Published On: 23 augustus 2021

Door een mooie eerste zege in de hoogstaande ADAC MX Masters en een geslaagd optreden in de MXGP van Lommel reed Cyril Genot (22) zich de voorbije weken flink in de kijker. De Belgische Sarholz KTM rijder plukt nu dan ook de vruchten van een doorgedreven wintervoorbereiding. Tijd voor een update!

In 2019 kwam de snelle Limburger nog door de achterdeur binnen in het WK MX2. Zijn invalbeurt bij het team van Tanel Leok overtuigde IXS Yamaha voor een uitgebreid programma in 2020. Door de grillige kalender naar aanleiding van de corona-pandemie werd het seizoen echter danig in de werd gestuurd. Dat weerhield Genot niet om enkele sterke uitschieters neer te zetten. Zo werd hij 14de in Letland II en 13de in Lommel II.


Die prestaties zag “CG105” beloond met een zitje bij Sarholz KTM, sinds jaar en dag dé referentie in Duitsland.  En dus een prima basis voor zijn eerste seizoen op de KTM 450 SX-F. Op het programma: de ADAC MX Masters
en enkele wildcard MXGP optredens.

“De afgelopen maanden zijn niet bepaald gemakkelijk geweest voor mij of wie dan ook. Door de hele Covid-situatie is het sowieso moeilijk om iets te plannen,” zegt de KTM Sarholz piloot. “Alle rijders hebben een ingewikkeld 2020 achter de rug. Omdat het seizoen zo lang uitliep, trainde ik meer dan een jaar zonder onderbreking. De voortdurende wijzigingen van de kalenders waren niet gemakkelijk om mee om te gaan. Het was echt een jaar vol onzekerheden. Vooral omdat ik vorig seizoen niet van tegenslagen gespaard bleef. Maar ondanks alle mechanische problemen die ik met de Yamaha had, heb ik toch heel wat goede resultaten neergezet.”


Nadat hij in november vorig jaar bij Sarholz had getekend, was het voor Cyril een uitdaging om zich aan te passen aan de krachtige KTM 450 SX-F. “De aanpassing met mijn nieuwe team ging heel goed. Maar ik moet toegeven dat de stap van MX2 naar MX1 enorm is. Eerlijk gezegd was het in het begin helemaal niet gemakkelijk,” legt de Benzim ambassadeur uit. “Maar ik heb mijn tijd genomen, ik heb hard gewerkt en uiteindelijk heb ik toch mijn draai op de KTM 450 gevonden.”

“De wedstrijd als examen!”

“Het doet me veel plezier dat het harde werk eindelijk zijn vruchten afwerpt,” vervolgt hij. “Ik heb deze winter best een ‘click’ gemaakt. Je kon het zien tijdens de training, maar een wedstrijd is de echte test. Dat is het moment om te bewijzen dat ik vooruitgang heb gemaakt. En ik ben blij met de races die ik tot nu toe heb gereden. Er is zeker nog werk aan de winkel, maar ik heb het gevoel dat ik een goede start heb gemaakt. Ik kijk ernaar uit om op dat positieve momentum verder te bouwen in de tweede helft van het seizoen.”

“Wat het WK MXGP betreft,” besluit Genot, “is het duidelijk dat ik dit jaar graag aan meer GP’s had deelgenomen. Maar de ADAC MX Masters zijn de absolute prioriteit voor mijn team en hun partners. Door de vele veranderingen in de verschillende kalenders overlapten het Duitse kampioenschap en de MXGP-rondes elkaar uiteindelijk. Jammer, maar niks aan te doen.”

In de tussenstand van de ADAC MX Masters staat Cyril Genot momenteel tweede op amper twee punten van zijn teammaat Jordi Tixier. Er staan dit seizoen nog twee ronden (Fürstlich Drehna, Reutlingen) met telkens drie manches op het programma.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Cyril Genot (@cyrilgenot)

Tekst: Olivier Evrard
Foto’s:
ADAC, Sarholz KTM