Published On: 6 april 2022

 

De laatste wedstrijden van het MX2-wereldkampioenschap verliepen prima voor Tom Vialle, die in Argentinië en Portugal met winst kon afsluiten. Het jonge Franse talent heeft ook een aantal belangrijke punten teruggewonnen in de strijd om het kampioenschap, dat dit jaar erg spannend lijkt te worden.

Het is een beetje jammer om langs de luifel van het KTM Factory team te lopen en maar één rijder te zien, dus spraken we met Dirk Gruebel om een update te krijgen over Herlings, de kansen van het team om een invaller te contracteren en meer.

De vierde wedstrijd van het MX2 wereldkampioenschap in Portugal was een goede dag voor Tom Vialle met zijn overwinning, ben je blij met zijn prestatie?

Dirk Gruebel: Hij verbetert zich elke week en vandaag zagen we hem echt goed rijden. In de tweede manche had Jago veel energie gestoken, maar hij had duidelijk wat frustratie van de eerste manche omdat hij onderuit ging en crashte en kostbare punten verloor. Tom gaat in stijgende lijn, hij moet nog wat meer tijd op de motor doorbrengen, maar we komen er wel.  We moeten niet vergeten dat hij pas sinds begin januari op de motor zit. Over het algemeen ziet het er goed uit en met het ontwikkelen van de nieuwe motor, gaat het steeds beter. We zijn op de goede weg.

Denk je dat de ontwikkeling van de nieuwe motor verder zou staan als hij een volledige winter had gehad? Het voelt een beetje aan alsof hij zich ontwikkelt tijdens het racen?

Dirk Gruebel: Zoiets. Ik bedoel ook dat we overal moeite hadden om onderdelen te krijgen, wereldwijd was het hetzelfde probleem, en alles kwam een beetje te laat. Toen kreeg hij zijn blessures zodat we niet konden testen zoals we wilden, maar het komt allemaal goed, maar over het algemeen zijn we best tevreden met hoe het gaat.

In termen van het kampioenschap was het een geweldig weekend om veel kampioenschapspunten terug te pakken op Jago Geerts. Daar moet je toch blij mee zijn?

Dirk Gruebel: Zeker, Jago kwam tijdens de eerste reeks nog terug tot de negende plaats wat een goede prestatie was maar het is geven en nemen. In de tweede manche zie je dat hij nog steeds sneller is, maar niet altijd.

Je moet nog steeds kalm blijven als het op het kampioenschap aankomt, vorig jaar miste hij te veel races en kwam toch nog bij de top drie terecht dus wat dat betreft is er nog steeds geen paniek!

Dirk Gruebel: We bekijken het van week tot week. Het is te vroeg om hier iets over te zeggen. Natuurlijk mikken we op het kampioenschap, maar het is hetzelfde met Yamaha en Jago. Ik bedoel, hij is hongerig, hij heeft het niet gehaald in 2020, hij heeft het vorig jaar ook niet gehaald door blessures. Het gaat een goede strijd worden denk ik.

Onder deze luifel is er momenteel ruimte zat met het ontbreken van Jeffrey Herlings. Heb je een update over Jeffrey en wanneer we hem terug kunnen verwachten? En komt er een vervanger? Iemand als Jeremy Sydow is misschien over een paar weken beschikbaar en hij heeft indruk gemaakt…

Dirk Gruebel: Ik bedoel, we zouden graag willen dat Jeffrey terug is, maar hij is nog steeds herstellende en het gaat iets trager dan verwacht. Het is een moeilijk bot dat hij gebroken heeft, hij is net een beetje van de krukken af en nu begint de revalidatie. Natuurlijk, het seizoen gaat door en elke week is er een wedstrijd, we verwachtten hem hier terug maar we moeten wachten en geduldig zijn.

Ik denk dat Letland realistisch is voor de terugkeer van Herlings? Is er een kans dat je een invaller krijgt voor de MXGP?

Dirk Gruebel: Voor Jeffrey, nah, ik weet het niet. Op dit moment doe ik geen voorspellingen en bekijken we het van week tot week. We moeten afwachten wat de dokters zeggen. We hebben een invaller geprobeerd, en het ging niet goed, dus heb ik op dit moment geen naam op de lijst staan. De huidige 450cc is geen speelgoed op dit niveau en we moeten er niet zomaar iemand op zetten om er gewoon een motor bij te hebben in de MXGP-klasse. Het zou leuk zijn om hem daar te hebben maar… geef me een naam?

Boisrame zit toch weer op de motor?

Dirk Gruebel: Ja… Maar ik denk niet dat we het een tweede keer gaan proberen.

Even over Jeffrey… er zijn natuurlijk allerlei geruchten dat hij dit jaar de AMA Nationals gaat rijden – kun je dat even ophelderen?

Dirk Gruebel: Er zijn een hoop geruchten en niets is bevestigd zoals je zegt. Wij weten het ook niet – ik zou hem hier graag terugzien want dit is ons kampioenschap, en dit is natuurlijk zijn team.

Zonder Herlings erbij moet het toch leuk zijn om dit weekend een Oostenrijks merk op de hoogste trede van het podium te zien staan met Jorge Prado als winnaar?

Dirk Gruebel: Zeker, het was mooi vandaag. Jorge zette een goede prestatie neer en Tim is snel zoals we weten maar het is altijd goed.

Je hebt een verandering in de taken van het team dit jaar, kun je me daar iets over vertellen, en ga je nog steeds naar elke GP? Ik geloof niet dat ik je in Matterley Basin gezien heb…

Dirk Gruebel: Ja, ik had Covid-19, ik was er op de eerste GP maar die werd afgelast door de storm. De week nadien was ik thuis, toen testte ik positief, dus daarom was ik er niet. Ik probeer nog steeds naar elke grand-prix te gaan maar wat de toekomst brengt weten we niet.

Hoe is het om Joel Smets als teammanager te hebben?

Dirk Gruebel: Er is niet zo veel veranderd. Hij heeft zijn rol als renner/trainer en ook al is zijn titel teammanager.

 

Tekst: Andy McKinstry en Danny Hermans