, oogstte veel respect van iedereen, niet in de laatste plaats van zijn eigen bakkenist Stupelis.
Achter de spannen van Bax en Vanluchene kwamen dan Varik/Daiders op gepaste afstand als derde over de finish en hiermee pakte de Est Varik ook zijn allereerste totaal GP-podium met een derde plek in de einduitslag. Varik kon reeds in de eerste ronde snel Dierckens voorbij en liep vervolgens knap weg van zijn achtervolgers die met elkaar in de clinch lagen om plek vier.
Op de finish ging deze plek naar Hermans/Musset die in de laatste fase van vijf naar vier konden doorstoten daar Giraud, liggend op een vierde plek, bij het opkomen van het startveld even op de kant ging. Hermans floepte er zo voorbij maar gelukkig voor de Fransman kon deze snel weer het zijspan aan de slag krijgen en werd men vijfde.
Hierachter zagen we dan lange tijd de wederom goed rijdende Veldman/Janssens liggen totdat men in de laatste fase op het op startveld moest uitvallen met machine-pech!
Dit gaf dan Brown/Millard de gelegenheid om zesde te worden nadat hij ook al in de laatste paar rondes Dierckens/Rostingt een plaats kon terug verwijzen, en dus werd Dierckens zevende op de meet.
De Finse broers Kunnas pakte net als in de eerste omloop een achtste plek met even hierachter dan de Belg Sanders op negen en op plek tien zagen we dan de wederom sterk acterende Van Werven/Mans.
Keuben/Rietman kwam nu met plek 16 wel binnen de punten over de finish en dat gold ook voor Closhe/Van Hal die 19e werden.
Santermans was al snel uitgevallen met pech en ook de Nederlander Lars de Laat, dit weekend dus eenmalig acterend naast de zijde van de Britse rijder Wilkinson, moest met machine pech aan de kant.

Door de volle buit van 50 punten mee te nemen uit Tjechie staan Vanluchene/Van den Boogaart nu nog steviger op de eerste plek in de stand om de WK zijspancross 2018 met op twee Hermans/Musset die ondanks tweemaal een start van de tweede rij ook goed wisten te scoren in Kramolin. Doordat team Willemsen/Bax niet kon deelnemen schuift Giraud door naar drie, echter met een hele GP aan punten op achterstand op Vanluchene en Hermans.
Op 1 punt achter Giraud staat Willemsen dan nog vierde met vijf punten hierachter dan Varik/Daiders met hier dan weer vijf punten achter Bax/Stupelis op zes met Brown/Millard op slechts 1 punt hierachter op zeven. Dan een klein gat van 19 punten met Veldman/Janssens op de achtste stek.

Over vier weken is dan de volgende GP zijspancross in Letland, met de week erna de GP van Estland en hier dan weer een week na de GP van België op de klapzand piste in Lommel.

In eigen land kan men wel in de tussentijd de zijspancross aanschouwen want aankomende zondag, 20 mei, wordt de voorlaatste ONK zijspancross verreden in Varsseveld en een week erna op 27 mei volgt de BK zijspancross te Gooik.

Daguitslag GP zijspancross Kramolin, Tsjechië
01. 09. Marvin Vanluchene-Ben van den Boogaart BE-NL VMC-Zabel 50
02. 82. Etienne Bax-Kaspars Stupelis NL-LV WSP-Zabel 44
03. 15. Kert Varik-Lauris Daiders EE-LV WSP-Husqvarna 34
04. 05. Koen Hermans-Nicolas Musset NL-FR WSP-Zabel 34
05. 02. Valentin Giraud-Johnny Badaire FR-FR WHT-Husqvarna 34
06. 04. Stuart Brown-Joe Millard GB-GB WSP-Husqvarna 30
07. 14. Riku Kunnas-Lari Kunnas FI-FI WSP-KTM 26
09. 11. Davy Sanders-Andres Haller BE-DE WSP-Zabel 24
08. 85. Arne Dierckens-Luc Rostingt BE-FR WSP-Zabel 23
10. 12. Gert van Werven-Jens Mans NL-BE WSP-TM 21
12. 30. Benjamin Weiss-Patrick Schneider AT-AT VMC-Zabel 20
11. 10. Julian Veldman-Glenn Janssens NL-BE WHT-Husqvarna 20
13. 07. Tomas Cermak-Ondrej Cermak CZ-CZ WSP-MEGA 18
14. 24. Marco Heinzer-Ruedi Betschart CH-CH VMC-KTM 13
16. 32. Hotmar Pozzi-Simon Walti IT-CH WSP-Husqvarna 10
15. 17. Christophe Cuche-Stefan Forster CH-DE VMC-KTM 9
17. 08. Brett Wilkinson-Lars de Laat GB-NL WSP-Zabel 7
18. 21. Justin Keuben-Dion Rietman NL-NL VMC-Zabel 5
19. 38. Zeno Compalati-Lemuel Ravera IT-IT WSP-Zabel 5
20. 101. Petr Kolenchik-Matej Hejhal CZ-CZ WSP-Zabel 5
21. 54. Pavel Hroch-Martin Hroch CZ-CZ WSP-Zabel 4
22. 19. Kristof Santermans-Kostas Beleckas BE-LT WSP-Zabel 3
23. 16. Andreas Clohse-Han van Hal BE-NL WSP-KTM 2
24. 110. Jake Brown/Zac Snell GB-GB WSP-Zabel 1
25. 37. Lukas Pudlo-Radek Viton CZ-CZ WSP-MEGA 0
26. 48. Jan Boukal-Pavel Boukal CZ-CZ WSP-Zabel 0
27. 80. David Bolliger-Meinrad Schelbert CH-CH VMC-KTM 0
28. 49. Joachim Reimann-Philipp Reimann DE-DE WSP-Zabel 0
29. 56. Fabian Hofman-Cornelio Dorig CH-CH WSP-KTM 0
30. 25. George Kinge-David Keane GB-GB VMC-Zabel 0

