Published On: 6 juli 2023

De hoogmis van de Belgische motorcross nadert met rasse schreden. Op 22 en 23 juli vindt de Monster Energy MXGP of Flanders immers plaats in Lommel. Wij praatten met super-rookie Lucas Coenen over zijn eerste thuis GP als WK piloot!

Hoewel Lucas (16) tijdens tweede deel van het Indonesische tweeluik kampte met ziekte, was de uitstap naar Azië een succes. De getalenteerde Nestaan Husqvarna Factory Racing rijder boekte in Sumbawa namelijk zijn allereerste eindzege op WK niveau. In de aanloop naar Lommel zit het qua vorm dus goed voor de jonge Brusselaar.

Wat vind je van het circuit in Lommel?
Lucas Coenen:
“Lommel is een heel mooie baan. Op training ligt de omloop er wel iets anders bij dan tijdens de GP natuurlijk. Tijdens wedstrijden komt het zwaarder te liggen maar ik vind het zeker tof om er te rijden. Vooral het stuk van het parcours waar je voorbij de berm met het publiek komt. Dat is qua beleving cool. Als rijder heb ik ook een boontje voor de zware stukken, hoe lastiger het ligt, hoe beter!”

Vorig jaar won je in Lommel al beide manches in de EMX250 (foto onder), hoe was dat?
Lucas Coenen: “Dat was mijn eerste grote wedstrijd in Lommel. In de eerste reeks voelde ik dat het publiek achter mij stond. Mijn start was niet goed waardoor ik moest terugkomen. In de eerste ronde hing ik pas 7de, het was dus ’n heel lastige race maar ik kon goed opschuiven. Zeker toen ik dan Rick Elzinga kon inhalen voor de leiding was dat een mooi moment. Lommel was vorig jaar sowieso een geweldige herinnering.”

In Sumbawa stond je als winnaar op het podium samen met Liam Everts en Jago Geerts. Het is meer dan 40 jaar geleden (1981) dat er nog een volledig Belgisch podium was in de lichtste WK klasse. Weet je wie er toen op het podium stond?
Lucas Coenen: “Oei sorry, het podium van toen in de 125cc zegt me niet zoveel. Maar ik had op Instagram iets gezien van Clément Desalle, Jeremy Van Horebeek en Kevin Strijbos die in de MX1 samen op het podium stonden in Talevara in 2014. In ieder geval was het heel mooi om in de eerste Indonesische GP te winnen met twee andere Belgen op het podium. Alleen samen met mijn broer (red. Sacha) op het podium staan had nòg specialer geweest. Maar om bij mijn eerste GP zege deel uit te maken van een volledige Belgische podium is wel een mooi souvenir.”

Jago Geerts en Liam Everts zijn enkele jaren ouder, maar jullie kennen ze al enkele jaren vanop training en groepsessies met Motorsport Future. Was dat een extra motivatie om sterke lokale rijders te hebben als doel om te verbeteren en ze te kloppen?
Lucas Coenen:
“Klopt, we kennen elkaar allemaal al redelijk lang. Zeker Jago want zijn papa (red. Herman Gevers) maakte vroeger onze motorblokken klaar. Uiteindelijk hebben we echter niet zoveel samen getraind. Jago is bijvoorbeeld een stuk ouder, maar in de Dutch Masters reden we voor het eerst tegen elkaar. Dat we nu met vier Belgen samen op hoog niveau rijden in het WK MX2 is wel speciaal. Die jaren als jonge gast op weg naar de top waren zeker een mooie tijd.”


Na een goede winter zat je onmiddellijk goed in het ritme van het WK was dat voor jezelf een verrassing?
Lucas Coenen:
“Nee, niet echt eigenlijk. Zoals je zegt hebben we goed getraind deze winter en ook in de voorbereidingswedstrijden voor het begin van het WK zaten we onmiddellijk goed in het ritme. Toen de eerste GP er aan kan kwam in Argentinië wisten we wel ongeveer waar we thuis hoorden. Die eerste race in Villa La Angostura verliep door een startcrash niet zoals ik had verhoopt maar ik wist dat de snelheid goed was.”

De strijd om de wereldtitel in de MX2 is heel open dit seizoen. Het beste bewijs zijn de zeven verschillende GP winnaars tot nu toe. Wanneer is jouw seizoen geslaagd?
Lucas Coenen:
“Goh, dat kan ik pas zeggen als het WK er helemaal op zegt in hoeverre het seizoen geslaagd was! Ondertussen blijven we hard werken om het zo goed mogelijk te doen. Dan zien we wel waar hert schip strandt!”

Maak deze zin voor ons af “Lommelwood is…”
Lucas Coenen:
“Het feest van de Belgische motorcross hé! Het is onze thuis GP, hopelijk krijgen we daar veel steun van het publiek. Ik kijk er enorm naar uit om weer veel fans te zien. We rekenen op een massale opkomst van het publiek die achter de Belgische rijders gaan staan. Tot in Lommel!”

Tekst: Redactie
Foto’s: Samo Vidic/Red Bull Contentpool, Fullspectrum Media