Published On: 18 december 2021

Twee jaar scheiden Marc De Reuver (38) en Tony Cairoli (36). Het afscheid van de negenvoudige wereldkampioen in Mantova was voor De Reuver een goede aanleiding om terug te kijken op het einde van zijn topsportloopbaan.

Achttien jaar stond Cairoli aan de top. De taaie Italiaan behaalde maar liefst 93 GP zeges en boekte dit jaar eindelijk zijn eerste MX of Nations titel, samen met Alessandro Lupino en Mattia Guadagnini. Daarmee is Tony de op één na meest succesvolle rijder in de geschiedenis van het WK motorcross.


De Reuver kwam zowel in de MX2 als in de MXGP uit tegen Cairoli. De carrière van de F&H Racing teamtrainer was er één met onvergetelijke hoogtepunten. Zo heeft de populaire Amstelveener heeft o.a. 11 reekszeges, 3 GP overwinningen, de prestigieuze Red Bull Knockout en verschillende Nederlandse titels op zijn palmares. Maar er waren ook diepe dalen, zware fysieke en mentale opdoffers.

Te jong om te stoppen

Tegen alle verwachtingen in bleef TC222 tot het eind een kanshebber voor WK zeges en meer. Dat was anders voor De Reuver. Eind 2015 hing hij de helm aan de wilgen. Op z’n 32ste was het vat af, hij moest stoppen door  blessureleed.

“Ik voelde dat ik te jong was om met pensioen te gaan, maar Tony vindt het goed. Hij heeft er vrede mee. Dat is een andere manier om te stoppen. Hij staat nog steeds aan de top en als hij volgend jaar zou rijden zou hij nog steeds de top vijf halen.”

De Reuver reed voor KTM, Yamaha en Honda fabrieksteams. “Ik zat altijd bij fabrieksteams en in 2009 had ik een hele zware crash. Daardoor verloor ik mijn fabriekszitje voor 2010. Van daar ging het een beetje bergaf en belandde ik zowat in een depressie.”

Tijdens zijn loopbaan hield Marc al geen blad voor de mond. Vorige maand lanceerde hij samen met journalist Tim Gerth een veelbesproken en gewaardeerde inkijk op zijn turbulente carrière in de biografie ‘Open’. Ondertussen is ook een Engelse versie in de maak die in maart 2022 zal verschijnen.

Van enfant terrible tot toptrainer

“Ik ging helemaal van het pad af,”  zegt hij over zijn persoonlijke worstelingen na zijn racecarrière. “Ik kreeg paniekaanvallen en moest anti-depressiva nemen. Ik moest het onderwerp wegduwen. Ik heb stomme dingen gedaan tijdens het racen, maar ik kwam ook in situaties die écht s**t waren voor mijn carrière.”

De Reuver vond zichzelf echter snel opnieuw uit als no-nonsense trainer. Hij loodste Pauls Jonass in 2017 naar de MX2 wereldtitel, ondanks de aanslepende problemen van ’n hersenschudding die de Let in 2016 opliep. De afgelopen vier jaar volgde hij de rijders van F&H-Kawasaki op.


“Ik reed al motorcross sinds mijn vijfde. Daardoor dacht ik dat niets anders kan dan motorcrossen’. Ik had grote problemen over wat ik zou gaan doen dat me genoeg voldoening zou geven”, herinnert hij zich. “Ik begon als trainer, raakte betrokken bij Pauls Jonass en toen hij won, gaf me dat dezelfde adrenaline. Het is hetzelfde gevoel.”

F&H Kawasaki treedt in 2022 met respectievelijk Kevin Horgomo en Jed Beaton (foto boven) aan in de MX2 en in de MXGP.

Tekst: Adam Wheeler, Tom Jacobs
Foto’s: Archief