Published On: 15 september 2019

De Britse combinatie van Stuart Brown/Josh Chamberlain heeft in het Duitse Rudersberg oppermachtig de laatste Grand zijspancross van 2019 gewonnen. Beide heats werd de kopstart gepakt door de Engelse nestor Brown om de eerste plek nimmer meer uit handen te geven. De concurrentie had het nakijken waarbij de nieuwe Wereldkampioenen Bax/Stupelis met een derde en een tweede plek nog het dichtst bij Brown in de buurt kwamen. Vanluchene/Van den Boogaart werden tweede en vierde en daarmee derde in het dagtotaal.
Koen Hermans/Nicolas Musset waren reeds al na de eerste heat verzekerd van de derde plek in het WK. De vice-kampioen, Vanluchene/Van den Boogaart,  en de nieuwe Wereldkampioen, Bax/Stupelis, waren al zeker van hun WK plek na de vorige GP en stonden zodoende sowieso tevreden op het podium om de einddrankschikking van de WK zijspancross 2019!

Een 38-tal WK-teams hadden zich gemeld voor de laatste zijspancross GP van 2019 te Rudersberg. De finale van de WK aldaar is traditioneel, reeds al in het begin van toen nog de FIM-cup zijspannen in de jaren zeventig zakte men al af naar de Zuid-Duitse plaats.
De sfeer is er ongenaakbaar en heeft iets magisch waardoor ieder GP-team, ondanks dat men niet meer kan stijgen of dalen voor de WK-stand, in Rudersberg aanwezig wil zijn om nog een laatste keer alles op alles te geven. Het is het laatste traditionele circuit die als enige, na het verdwijnen van iconische plekken als Betekom bijvoorbeeld, nog op de WK-kalender prijkt. Het is te hopen dat promotor WSC, die nog bezig is met de kalender voor 2020, dit ook begrijpt en vasthoudt aan de gedoodverfde finaleplek voor de WK zijspancross.

De meeste prijzen om de WK waren voor Rudersberg reeds dus al verdeeld. De enige spanning op dat front zat voornamelijk nog om de derde plek in het WK. Al moest er wel veel gebeuren eer dat Dierckens/Bax die plek zouden afsnoepen van Hermans/Musset die met een voorsprong van 36 punten naar Duitsland af zouden reizen.
Door de vele blessures waren er heel wat gelegenheidskoppels in Rudersberg. Van Werven reed met Kunnas, Justin Keuben kon op de diensten van Jens Mans rekenen en Julian Veldman kwam aan de start met niemand minder dan zijn jongere broer Sam Veldman. Het duo was vroeger bij de Kids and Sidecars ongenaakbaar en stalen zeven jaar geleden de show in Rudersberg door tijdens een demo gewoon de grote tafelberg over te springen, en let wel, dat was nog in de tijd dat maar het halve GP-veld dit ook deed. Iedereen wist toen al dat deze ‘kinderen’ later zeker en vast zouden gaan schitteren. Nu voor de laatste GP van 2019 stonden Veldman/Veldman dan echt op de lijst met GP-teams te Rudersberg.

De kwalificaties van de zaterdag stonden in het teken van de teams van Brown. Papa Stuart Brown won groep A en zoon Jake Brown won groep B.
Met een 38 ingeschreven teams betekende het wel dat er 8 teams niet zouden mee mogen doen op de zondag.
De Belgen Boussy/De Schacht redde het net niet en werden 2e reserve. Het doek viel helaas ook voor de Nederlander Nick Maas, in de bak bij de Duitser Engelbrecht. Elk nadeel heeft zijn voordeel, als je al noodgedwongen langs de kant moet staan dan maar in Rudersberg. De plek bij uitstek waar zowel op als naast de baan genoeg gebeurd in het soms wat extra vagante feestgedruis dat nu eenmaal plaats vind in Rudersberg.
Bovendien is het seizoen voor Maas nog niet voorbij want samen met Engelbrecht is hij één van de drie Duitse teams die voor ’s landseer zullen strijden tijdens de Sidecarcross of Nations in het Duitse Schwedt op 6 oktober.

