Published On: 8 maart 2022

De damesklasse stond tijdens de eerste wedstrijd van het jaar van de MON aan de start op circuit Bezuidenhout in het Brabantse Boekel. Op de eerste twee plaatsen eindigden twee oude bekenden die hun comeback maakten in deze klasse. Britt van der Werff greep de dagzege. Na de manchezege in de eerste manche had zij genoeg aan de tweede plaats in de tweede manche. De tweede plaats was voor Lianne Muilwijk.

In de eerste manche ging Muilwijk in de beginfase aan de leiding echter viel zij uiteindelijk terug naar de vierde plaats. In de tweede manche revancheerde zij zich met de manchezege. Met een tweede en derde plaats in de manches was het Kimberly Braam die plaats mocht nemen op de laagste trede van het erepodium. De top Vijf werd compleet gemaakt door Jenitty van der Beek en Kaylee van Dam.

Eerste manche
Het was Muilwijk de die beste start had voor van der Werff, Braam van Dam en van der Beek. Het was al snel van der Werff die voorbijging aan Muilwijk om de koppositie te pakken. Daarachter schoof van der Beek op naar de vierde plaats door voorbij te gaan aan van Dam. Voor Muilwijk was de verloren koppositie het begin van een terugval die zou eindigen op de vierde plaats. Vooraan reed van der Werff weg van Braam, maar met een sterk tweede deel van de manche wist Braam het gat te verkleinen. De manche duurde voor Braam echter te kort om nog een echte aanval te kunnen wagen en het was van der Werff die de manchezege pakte voor Braam. Op ruime achterstand was het van der Beek die als derde de finishvlag door van Muilwijk achter zich te houden. De vijfde plaats was daar weer ruim achter voor van Dam.

Tweede manche
Het was opnieuw van Muilwijk met de holeshot voor van der Werff, van der Beek, Lynn Kelders en Braam. Nu wist Muilwijk snel een aardige voorsprong te pakken. Braam pakte snel de derde plaats en het leek erop dat al hiermee de posities waren ingenomen. Gezien de eerste manche was al snel de vraag: Kan Muilwijk het nu wel volhouden? Halverwege de manche moest Muilwijk het tempo laten zakken en het was een regelmatig rijdende van der Werff die nog aan het achterwiel wist te komen. Had de manche langer geduurd dan had Muilwijk echt een probleem gehad, maar nu slaagde zij erin om de koppositie te behouden voor van der Werff. Echter met de tweede plaats in de manche mocht van der Werff meer als tevreden zijn en greep zij de dagzege. De enigiste die enigzins in de buurt wist te blijven was Braam. Uiteindelijk kwam zij op ruim13 seconden als derde over de finish waarmee zij mee mocht naar het erepodium van het dagklassement. Van der Beek eindigde ruim daarachter op de vierde plaats en het was nu Kelders die de top vijf compleet maakte.

Eerste manche
1. van der Werff, 2. Braam, 3. van der Beek, 4. Muilwijk, 5. van Dam, 6. Swets, 7. Erpeka, 8. Kelders, 9. Angela Lageman, 10. Verstappen.

Tweede manche
1. Muilwijk, 2. van der Werff, 3. Braam, 4. van der Beek, 5. Kelders, 6. van Dam, 7. Swets, 8. Erpeka, 9. van Kempen, 10. Noor Bergsma.

Dagklassement damesklasse Boekel (tevens bruto-tussenstand NK 2022)
1. van der Werff 114, 2. Muilwijk 107, 3. Braam 104, 4. van der Beek 97, 5. van Dam 88, 6. Kelders 84, 7. Swets 84, 8. Erpeka 80, 9. van Kempen 70, 10. Verstappen 68.

Door: Maycel de Bruijn
Foto: mdbmxpics