Published On: 4 februari 2023

Dit weekend begint in Houston het Monster Energy AMA Supercross Championship 250SX East Coast. Het is aan Honda om de door Jett Lawrence gewonnen titel te gaan verdedigen. Met Hunter Lawrence hebben ze de favoriet in huis maar het zal geen eenvoudige titelstrijd gaan worden. De Australier krijgt weerstand van Star Racing-Yamaha-Monster Energy en wat zijn de kansen van Tom Vialle en Max Anstie?

Yamaha:
Met Jordon Smith heeft Star Racing misschien wel de grootste tegenstrever van Hunter Lawrence in huis. De afgelopen jaren heeft Smith veel blessureleed gekend maar met Firepower Honda Racing wist hij het afgelopen seizoen nog zesde te worden. Nate Thrasher heeft al overwinningen op zijn naam staan maar kan hij ook mee doen in de titelstrijd? Dat is de grote vraag, de snelheid is geen probleem maar alle wedstrijden goed scoren is hem nog niet gelukt. De veelbesproken Haiden Deegan gaat ook uitkomen in dit kampioenschap, er zal een zware last op de schouders liggen van deze 16-jarige crosser die over een grote hoeveelheid talent beschikt.
Ook Jeremy Martin komt uit in dit kampioenschap, hij heeft Star Racing echter verlaten voor Team Club MX-Muc Off-FXR waar hij Preston Kilroy als collega krijgt. Garrett Marchbanks is geblesseerd geraakt in december en is niet tijdig herstelt voor deelname.

Honda:
Hunter Lawrence is de titelfavoriet maar in tegenstelling tot zijn broertje heeft hij wel een teamgenoot. Chance Hymas gaat zijn debuut maken in deze discipline maar hij zal niet het gehele kampioenschap rijden. De Brit Anstie werd op het laatste moment verhuist van de West Coast naar de East Coast, kan hij zijn carrière een nieuw leven inblazen op de Firepower-Honda? Het derde team van Honda is Phoenix Racing-Honda dat met maarliefst vier rijden in actie zal komen namelijk Jace Owen, Cullin Park, Caden Braswell en Coty Schock.

Kawasaki:
De Jo Shimoda had Team Pro Circuit-Kawasaki-Monster Energy in eerste instantie de grootste tegenstrever van Hunter Lawrence in hun gelederen. De Jap is echter geblesseerd geraakt en hij moet voorlopig toekijken. Hetzelfde overkwam Seth Hammaker waardoor Mitch Payton een beroep moest doen op de gestopte Chris Blose. De Amerikaan zou zich enkel gaan richten op het FIM wereldkampioenschap Supercross maar deze kans bij Team Pro Circuit kan hij niet zomaar naast zich neer leggen.

GasGas-Husqvarna-KTM:
Met twee MX2 wereldtitels op zijn naam heeft Tom Vialle de overstap naar de USA gemaakt. De Fransman zal de ‘skills’ hebben maar het rijden in een stadion met zo’n 50.000 paar ogen op je gericht is niet eenvoudig. Michael Mosiman zien wij, na het wegvallen van Shimoda, net als Smith als de grootste tegenstander van Hunter Lawrence en daarbij heeft de GasGas-rijder al laten zien niet bang te zijn voor wat actie. Jalek Swoll zou de Husqvarna-rijder zijn in de East Coast maar ook hij is geblesseerd en zal worden vervangen door Talon Hawkins.

Suzuki:
Aan de West Coast heb je BarX-Suzuki maar in dit kampioenschap is Marshal Weltin helemaal alleen. Hij zal namens Progressive-HEP Motorsports-Suzuki de punten moeten scoren. Weltin kennen wij in Europa nog van zijn optreden bij BUS Racing en F&H Kawasaki Racing maar heel veel heeft hij in de USA nog niet laten zien.

Er staan tien wedstrijden op het programma voor de East Coast te beginnen in het NRG Stadium van Houston.

Door: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: Merken