Published On: 27 juni 2023

Voor de tweede keer dit jaar week de MXGP uit naar het oosten voor een speciale dubbele Grand Prix in Indonesië. De hitte, de vochtigheid en het enthousiasme voor de sport begroetten de teams en rijders die de lange reis naar Azië maakten. Het circuit van Samota-Sumbawa was snel en springerig met veel hoogteverschil en kenmerkte zich door de donkere, losse en zanderige bodem.

Liam Everts reed naar de derde plaats in de RAM-kwalificatieheat. Behoud, conditie en uithoudingsvermogen waren de hoofdingrediënten voor succes in de twee manches op zondag en het was Everts die uitblonk met een aantal scherpe inhaalacties – met name in de tweede race – om 2-2 te finishen. De Belg leidde de eerste race en herstelde zich vervolgens van een kleine crash in de tweede om terug naar voren te stormen en alle energie te gebruiken om het voor elkaar te krijgen. Het was de derde keer dat #72 op het podium stond in de laatste vier Grands Prix.

De MXGP-karavaan blijft deze week in Indonesië. De paddock zal de komende dagen uitrusten en herstellen voordat ze samenkomen voor de Grand Prix van Lombok op het gelijknamige eiland ten westen van Sumbawa. Lombok is misschien het meest bekend vanwege het nieuwe Mandalika Street circuit, waar in 2022 voor het eerst MotoGP werd gereden, maar is nu ook klaar voor de MXGP.

Liam Everts:Zaterdag was best OK voor P3. Ik reed het hele weekend goed en we waren competitief. Ik leidde de eerste manche maar Lucas reed slim en pakte me met nog twee ronden te gaan. In race twee was mijn start OK maar mijn kleine teamgenoot heeft minder gewicht en kreeg de holeshot! Ik vocht me terug van P10 naar de derde plaats, kreeg een tip-over en moest het opnieuw doen vanaf de zesde plaats. Dat kostte me wat energie. Ik heb alles gegeven wat ik had. De laatste paar ronden gingen puur op karakter! Een tweede plaats algemeen en ik ben blij dat ik veilig naar de volgende GP kan met nog een podiumplaats.

Tussenstand WK MX2

  1. Andrea Adamo 439 pt.
  2. Thibault Benistant 434 pt.
  3. Kay de Wolf 417 pt.
  4. Jago Geerts 381 pt.
  5. Liam Everts 381 pt.
  6. Roan van de Moosdijk 373 pt.
  7. Lucas Coenen 315 pt.
  8. Simon Laengenfelder 295 pt.
  9. Kevin Horgmo 268 pt.
  10. Jan Pancar 217 pt.

Foto’s: KTM