Published On: 12 oktober 2024

Met twee duidelijke manche overwinningen heeft Jan Vlaeymans de finale van het KNMV Open Nederlands Kampioenschap Quads gewonnen. De Belg was op het circuit van Valkenswaard een maatje te groot voor de concurrentie. Mike van Grinsven wist beide manche op het Eurocircuit als derde over de finish te komen en daarmee verzekerd hij zich van de titel. Het is de zesde titel voor de 30-jarige Brabander die vier punten meer scoort dan Vlaeymans.

1e manche
Bij de eerste start gaat het mis met Richard Ruttenberg die ten val komt en medische hulp nodig heeft. De herstart neemt Jurgen Mouw de beste start maar hij ziet snel de hoofdrolspelers van het kampioenschap passeren. Zienecker heeft in eerste instantie de leiding voor Vlaeymans, Veldman en Van Grinsven maar de Belg voert de druk op. De 27-jarige Duitser verliest na drie ronden de leiding aan zijn DVR-collega die niet veel later ook Veldman en Van Grinsven ziet passeren. De leider is vandaag in bloedvorm en hij neemt steeds meer afstand. Vlaeymans wint overtuigend de eerste manche voor Veldman en Van Grinsven waardoor het verschil in de tussenstand wordt teruggebracht naar negen punten. Zienecker komt door machine problemen niet aan de finish en verliest daarmee vele punten in de strijd om de derde plaats in het kampioenschap, omdat Veldman nu tweede wordt. Mike Verboven, de snelste man in de tijdtraining, komt als vierde over de finish voor Ricardo Phoelich. De Gelderlander heeft een slechte start gehad maar weet zich vanaf de 15e plaats terug te knokken naar de vijfde!

2e manche
Zonder Zienecker en de geblesseerde Ruttenberg gaat de tweede manche van start en het is Van Grinsven die de leiding neemt. Marien Brandsen volgt op de tweede plaats voor Vlaeymans en Veldman. De winnaar van de eerste manche heeft maar een missie deze wedstrijd en dat is winnen! Dan ligt de druk op de ketel bij Van Grinsven om in de top vier te finishen. Vlaeymans gaat voorbij aan Brandsen en in de derde ronde grijpt de DVR-rijder de leiding. Inmiddels heeft Veldman de derde plaats overgenomen maar hij heeft bijna vijf seconden achterstand op de leiders. De Kampenaar heeft een hoog tempo te pakken en hij weet Van Grinsven te achterhalen en te passeren. Vlaeymans is uit beeld verdwenen en hij wint met elf seconden voorsprong op Veldman. Van Grinsven neemt geen risico en hij komt als derde over de finish. Dat is voldoende voor de titel, tot vreugde van de aanwezige fans natuurlijk. Een verdiende titel voor het CRQF Team onderleiding van Gerben Vruggink. Verboven weet opnieuw vierde te worden voor Phoelich. Daarmee weet de Gelmers Motorsport-rijder nog vierde te worden in de eindstand nipt voor Zienecker.

Volgende keer:
Het kampioenschap zit erop, het is nu wachten op de nieuwe kalender voor 2025.

Uitslagen KNMV ONK Quads #9; Valkenswaard, NL:
1e manche
1. Jan Vlaeymans B DVR
2. Julian Veldman NL DVR
3. Mike van Grinsven NL CRQF
4. Mike Verboven NL VRQ
5. Ricardo Phoelich NL Yamaha
DNF. Manfred Zienecker D DVR

2e manche
1. Jan Vlaeymans B DVR
2. Julian Veldman NL DVR
3. Mike van Grinsven NL CRQF
4. Mike Verboven NL VRQ
5. Ricardo Phoelich NL Yamaha

Dagklassement
1. Jan Vlaeymans B DVR 1-1
2. Julian Veldman NL DVR 2-2
3. Mike van Grinsven NL CRQF 3-3
4. Mike Verboven NL VRQ 4-4
5. Ricardo Phoelich NL Yamaha 5-5

Eindstand ONK quads:
1. Mike van Grinsven NL CRQF 344
2. Jan Vlaeymans B DVR 340
3. Julian Veldman NL DVR 300
4. Ricardo Phoelich NL Yamaha 288
5. Manfred Zienecker D DVR 285

Alle uitslagen zijn HIER te vinden!

Door: Stefanie de Vries
Geplaatst: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: #EmilBilars