Published On: 20 juli 2023

Voorafgaand aan hét crossfeest van België, de MXGP in Limburg, deed Liam Everts zijn duit in het zakje met een wel heel exclusieve pre-party. Vijf gelukkige fans mochten bij de Red Bull-KTM held op bezoek voor ’n unieke Backyard session. Wij trokken in het spoor van de winnaars van deze wedstrijd richting Lummen.

In de late namiddag verzamelden winnaars vanuit het hele land, sommige ervaren crossers, andere absolute beginners, zich ten huize Everts. De eerste zenuwachtigheid vervloog al snel want gastheer Liam was er als de kippen bij om iedereen gerust te stellen. “Doe alsof je thuis bent en geniet er van,” dat was de boodschap.

Snel en soepel

Op de leuke, technische mini-baan in de tuin werkte ‘Liamski’ zelf al duizenden rondjes af. Na een briefing was het de beurt aan ’n lichting gemotiveerde backyard piloten. De ene al guller met het gas dan de andere maar de stille KTM Freeride E stond voor iedereen garant voor bakken plezier! Dat technische vaardigheden niets te maken hebben met de meeste PK’s of fabrieksmateriaal werd meteen duidelijk toen Liam zelf gezwind tussen de bomen schoot. Eén en al controle, recht op de voetsteunen. Magistraal om te zien, zeker als je er zo dichtbij kan staan. Maar snel en soepel is dan ook al decennia lang het handelsmerk van de familie Everts.

Ter gelegenheid van de Red Bull Backyard Session had Liam schoon volk opgetrommeld. De ervaren Thierry Klutz gaf wat technische uitleg over de Freerides, ook de persoonlijke begeleider van Liam, Axel Roelants was aanwezig. Voor de omkadering waren alle Backyard Session registers opengetrokken want van DJ Big Bob (zoon van Big Bill?) tot de BBQ, Foodmaker hapjes tot de lekkere drankjes en koude Red Bull, hier kwam je niks te kort!

Legendarische verhalen

Last but not least was ook Stefan “The Legend” Everts (zie foto boven) himself van de partij. De tienvoudige wereldkampioen, nu vooral papa van Liam en Mylee, verraste zelfs de meest zenuwachtige fans met zijn relaxte houding. In zijn imposante mancave kregen we ’n staaltje van zijn carrière: motoren, uitrustingen, trofeeën en andere aandenkens. Eigenlijk een echt MX museum waar de liefhebber een tijdje zoet is met de bijzondere collectie. Ook aanwezig in het museum én gelukkig in het echt was stamvader Harry Everts. Zelf goed voor vier wereldtitels en 25 GP zeges.

Liam zette zelf zijn eerste stapjes in de motorsport onder de hoede van opa Harry. En dat die laatste nog steeds een scherpe blik heeft op het rijden met een crossmotor bleek al snel! Al even straf waren de vele, geweldige verhalen van Harry achteraf aan tafel. Wat kan die man vertellen! Het authentieke Maaslandse accent zorgde bovendien nog voor het vermakelijke peper en zout. Als kers op de taart waren er de pro wenken en tips van Liam en Stefan. Toegegeven, zeker in vergelijking met enkele andere Backyard deelnemers -twee rappe MCLB rakkers gespot- konden we alle goed raad gebruiken. Kleine dingetjes maar reken maar dat drie generaties Everts kampioenen weten waar de MX klepel hangt.

De MX droomfabriek

Eén ding is zeker, toen ik de statige oprijlaan opreed richting huis moest ik me zelf even in de arm knijpen. Heb ik dit nu echt meegemaakt? Of was het een droom? Als crosser is een eigen parcours in de tuin voor velen een droom maar dat Liam voor één dag zijn tuin deelde, dat gevoel is echt heel moeilijk te beschrijven. In ieder geval, ik heb het toch maar geprobeerd!

Afgezien van de zomerse vakantiesfeer viel me in de gesprekken met Liam, Harry en Stefan wel op hoe anders deze dag was van de doorsnee dag in het leven van een topcrosser. Behalve hun achternaam hebben de drie heren namelijk overduidelijk nog iets gemeen. Alle drie koppelen ze een enorme passie voor de cross aan een grote drive, werklust en discipline. Dag in dag uit. Maand maand, jaar na jaar. Zeker, de beloningen van het harde werk die de buitenwereld ziet, zijn mooi. Maar zonder grote opofferingen was er van deze “MX droomfabriek” geen sprake. Zowel Liam als Stefan hebben het dan ook zèlf waargemaakt. Los van hun familienaam.

Het laatste woord laat ik aan de gastheer zelf. Liam Everts: “Waw, ik heb hier zelf ontzettend van genoten. Het was super leuk om mijn fans op een originele manier te verrassen. Onder de winnaars waren ervaren rijders en (glimlacht) mensen met weinig of geen ervaring zoals jij. Alles is uitstekend verlopen wat natuurlijk nooit vanzelfsprekend is. Voor de Backyard Session had ik mijn tuinbaantje wat aangepast, zonder sprongen dus, zodat het voor rijders van alle niveaus toegankelijk zou zijn. Dikke merci aan iedereen die geholpen heeft en last but not least dank u Red Bull. Het is fijn om een sponsor te hebben die me niet alleen steunt maar ook meedenkt met gekke ideeën zoals dit!”

Tekst: Tom Jacobs
Foto’s: Bavo Swijgers