Heat 1
Een lekker zonnetje en een pak publiek maakte de sfeer perfect toen om kwart over ene het starthek viel voor de eerste GP heat.
Brown/Chamberlain waren bij de pinken en pakte binnendoor de holeshot met Vanluchene op twee, de Fransman Thomas op drie, Jake Brown op vier, Van Werven op vijf en Bax/Stupelis op zes.

Direct al na 300 meter was het duel om de derde plek voor het WK voorbij. Dierckens/Bax, vierde in de WK stand, hadden gelijk de stuurdemper kapot en moesten direct al de pits op zoeken en zouden nul punten scoren. Hierdoor waren Hermans/Musset, ongeacht hun score, sowieso niet meer te achterhalen qua punten en was hun derde WK plek veilig gesteld.

Vooraan hield Brown een gestaag tempo en had tot 20 minuten race Vanluchene op ongeveer drie seconde achter hem. Hierna echter werd het gat groter en kon de nestor Stuart Brown samen met bakkenist Josh Chamberlain glorieus de overwinning pakken in de eerste heat. Vanluchene werd dan tweede op een kleine tien seconden en had geluk dat de race niet langer duurde. Bax/Stupelis, als derde op de finish, kwamen namelijk nog akelig dichtbij.
Bax, als zesde gestart, pakte al rap Van Werven en twee ronden later Jake Brown en ook stak men gewiekst Thomas binnendoor voorbij. Toen echter waren Brown en Vanluchene al gevlogen en meer dan een derde plek zat er niet in voor Bax/Stupelis.
De jonge belofte Jake Brown reed weer een solide race en werd vierde.
Op vijf zagen we dan Varik/Daiders die weer agressief vanaf een plek rond de top tien na de start, naar voren kwamen. Bijna ging men de groene doeken in toen men Compalati wilde inhalen en bakkenist Daiders gaf na deze move ook aan bij rijder Varik aan dat het wel even iets minder mocht. Voor hetzelfde geldt had men gewoon de baan af gegaan en was het spul hard gecrasht…dat gebeurde dus niet en het oost-blok duo pakte aan de meet een knappe vijfde plek.
Hermans/Musset werden nog zesde na een slechte opening waardoor men pas rond de 20ste plek van kiet ging. Een knappe prestatie aangezien bakkenist Musset nog steeds last heeft van een zwaar gekneusde enkel opgelopen afgelopen weekend tijdens de Franse GP.
Van Werven werd met gelegenheids-bakkenist Kunnas dan knap zevende. Compalati/Chopin tekende voor de achtste plek met Thomas/Lebreton na hun goede start op negen aan de finish. De Zwitser Heinzer maakte de top tien vol. Santermans werd 13e, Keuben/Mans vanaf achteraan werden nog 14e.
Kops/De Laat lagen lange tijd rond plek 11 maar gingen juist in de laatste ronde er snoeihard af bij de grote tafelberg in een duel met de Engelsman Foden die precies nabij de grote tafel zijn snelheid verloor . Ook Veldman/Veldman gingen de wedstrijd uit toen bakkenist Sam Veldman na een touché op de whoop-sectie de bak was uitgevallen en men het zekere voor het onzekere koos.

