Published On: 18 november 2018

Via Franck Verhoestraete werd Thierry Klutz vorig jaar een eerste keer uitgenodigd voor een (4-uurs) endurowedstrijd in Congo. Dit werd zo’n fantastische ervaring dat Thierry opnieuw ging en Stefan Everts overtuigde om mee te gaan. Het doel van hun reis: een lokaal goed doel steunen en proeven van een unieke race!

Nog nooit van de “4 uur van Lubumbashi” gehoord? Geen probleem, wij ook niet! Je komt ten slotte niet elke week in hartje Afrika. Hoewel het voor Thierry Klutzy al de tweede keer was, blijft deze wedstrijd toch een beetje een expeditie met veel geregel. Niet in het minst wat betreft verzekeringen en vaccins.


Ook de wedstrijd zelf is een flinke uitdaging aangezien je 4 uur solo rijdt in bloedhete omstandigheden. Meer dan zomaar een enduro, weliswaar met een heel mooie omloop, is de “4 Heures de L’shi” ook een sociaal project. De wedstrijd wordt immers georganiseerd door een club die sinds 2002 lokale kinderen steunt met verschillende projecten, zoals het bouwen van een school. De combinatie van het contact met een andere cultuur, het landschap en het goede doel (Mikembo) maken van dit alles een unieke ervaring. En dan hebben we het nog niet over de wedstrijd zelf!

Thierry Klutz stond jarenlang aan de top in de Belgische enduro en gooide hoge ogen in Le Touquet maar de “4 Heures de L’shi” blijft elke keer een belevenis. “Het was een knotsgekke race van vier uur. Geweldig goed georganiseerd op een heel mooi parcours, en de finish van dit jaar viel met geen pen te beschrijven. Allez, ik zal het toch proberen! Bij het ingaan van de laatste ronde had ik geen benzine meer. Stefan lag 30 seconden achter mij en is dan gestopt om me een halve liter benzine te geven. Dan ben ik gaan tanken om fatsoenlijk aan de laatste ronde te kunne beginnen. Op 1 kilometer van de finish was Stefan zonder benzine gevallen! Dan ben ik gestopt en was het mijn beurt om ‘m benzine te geven. We hebben dan maar besloten om samen over de meet te komen… En we zijn allebei tot winnaar uitgeroepen.

Eigenlijk was dat nog niet het strafste. Tijdens de prijsuitreiking besloot Stefan om zijn uitrusting ter plaatse weg te geven voor de veiling ten voordele van Mikembo. De prijzen rezen echt de pan uit, uiteindelijk bracht het materiaal van ’the Legend’ maar liefst 5672 euro op!!! Ik en Stefan keken elkaar aan en we konden onze oren niet geloven. Dit smaakt zeker naar meer, volgend jaar wil ik graag terugkomen. Al is het maar voor de geweldige ontvangst.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Stefan Everts Full (@s72forever) on