Published On: 17 juni 2018

In een zeer warm Ottobiano heeft Jorge Prado-Garcia (foto) de druk op WK-leider Pauls Jonass verder opgevoerd. De Spanjaard heeft de elfde wedstrijd van het seizoen gewonnen met een tweede en eerste plaats. In de tussenstand brengt hij zijn achterstand terug naar slechts negen punten! In het dagklassement werd Thomas Covington (1-4) tweede voor Jonass (3-3). Een goede prestatie van Jago Geerts, de Yamaha-rijder wordt zesde in het dagklassement. Davy Pootjes komt ook goed tot scoren, de LRT-rijder wordt achtste in het dagklassement.

De sprint naar de eerste bocht wordt gewonnen door Prado, de Spanjaard gooit de deur kei hard dicht en komt als leider uit de eerste bocht. Covington volgt voor Ben Watson, Henry Jacobi, Davy Pootjes en Jonass terwijl Micha Boy de Waal tegen de grond gaat in de eerste bocht. Met de ‘Redplate’ komt Jonass snel naar de derde plaats en hij probeert aan de sluiten bij Covington. De eerste helft heeft Prado de touwtjes stevig in handen maar de Husqvarna-rijder voert de druk steeds verder op. Met net 15 minuten wedstrijd op de klok gaat de Amerikaan in de aanval en met succes. De 22-jarige Amerikaan neemt de leiding over en geeft deze niet meer uit handen. Prado wordt tweede voor Jonass die niet lekker in de wedstrijd zit. Hij moet hard werken om Watson voor te blijven maar het lukt de Let. Watson weet als vierde over de finish te komen voor Thomas Kjer Olsen die Geerts weet te passeren op hetzelfde moment dat Covington de leiding overneemt van Prado! Geerts zegt voor de start bij MXGP-TV tevreden zijn met een top tien, de Yamaha-rijder mag zeer tevreden zijn want hij wordt zesde. Pootjes liep he top zaterdag al zien en nu wordt de crosser uit Ammerzoden keurig zevende. Landgenoot Vaessen wordt vijftiende, voor De Waal (23e) en Vandoninck (DNF) zijn er deze manche geen punten.
Ook de tweede manche neemt Prado de beste start gevolgd door Covington, Vaessen, Kjer Olsen en Simone Furlotti. Geen goede start van Jonass die nipt in de top tien aan de wedstrijd is begonnen terwijl Pootjes in de eerste bocht ten val is gekomen. In de eerste ronde weet ‘TKO‘ zich voorbij te werken aan Vaessen en weer een ronde later komt Jonass naar de vierde plaats. De eerste helft van de wedstrijd heeft Calvin Vlaaderen de vijfde plaats in handen maar de Zuid-Afrikaan moet buigen voor Watson. Met nog tien minuten op de klokken verliest Covington het juiste tempo en hij ziet Kjer Olsen en een ronde later Jonass voorbij komen. Prado heeft dan al bijna tien seconden voorsprong op de voormalig EMX250 kampioen die tweede wordt voor Jonass en Covington. Watson komt nu als vijfde over de finish en verstevigd zijn vierde plaats in de tussenstand. Pootjes komt heel knap terug naar de elfde plaats, landgenoot Vaessen blijft nipt buiten de punten met de 21e plaats. Zowel Vandoninck als De Waal kwamen de tweede manche niet in actie.

Na drie drukke weekend staat er volgende week geen wedstrijd op de kalender. Daarna reist het kampioenschap naar Indonesie voor twee wedstrijden. Op 21-22 juli gaat het WK in Europa verder met de Grand Prix van Tsjechie.

Uitslagen MX2 #11; Ottobiano, I:
1e manche:
1 Thomas Covington USA Husqvarna
2 Jorge Prado-Garcia E KTM
3 Pauls Jonass Let KTM
4 Ben Watson GB Yamaha
5 Thomas Kjer Olsen DK Husqvarna
6 Jago Geerts B Yamaha
7 Davy Pootjes NL KTM
8 Conrad Mewse GB KTM
9 Calvin Vlaanderen Z-A Honda
10 Henry Jacobi D Husqvarna
15 Bas Vaessen NL Honda
23 Micha Boy de Waal NL Honda
DNF Brent Vandoninck B Husqvarna

2e manche:
1 Jorge Prado-Garcia E KTM
2 Thomas Kjer Olsen DK Husqvarna
3 Pauls Jonass Let KTM
4 Thomas Covington USA Husqvarna
5 Ben Watson GB Yamaha
6 Calvin Vlaanderen Z-A Honda
7 Jago Geerts B Yamaha
8 Iker Larranaga-Olano E Husqvarna
9 Anthony Rodriguez Ven Yamaha
10 Michelle Cervellin I Yamaha
11 Davy Pootjes NL KTM
21 Bas Vaessen NL Honda
DNS Brent Vandoninck B Husqvarna
DNS Micha Boy de Waal NL Honda

Dagklassement MX2 GP van Italie:
1 Jorge Prado-Garcia E KTM 2-1
2 Thomas Covington USA Husqvarna 1-4
3 Pauls Jonass Let KTM 3-3
4 Thomas Kjer Olsen DK Husqvarna 5-3
5 Ben Watson GB Yamaha 4-5
6 Jago Geerts B Yamaha 6-7
8 Davy Pootjes NL KTM 7-11
18 Bas Vaessen NL Honda 15-21

Tussenstand MX2 na 11 wedstrijden:
1 Pauls Jonass Let KTM 474
2 Jorge Prado-Garcia E KTM 465
3 Thomas Kjer Olsen DK Husqvarna 366
4 Ben Watson GB Yamaha 339
5 Calvin Vlaanderen Z-A Honda 286
7 Jago Geerts B KTM Yamaha 246
11 Davy Pootjes NL KTM 191
19 Brent Vandoninck B Husqvarna 77
23 Bas Vaessen NL Honda 66
27 Micha Boy de Waal NL Honda 23

Door: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: #RayArcherPhoto