Published On: 10 september 2020

Aanstaande zondag wordt  het ONK Sidecar Masters kampioenschap 2020 op gang geschoten in het Brabantse Berghem.
Een op voorhand al uniek en apart kampioenschap met maar vier wedstrijddagen waarvan drie zonder publiek en in een jaar waarin er niet eens een WK zijspancross wordt georganiseerd.
De KNMV durft het wel aan om het officiële ‘internationale’ Open Nederlandse kampioenschap te organiseren in dit rare jaar. Ook in 2020 ondanks alles wederom als de laatste jaren ONK Sidecar Masters geheten.
En Covid-19 virus of niet, het zijspanteam dat aan het einde van de vier wedstrijddagen de meeste punten heeft vergaard gaat gewoon de boeken in als officiële zijspancross kampioen van Nederland.

 

Reeds vallen de eerste herfstbladeren  al van de bomen en nu pas wordt gestart met het ONK Sidecar Masters. Een vreemde gewaarwording die men ten tijde van vorig jaar zeker  niet voor mogelijk had gehouden.
Sinds een half jaar is de wereld in de ban van het Covid-19 virus. Een half jaar waarin emoties nogal eens boven de ratio zijn gegaan. Een onzekere tijd met allerlei regelgeving en sociaaleconomische problematiek. Kortom een onzekere crisis tijd. In deze werkelijkheid van heden ten dage heeft de KNMV samen met een vier-tal clubs het toch nog aangedurfd om een officieel top kampioenschap te organiseren voor de zijspannen en quads.
Qua naam  hetzelfde, echter qua verloop en impact anders dan andere jaren zoals in feite alles in 2020.
De Sidecar Masters zullen worden verreden in licht afgeslankte vorm, zonder vaste promotor en met ongetwijfeld veel minder buitenlandse teams. Er zijn maar vier wedstrijddagen op de aangepaste 2020 kalender, te beginnen op het zware zand circuit in Berghem aanstaande zondag.
Alle inspanningen van de organisatoren ten spijt, louter bij de eerste wedstrijd in Berghem is publiek in beperkte mate toegestaan. Er waren een kleine duizend kaarten on-line te koop voor aanstaande zondag en deze zijn reeds uitverkocht. De overige drie ONK Sidecar Masters wedstrijden in Oss op 20 september, Varsseveld op 4 oktober en de finale te Lierop op 18 oktober zullen zonder publiek verreden worden.

