Published On: 17 juli 2025

May Van Weert en haar hele team, het Motor Rescue Team, zijn van onschatbare waarde op onze motorcrosswedstrijden. Al 36 jaar lang zijn ze letterlijk de reddende engelen in nood. In die tijd hebben ze meerdere mensenlevens gered, familie en vrienden van rijders, en uiteraard ook motorcrossers zelf.

De vertrouwde aanwezigheid van het Motor Rescue Team tijdens VLM-races en elders stelt iedereen telkens weer gerust. We kunnen niet zonder hen. Ze zijn familie voor elke motorcrosser en alle aanwezigen. Hoog tijd dus om de drijvende kracht achter Rescue Team in de schijnwerpers te plaatsen.


Toch moet ik (red. MX Grietje) eerst met een persoonlijke anekdote beginnen. Zelf werd ik enkele jaren geleden aangereden tijdens het fotograferen. Je hebt veel pijn en bent in paniek, maar de eerste zorgen krijgen van deze vertrouwde mensen gaf een bijzonder geruststellend gevoel. En ik ben zeker niet de enige met deze ervaring. Want het is een reactie die vaak terugkomt van mensen die door Motor Rescue werden geholpen. Je weet dat je in goede handen bent, en dat gevoel van veiligheid in een precaire situatie is ontzettend belangrijk.

Van organiserende clubs, iedereen die een terrein ter beschikking stelt tot de federatie, lokale overheid, rijders, buurtbewoners die komen kijken en sponsors. Allemaal dragen ze hun steentje bij tot een succesvolle organisatie. Maar dat geldt zeker voor de ervaren en gespecialiseerde crew van Motor Rescue die instaat voor de eerste zorgen. Hun bijdrage is immens. Daarom nodigden we hen afgelopen weekend uit in onze tuin voor onze teambarbecue. Als blijk van respect voor al hun harde werk. Een ideaal moment om May en haar team nog beter te leren kennen!

Wanneer en hoe is het Motor Rescue Team eigenlijk ontstaan?
Van Weert: “Motor Rescue vzw is heel toevallig ontstaan in 1989, nadat ik, mijn ex-man en dochter Bieke (Bosmans) voor broer Raf kwamen supporteren op de vroegere BLM-wedstrijden. De interesse om de hulpdienst te doen groeide. Na overleg met een aantal andere ambulancediensten werd Motor Rescue vzw geboren. Ik ben dus dit jaar al 36 jaar van de partij.”

Uit hoeveel leden bestaat jullie team?
Van Weert: “We hebben een groep van ongeveer 100 mensen. Wekelijks doen we een beroep op 20 à 25 hulpverleners, waaronder een aantal verpleegkundigen. En natuurlijk hebben wij ook een groep vaste dokters die elkaar wekelijks afwisselen zodat we elk weekend minstens één dokter aanwezig hebben. Sommige zijn zelfs erkend als FIM-dokter. Bij grote wedstrijden zoals de MXGP in Lommel spreken we over zo’n 50 hulpverleners en 5 dokters.”

Wat moet een goede hulpverlener zijn op de motorcross?
Van Weert: “Een goede hulpverlener is iemand die van motorcross houdt, tegen het lawaai kan, maar vooral wil instaan voor de veiligheid. Velen onderschatten onze taak. Onze hulpverleners staan wekelijks, in weer en wind, van ’s morgens tot ’s avonds op het parcours. En rijk worden ze er niet van, want ze ontvangen enkel de wettelijke vrijwilligersvergoeding.”

Motorcross is een risicosport. Voelen jullie hulpverleners zich soms onveilig?
Van Weert: “Onze hulpverleners weten dat ze eerst aan hun eigen veiligheid moeten denken, voor ze het parcours betreden. Maar het gebeurt wel dat we ons onveilig voelen, zeker wanneer je op een gevaarlijke plek staat, zoals achter een springberg. Gelukkig is er doorheen de jaren een goede band opgebouwd met het VLM-bestuur en wordt bij grote risico’s de wedstrijd stilgelegd. Dat proberen we uiteraard te beperken, maar soms is het nodig. We gebruiken ook een vlag met een rood kruis zodat piloten weten dat ze snelheid moeten minderen omdat we hulp verlenen aan een andere rijder. Daarom deze oproep: zie je een gele of rode kruisvlag, verminder dan alsjeblieft je snelheid. Onze hulpverleners én de vlaggenmannen staan daar om jullie hobby mogelijk te maken.”

Al jaren zien we dezelfde gezichten bij Motor Rescue. Is dat jullie sterkte?
Van Weert: “We kunnen inderdaad al jarenlang rekenen op dezelfde hulpverleners. Sommigen zijn er zelfs al meer dan 25 jaar bij. Dat is een echte sterkte. We weten ondertussen perfect wat we aan elkaar hebben.”

Door de jaren heen zijn jullie een vaste waarde geworden bij de VLM. Schept dat een band met de piloten?
Van Weert: “Zeker. We hebben veel piloten zien opgroeien van kleuter tot volwassene, vaak zelfs met eigen kinderen nu. Dat creëert vanzelfsprekend een band. Sommige piloten komen zelfs elke week even goeiedag zeggen voor hun race, als een soort geluksritueel.”

Wat is het leukste of gekste wat jullie in al die jaren hebben meegemaakt?
Van Weert: “Er zijn zoveel leuke momenten geweest. Vorig jaar deed een jong kindje mee aan een funreeks, volledig verkleed als Motor Rescue hulpverlener – inclusief brancard en zwaailicht. Of denk aan de feesten met piloten tijdens de kampioenenvieringen. Ook de trofee ‘2024 Offroad Sport Ambassadeur’, waarbij heel wat mensen op ons stemden, was een geweldige erkenning. Maar ook gewoon een simpel ‘dankjewel’ kan ons dag maken.”

Jullie zijn niet enkel actief bij de VLM, maar ook op internationaal niveau.
Van Weert: “Sinds het begin zijn we trouw aanwezig bij VLM-wedstrijden. Maar ook het wereldkampioenschap zijspannen en de MXGP in Lommel staan al enkele jaren op onze planning.”

Doen jullie ook andere evenementen of sporten?
Van Weert: “Jazeker. We doen elk jaar ook een aantal wielerwedstrijden, zoals de E3-prijs in Harelbeke. En ook de grote fuif ‘Night of the 90s’ staat jaarlijks op de agenda.”

Hoe lang willen jullie nog doorgaan met Motor Rescue? En is er opvolging voorzien?
Van Weert: “Ik blijf voorlopig nog even de leading lady van de gele Motor Rescue Brigade. En ook bij onze hulpverleners zit de motivatie nog goed. Of er opvolging komt, dat zal de toekomst uitwijzen.”

Bedankt May, en bedankt aan het hele Motor Rescue team voor alles wat jullie doen!

Tekst: MX Grietje
Foto’s: MX Grietje, FB Motor rescue/Dall-E