Published On: 28 maart 2019

Het was balen voor KTM in de aanloop naar de Britse GP. Nadat eerder Jeffrey Herlings al was uitgeschakeld, bleek nu ook hun MX2-wereldkampioen Jorge Prado niet te kunnen rijden. Op training liep de Spanjaard een schouderblessure op. Dit weekend is hij er echter wel weer bij maar WK leider Olsen staat na een klinkende zege in Groot-Brittannië vol vertrouwen aan de start!

De kwetsuur van Prado liet zich aanvankelijk niet ernstig aanzien, maar later bleek toch dat hij niet fit genoeg zou zijn om in Engeland te kunnen aantreden. Inmiddels weten we dat de Red Bull KTM held dit weekend zijn weder optreden wil maken!

In Argentinië werd de 21-jarige Deense Husqvarna-coureur Thomas Kjer-Olsen tweemaal tweede achter Prado. Bij afwezigheid van de Spanjaard sloeg Olsen in Matterley Basin zijn slag door beide manches te winnen. Hij gaat riant aan de leiding in de WK-stand. Olsen zou op het Eurocircuit voor een primeur kunnen zorgen, want nog nooit won een Deen een Grand Prix in Valkenswaard.

Verrassend tweede staat Kawasaki-rijder Henry Jacobi, die vorig jaar als tiende eindigde in de GP’s. De 22-jarige Duitser scoorde tot nu toe een tweede plaats, twee derde plaatsen en daarnaast een vijfde plek.

Dankzij sterke optredens in de Argentijnse en de Britse GP bezet de Nederlandse Zuid-Afrikaan Calvin Vlaanderen na twee GP’s een fraaie derde plaats. In de tweede manche in Matterley Basin wist hij als tweede over de finish te komen. Vlaanderen (22) boekte vorig jaar in Indonesië zijn eerste GP-overwinning. Vlaanderen is fabrieksrijder van Honda.

Net zo verrassend als de prestaties van Jacobi zijn die van de 18-jarige Tom Vialle. De Fransman, fabrieksrijder van KTM, pakte in Matterley Basin in beide manches kopstart en wist een ronde aan de leiding te blijven. Hij staat vierde in de stand.

Natuurlijk mogen we in Valkenswaard ook een supergemotiveerde Jago Geerts (18) verwachten. De Balense zandhaas had het geluk nog niet aan zijn zijde, maar het zou zomaar even kunnen dat de Yamaha fabrieksrijder de ommekeer forceer in Valkenswaard. Zelf gaf Jago aan dat hij dit weekend minstens voor de top-5 gaat!

Wat de tweede MX2 Belg op de entrylist vermag, is koffiedik kijken van Brent Van Doninck verdraaide vorig weekend zijn knie. De Honda Redmoto Assomotor piloot haalde twee jaar geleden nog het podium op het Eurocircuit. Vandaag kwam de Herentalsenaar in ieder geval met (licht) positief nieuws. “Ik heb mijn knie getest en het is oké om te rijden. Je ziet me dus aan de start  in Valkenswaard en we zullen zien hoe de volgende rondes verlopen.”

Davy Pootjes (21) is het seizoen 2019 goed begonnen. De Husqvarna-rijder eindigde in alle manches bij de eerste tien en staat in de WK-stand op de zevende plaats. Bas Vaessen (21) hikt tegen de top-tien aan. De Limburger eindigde als twaalfde, twee keer als dertiende en eenmaal als veertiende. Hij komt dit jaar uit voor een Brits team, Hitachi KTM fuelled by Milwaukee.  Marcel Conijn (19) wist in Engeland niet te scoren. Hij gaat in Valkenswaard op jacht naar zijn eerste WK-punt. Lars Griekspoor en Raivo Dankers komen met een wildcard aan de start.


Foto’s: shotbyBavo, Gino Maes, Ralph Marzan / O’Neal Racing