Published On: 3 september 2020

Het is #ThrowBackThursday wij gaan vandaag terug naar 2012! Het jaar dat Jeffrey Herlings zijn eerste wereldtitel weer te winnen in Faenza! Als een echte grootheid nam Jeffrey Herlings alleen genoegen met het maxime. De 17-jarige Brabander had voldoende aan twee podiumplaatsen maar in het Italiaanse Faenza won de Elsendorper beide manches! De KTM-rijder nam beide manches de beste start en reed zich vervolgens eenvoudig los van zijn achtervolgers!

De Brit Tommy Searle (2-2) won het Wereldkampioenschap zuur kijken op het podium, de Kawasaki-rijder kan zich moeilijk neer leggen bij het missen van de titel. Het podium nabij Bologna werd compleet gemaakt door Jeremy Vanhorebeek (3-3). Na 19 jaar, Pedro Tragter in 1993, is er weer een Wereldtitel motocross voor Nederland!

Als het starthek naar beneden gaat neemt Herlings direct de leiding voor Jordi Tixier, Zach Osborne, Searle, Elliot Banks-Browne, Romain Febvre en Vanhorebeek. De KTM-rijder kan het rustig aan doen maar hij weet met drie seconden voorsprong de eerste ronde te volbrengen. Searle weet zich snel op te werken naar de derde plaats voor Vanhorebeek. Tixier heeft de vierde plek in handen maar hij ziet na zo’n 7 minuten wedstrijd Osborne voorbij komen. De Amerikaan probeert afstand te nemen maar Tixier geeft zich niet gewonnen en de Fransman komt terug. In een prachtige finale weet Osborne echter weer terug te komen en hij wordt vierde voor de voormalig Europees Kampioen 125cc. Met een ruime voorsprong wint Herlings dus de eerste manche waarmee hij een belangrijke stap zet naar de titel. Met de veertiende plaats pakt Coldenhoff opnieuw kostbare punten om in de top tien van het WK te finishen.
De spanning is om snijden voor de start van de tweede manche, Herlings heeft voldoende aan de veertiende plaats wanneer Searle de manche wint. Als het starthek naar beneden gaat trekt Herlings direct de leidende positie naar zich toe! De Elsendorper neemt net als de eerste manche snel afstand van zijn achtervolgers waarna het een zege tocht wordt. Vanhorebeek begint op de tweede plaats maar de Belg kan geen vuist maken tegen Searle. De Brit wordt ook deze manche tweede voor Vanhorebeek die zich toch nog even zeer doet. Hij bijt op de tanden waardoor hij derde wordt in de manche en het dagklassement. Net als de eerste manche strijden Tixier en Osborne om de vierde plaats. In de eerste helft van deze manche lijkt de Amerikaan opnieuw vierde te gaan worden maar de Yamaha-rijder krijgt machinepech en valt uit. Tixier wordt hierdoor opnieuw vierde terwijl landgenoot Febvre de top vijf compleet maakt. Deze manche wordt Coldenhoff 15e net voor Lupino waardoor de JM-rijder nu de tiende plaats in de tussenstand heeft voor de Italiaan.

De finale van het Wereld Kampioenschap wordt over twee weken verreden. Deze wedstrijd wordt op het mooie circuit van Teutschenthal verreden, op dit circuit is Duitsland wordt in 2013 de Motocross of Nations verreden!

Uitslagen MX2 #15;Faenza, I:
MX2 /1e manche:
1 Jeffrey Herlings NL KTM
2 Tommy Searle GB Kawasaki
3 Jeremy Vanhorebeek B KTM
4 Zach Osborne USA Yamaha
5 Jordi Tixier F KTM
6 Arnaud Tonus CH Yamaha
7 Jake Nicholls GB KTM
8 Loic Larrieu F Kawasaki
9 Romain Febvre F KTM
10 Valentin Teillet F Kawasaki
11 Julien Lieber B Suzuki
14 Glenn Coldenhoff NL KTM
22 Nick Kouwenberg NL TM
DNF Damon Graulus B Suzuki
DNS Kenny Vandueren B Yamaha

MX2 / 2e manche:
1 Jeffrey Herlings NL KTM
2 Tommy Searle GB Kawasaki
3 Jeremy Vanhorebeek B KTM
4 Jordi Tixier F KTM
5 Romain Febvre F KTM
6 Valentin Teillet F Kawasaki
7 Arnaud Tonus CH Yamaha
8 Aleksandr Tonkov Rus Honda
9 Loic Larrieu F Kawasaki
10 Julien Lieber B Suzuki
15 Glenn Coldenhoff NL KTM
18 Damon Graulus B Suzuki
21 Nick Kouwenberg NL TM
DNS Kenny Vandueren B Yamaha
Dagklassement MX2 GP van Italie:
1 Jeffrey Herlings NL KTM 50
2 Tommy Searle GB Kawasaki 44
3 Jeremy Vanhorebeek B KTM 40
4 Jordi Tixier F KTM 34|
5 Arnaud Tonus CH Yamaha 29
10 Julien Lieber B Suzuki 21
14 Glenn Coldenhoff NL KTM 13
22 Damon Graulus B Suzuki 3

Tussenstand MX2 na 15 wedstrijden:
1 Jeffrey Herlings NL KTM 672
2 Tommy Searle GB Kawasaki 601
3 Jeremy Vanhorebeek B KTM 559
4 Jake Nicholls GB KTM 409
5 Jordi Tixier F KTM 401
6 Joel Roelants B Kawasaki 367
10 Glenn Coldenhoff NL KTM 251
22 Julien Lieber B KTM 102
25 Jens Getteman B Suzuki 61
27 Kevin Fors B Yamaha 40
40 Kenny Vandueren B Yamaha 9
45 Rick Satink NL Honda 5
49 Ceriel Klein Kromhof NL Honda 3
49 Damon Graulus B Suzuki 3
56 Nick Kouwenberg NL TM 2
56 Micha Boy de Waal NL Suzuki 2

Door: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: NOS