De regerend Neerlands kampioen is Koen Hermans die dit jaar samen met Glenn Janssens de titel verdedigd en hiermee direct een kandidaat is om ook in 2020 die titel te behouden.
Grootste tegenstand zal ongetwijfeld komen van de thans nog steeds huidige Wereldkampioen Etienne Bax. Bax staat dit jaar met de Franse top bakkenist Nicolas Musset aan de start.
Team Bax had in eerder stadium aangegeven mee te doen in het Franse kampioenschap en de geruchten molen zwaaide al weer driftig in het rond dat het Nederlandse team Bax nu niet eens aan de gehele ONK cyclus zou deelnemen daar aanstaande zondag ook een Franse wedstrijd staat gepland in St.Jean d’Angely.
Echter liet Etienne Bax ons weten dat hij gewoon bij alle vier de ONK wedstrijden aan de start zal staan en klaar is om de ONK-titel terug naar Bergeijk te halen.
Iemand die wel last heeft van een dubbele agenda aangaande de ONK Sidecar Masters
is Daniël Willemsen.
De onbetwiste keizer van de zijspancross uit Lochem liet ons weten dat hij niet aan alle ONK’s kan deelnemen. Er staat namelijk in dezelfde periode  sowieso een rally-raid gepland in Portugal waaraan Willemsen zal gaan deelnemen waardoor zijspancrossen in Nederland dan simpelweg niet gaat. Aanstaande zondag staat Willemsen wel op de deelnemerslijst met Robbie Bax aan zijn zijde. Direct is dit hiermee een beproefde combinatie die eerder overwinningen wisten binnen te halen in de mondiale zijspancross en men zou dus wel eens met de eerste echt dikke zijspancross troffee van de Benelux in 2020 kunnen gaan prijken.
Iemand die al een dikke prijs heeft binnen gesleept in 2020 is Julian Veldman.
The ‘Frogg’ uit Kampen mikt dit rare seizoen op het Tsjechische en Nederlandse kampioenschap zijspancross. De eerste echte klap is een daalder waard en samen met zijn ervaren Tsjechische bakkenist Ondrej Cermak won Veldman de eerste wedstrijd in Tsjechië op het verregende circuit te Kramolin. Veldman/Cermak zijn hiermee in de winning-mood en waren dan ook echt een klasse apart in de gladde modder te Kramolin.
Aanstaande zaterdag staat de tweede wedstrijd in Tsjechië gepland op het circuit van Jinin waarna men dus direct de zondag in Berghem aan de start zal staan voor het ONK!
Een druk maar mooi weekend dus in het verschiet voor Veldman/Cermak.
Meerdere teams, waaronder ook Bax/Musset, hebben dit drukke schema aanstaand weekend trouwens voor de boeg.
Een ander team dat dit drukke weekend-schema ook heeft gepland is het Belgische team van Vanluchene/Van den Boogaart.
De Vlaamse Wereldkampioenen van 2018 hebben laten weten ‘normaal’ gesproken alle ONK wedstrijden aan de start staan en zijn hiermee direct een kandidaat voor de Nederlandse titel in 2020.
Enige andere internationale concurrentie mag verwacht worden van de Britt  Brett Wilkinson. Wilkinson liet ons nog afgelopen dinsdag morgen weten aan de start te willen staan van alle vier de ONK wedstrijden. Zijn vaste bakkenist Ryan Humphrey is geblesseerd aan zijn knie en zodoende wordt Wilkinson bijgestaan door de Zwitser Maxime Cuche. Ook Wilkinson/Cuche doen zaterdag eerst mee in Tsjechie om zich dan spoedig naar Brabant te begeven voor de ONK te Berghem.
Op de deelnemerslijst van de eerste ONK te Berghem staan dan nog twee teams uit Belgie. De vliegende schooljuf Kelly Debruyne zal met Jens Mans achter de baar staan en ook Van der Schraelen/Hereygers zullen zich mengen in het Sidecar Masters geweld. Daarmee houdt helaas de internationale deelname op.
Het Belgische team van Davy Sanders zal in ieder geval niet in de ONK’s te bewonderen zijn.
Sanders, rijdend met de Franse bakkenist Johnny Badaire, geeft de voorkeur aan de wedstrijden in Frankrijk.
Ook werd bekend dat  het aanstormende talentvolle Britse team van Brown/Millard voorlopig helaas niet aan de ONK’s zal deelnemen. Het team heeft via teammanager Van Duijnhoven laten weten de voor nu geldende Britse quarantaine regels, waarin thans staat dat men twee weken in thuisisolatie moet als men terug komt uit Nederland, te riskant vind om te negeren daar andere bezigheden dan in gevaar zouden kunnen komen.
De Nederlandse zijspanteams zullen dus met heel wat minder internationale tegenstand te maken krijgen dan dat men normaliter gewend is, toch betekend dit allerminst dat de strijd hierdoor minder zal zijn.
Het rijtje teams als Van Werven/Beunk, Wisselink/Van Galen, Keuben/Beleckas en Kops/Horton staan aan de deur te kloppen en met name de laatste twee teams hebben hierin niks aan het toeval over gelaten in voorbereiding naar deze late seizoensstart. Wijers/Van der Wiel, winnaar van de eerste inter-wedstrijd van de MON te Geldermalsen, kunnen ook zomaar voor een verrassing zorgen. Ook de twee kemphanen van vorig NK seizoen, Leferink/Veldman en Van Dijk/Van der Putten staat ongetwijfeld garant voor een potje zijspancross van jewelste. Ook Broens/Maas en, na de eerste race te Berghem, Keuben/Schelbert bemoeien zich met de strijd om de ONK in 2020. Ondanks alles staat hiermee toch een internationaal zijspancross veld van de buiten categorie achter het starthek. Hierbij opgeteld het ‘bij’-programma van de NK zijspannen met in Berghem een kleine 30 aangemelde teams maakt aanstaande zondag een op voorhand bijna ‘ouderwets’ mooie zijspancrossdag.

ONK Sidecar Masters wedstrijden 2020
13-09 Berghem (reeds uitverkocht)
20-09 Oss (zonder publiek)
04-10 Varsseveld (zonder publiek)
18-10 Lierop (zonder publiek)

Deelnemerslijst ONK Sidecar Masters Berghem;

 

Tijdschema ONK Sidecars en Quad Masters Berghem;

Tekst: Emil Bilars
Foto: Orangehat.nl