Tussenstand WK zijspancross 2018
01. 9 Marvin Vanluchene-Ben van den Boogaart BE-NL VMC-Zabel 226
02. 5 Koen Hermans-Nicolas Musset NL-FR WSP-Zabel 194
03. 2 Valentin Giraud-Elvijs Mucenieks FR-LV WHT-Husqvarna 137
04. 111 Daniel Willemsen-Robbie Bax NL-NL WSP-Zabel 136
05. 15 Kert Varik-Lauris Daiders EE-LV WSP-Husqvarna 132
06. 82 Etienne Bax-Kaspars Stupelis NL-LV WSP-Zabel 127
07. 4 Stuart Brown-Joe Millard GB-GB WSP-Husqvarna 126
08. 10 Julian Veldman-Glenn Janssens NL-BE WHT-Husqvarna 107
09. 14 Riku Kunnas-Lari Kunnas FI-FI WSP-KTM 105
10. 7 Tomas Cermak-Ondrej Cermak CZ-CZ WSP-MEGA 99
11. 11 Davy Sanders-Andres Haller BE-DE WSP-Zabel 92
12. 8 Brett Wilkinson-Daniel Chamberlain GB-GB WSP-Zabel 85
13. 85 Arne Dierckens-Luc Rostingt BE-FR WSP-Zabel 84
14. 30 Benjamin Weiss-Patrick Schneider AT-AT VMC-Zabel 80
15. 12 Gert van Werven-Jens Mans NL-BE WSP-TM 80
16. 19 Kristof Santermans-Kostas Beleckas BE-LT WSP-Zabel 80
17. 24 Marco Heinzer-Ruedi Betschart CH-CH VMC-KTM 37
18. 38 Zeno Compalati-Lemuel Ravera IT-IT WSP-Zabel 32
19. 21 Justin Keuben-Dion Rietman NL-NL VMC-Zabel 30
20. 54 Pavel Hroch-Martin Hroch CZ-CZ WSP-Zabel 29
21. 17 Christophe Cuche-Maxime Cuche CH-CH VMC-KTM 28
22. 112 Jarno van den Boomen-Kenny van Gaalen NL-NL WSP-Zabel 25
23. 49 Joachim Reimann-Philipp Reimann DE-DE WSP-Zabel 24
24. 16 Andreas Clohse-Han van Hal BE-NL WSP-KTM 16
25. 101 Petr Kolenchik-Matej Hejhal CZ-CZ WSP-Zabel 13
26. 20 Guennady Auvray-Rodolphe Lebreton FR-FR WSP-Zabel 13
27. 32 Hotmar Pozzi-Simon Walti IT-CH WSP-Husqvarna 10
28. 23 Nick Janssens-Glenn Janssens BE-BE VMC-Zabel 9
29. 26 Tomas Vejchoda-Miroslav Zatloukal CZ-CZ WSP-Zabel 9
30. 90 Michael Hodges-Charlie Ide GB-GB WSP-Zabel 7
31. 25 George Kinge-David Keane GB-GB VMC-Zabel 6
32. 124 Romaric Chanteloup-Josselyn Chanteloup FR-FR WSP-KTM 6
33. 171 Bjorn Roes-Dagwin Sabbe NL-BE WSP-Zabel 5
34. 48 Jan Boukal-Pavel Boukal CZ-CZ WSP-Zabel 4
35. 56 Fabian Hofman-Cornelio Dorig CH-CH WSP-KTM 4
36. 271 Tomas Baltusis-Tadas Natka LT-LT WSP-Husqvarna 3
37. 89 Remo Inderbitzin-Martin Betschart CH-CH VMC-Yamaha 3
38. 58 Kevin Cordeau-Dylan Cordeau FR-FR WSP-Zabel 2
39. 41 Litauras Variakojis-Janis Paipals LT-LV WSP-Husqvarna 2
40. 110 Jake Brown/Zac Snell GB-GB WSP-Zabel 2
41. 69 Joosep Hansar-Arno Peever EE-EE VMC-KTM 1

Tekst: Emil Bilars
Foto: Luc Vanderaa