Published On: 17 september 2018

Met een brede glimlach stapte Rob van de Veerdonk van zijn motor na de tweede manche van een prachtig GP-weekend. De Brabander kwam sterk voor de dag tijdens de achtste wedstrijd van het Europees Kampioenschap 125cc. De Galvin MX Team-rijder werd 29e en 24e tijdens finale van het EMX125 op het TT Circuit van Assen. Teamgenoot Cameron Durow wist beide manches uit te rijden ondanks zijn ruim zes weken geleden opgelopen blessure. De overwinning ging naar Raivo Dankers, de Fransman Thibault Benistant verzekerde zich van de titel.

1e manche
In de eerste manche komen beide rijders niet lekker uit de start en in de tweede ronden komt Rob ook nog eens ten val. De Husqvarna-rijder moet dus in de achtervolging maar doet dit heel erg goed. Het vertrouwen na zijn 21e kwalificatietijd gaf hem zichtbaar vertrouwen. Hij danst met de FUCHS-Silkolene gesmeerde over het kunstmatig aangelegd circuit en komt terug naar de 29e plaats. Net voor de EMX125 in Lommel was Cameron zwaar ten val gekomen in Veldhoven. Hij keerde vervolgens terug naar Zuid-Afrika waar hij een operatie moest ondergaan. Binnen vier weken zat de 15-jarige crosser terug op de motor maar de wedstrijd in Assen verliep moeizaam. Net buiten de top twintig begint hij aan de wedstrijd maar nadat zijn crossbril ook nog stuk gaat zakt hij terug naar de 34e plaats.

2e manche
Rob komt te tweede manche van het weekend beter uit de start en kan in het middenveld uit de eerste bocht komen. Cameron volgt omstreeks de dertigste plek. In de eerste tien minuten weer de 15-jarige Cameron wat plaatsen goed te maken maar dan komt de man met de hamer. De minimale voorbereiding begint hem parten te spelen maar opgeven is geen optie. Met een 29e plaats weet hij niet te scoren maar de beide manches dit weekend uitrijden is al een grote stap vooruit. Rob moet even op bedrijfstemperatuur komen maar knokt vervolgens tussen de 22e en 26e plaats. Het gaat er heftig aan toe want deze tieners laten zich niet zomaar passeren. Met de 24e plaats in zijn bezit wanneer de finishvlag valt is het gehele team erg tevreden. “Iedere ronde heb ik echt genoten. Het was een zwaar weekend maar ik ben heel erg tevreden. Een goed en positief weekend!” vertelt de Brabander enthousiast na de wedstrijd over 25 minuten en twee ronden.

Volgende wedstrijd:
Op 23 september gaat het KNMV Open Nederlands Kampioenschap Jeugd verder in Arnhem. Daarna volgen er nog wedstrijden in Geldermalsen en Axel.

Door: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: #NiekFotografie