Heat 2
De tweede heat ging van start zonder de twee Nederlandse teams van Van der Lagemaat/Van Hal en Kops/De Laat. Beide moesten door blessureleed afzeggen voor de tweede GP afspraak te Rudersberg.
Bij de start waren het wederom Brown/Chamberlain die aan de binnenkant de koppositie pakte, nu gevolgd door Hermans, de Zwitserse broers Cuche en Bax/Stupelis op vier.
Reeds al snel was team Bax de Zwitserse tandem van Cuche voorbij en werd jacht gemaakt op het tweede zijspan van Hermans. Zodoende volgde na 5 minuten wedstrijd een mooi duel om de tweede plek dat binnen anderhalve ronde werd beslist door Bax die fraai op snelheid Hermans voorbij ging. Vervolgens reed Bax het snot voor de ogen….echter, Brown/Chamberlain waren duidelijk de beste vandaag. Zij liepen gewoon uit op tweede koppel Bax/Stupelis om met een voorsprong van 15 seconden de tweede heat ook glorieus te winnen en daarmee ook de GP in het Duitse Rudersberg! Nieuw-bakken Wereldkampioen Bax kwam dan als tweede binnen en kon niks anders dan tevreden zijn na een paar vermoeiende en rare dagen waarin niet puur het sportsmanschap voorop stond maar genieten van de behaalde weelde eerder het devies was. En in dat ritme met een derde en een tweede plek dan de tweede plek tijdens het dagtotaal in de wacht slepen is zeker geen wanprestatie.
Hermans/Musset lagen dus derde in de tweede heat nadat Bax hen voorbij was maar wederom, als vaker dit seizoen, kreeg men weer te maken met pech! Dit keer was het bakwiel defect en schommelde alle kanten op. Zo moest Hermans de pits in om de derde plek prijs te geven aan het vechtende pack van Jake Brown/Millard en Cuche/Cuche. Brown/Millard pakte uiteindelijk die derde plek met verve en brachten het spul dan ook knap als derde over de finish. Bijna mocht Jake Brown ook het dagpodium op, echter stak Vanluchene drie ronden voor tijd zijn zijspan voorbij Dierckens en pakte hij hiermee de vierde plek op de finish en dit was met de tweede plek uit de eerste heat net genoeg om als derde het dagpodium op te mogen klimmen te Rudersberg. Dierckens/Bax werden dan onbedreigd vijfde. Zesde werd de Est/Letse combinatie van Varik/Daiders. Op zeven zagen we dan de gebroeders Cuche die enkele plekken moesten prijs geven na hun goede start maar tevreden konden zijn met deze klassering. De Tjechen Kolenchik/Hejhal werden achtste en op negen kwam dan Van Werven binnen die tevreden mocht zijn na weer een degelijke wedstrijd. De Zwitser Heinzer sloot wederom als in de eerste manche de top tien af.
Veldman/Veldman reden nu degelijk de wedstrijd uit en debuterende bakkenist Sam Veldman deed zodoende niet zoveel onder voor zijn nieuwe internationale collega’s, ondanks of misschien zelfs wel juist omdat men een akelig moment kende na een dubbelsprong maar net het span recht op de baan kon houden.
Keuben/Mans werden dertiende, Santermans/Beleckas veertiende en Herman/Musset wisten na hun langdurige stilstand in de pits nog zestiende te worden.

Zo is het WK zijspancross na een lang en dramatisch seizoen ten einde gekomen met Bax/Stupelis als nieuwe Wereldkampioenen, Vanluchene/Van den Boogaart als runner-up en Hermans/Musset op drie. Brown/Chamberlain gaven in de eindstand door hun sterke optreden in Rudersberg Dierckens/Bax nog het nakijken en zijn vierde geworden. Vijfde koppel Dierckens/Bax hadden meer gehoopt in de eindrangschikking maar zijn tevreden met hun eerste GP winst dit seizoen.
Voor sommige teams mogen de helmen goed ingevet voor een winterslaap de kast in, voor anderen niet omdat men één van de drie uitverkoren teams is om in het Duitse Schwedt de landseer te verdedigen tijdens de Sidecarcross of nations op 6 oktober aanstaande.

 

Dagresultaat GP zijspancross Rudersberg/Duitsland

Eindstand WK zijspancross 2019

Tekst: Emil Bilars
Foto: WSC/Stijn Vanoverbeke