Published On: 29 augustus 2018

Het 2018 MXGP kampioenschap is uitgedraaid op een Red Bull KTM tweestrijd. Alleen Clément Desalle (Monster Energy Kawasaki) wist tot nu toe de dominantie van Jeffrey Herlings (14 van 17 GP’s) en Antonio Cairoli (2 GP zeges) te doorbreken.

Zowel Herlings als Cairoli kampten al met blessureleed. Maar de manier waarop ‘The Bullet’ genadeloos terug kwam na zijn sleutelbeenoperatie om zowel beide GP’s in Indonesië, Tsjechië, België, Zwitserland en Bulgarije te winnen, heeft een verpletterende indruk gemaakt. Daarmee pakte Jeffrey niet alleen een zes op zes hij won ook telkens de beide manches!

Herlings leidt dan ook momenteel het wereldkampioenschap met 73 punten op regerend kampioen Cairoli terwijl er nog maximaal 150 punten te verdienen zijn in de laatste drie GP’s. Een titelviering thuis in Assen is bijgevolg heel realistisch. De buitenaardse statistieken die de drievoudige wereldkampioen verzamelde, hadden bovendien nòg straffer kunnen zijn. Daar baalde de geboren winnaar van.

“Na Lommel had ik 12 GP’s gewonnen en was ik twee keer tweede. Toch leidde ik het kampioenschap maar met 36 punten, dat is redelijk zuur,” zei Herlings. “We hebben zo hard gewerkt om elk weekend zes punten of meer uit te lopen.  In Ottobiano verloor ik er in één week plots vijftig. Dat was moeilijk om te accepteren, maar niemand zei dat ik mijn sleutelbeen moest breken. Ik denk echter dat ik erg dankbaar moet zijn voor de positie waarin we ons nu bevinden. Het is gewoon supper jammer dat ik Ottobiano heb gemist omdat het een baan is waar ik graag rijd.”

Dankzij zijn ervaring en regelmaat wist Tony Cairoli lang aan te klampen. Nu ligt Jeffrey absoluut in pole positie om zijn eerste MXGP wereldtitel te pakken. Het zou zijn vierde wereldtitel worden. Al had het net zo goed zijn zesde kunnen gezien blessures hem in 2014 en 2015 nipt van de titel hielden. Sinds de GP van Argentinië rijdt Herlings al met de rode leidersplaat. Van druk is dan ook helemaal geen sprake.

“Er is geen druk. Als er maar vijf punten tussen jou en je naaste concurrent staan dan is er wel druk. Het is nog te vroeg om over de titel te praten, maar we komen wel dichter bij ons doel. Ik heb nu 73 punten voorsprong waardoor ik het me zou kunnen veroorloven om een mindere reeks of een DNF te hebben. Natuurlijk kan er nog van alles gebeuren, maar ik ben niet van plan het opnieuw te verprutsen! Ik zal zeker wat marge inbouwen op training zonder steeds de limiet op te zoeken. En als ik niet kan winnen, neem ik zeker genoegen met een podium. Want uiteindelijk geeft regelmaat de doorslag.”

 

Herlings maakt er tegelijk geen geheim van dat het record van 101 GP zeges van Stefan Everts een belangrijk persoonlijk doel is. Reken maar dat dit ook geldt voor een Nederlandse eindzege in de MX of Nations. Thuisvoordeel of niet, de Amerikanen zijn nog niet klaar met deze Jeffrey Herlings!

Tekst: Adam Wheeler, Tom Jacobs
Foto’s: Ray Archer