Published On: 8 juni 2014

Morgen staat er het laatste ONK van het seizoen op het programma. De beste rijders van Nederland en ver daarbuiten hebben al 5 wedstrijden tegen elkaar gestreden. In zowel de MX2 als de 85cc klasse kennen wij de kampioenen. De Belg Jago Geerts toont dat onze toekomst vrijwaart is en dat we afgelopen zomer niet onze laatste cross der naties titel hebben gepakt. En in de MX2 zit het verhaal iets anders in elkaar. Hier staat Romain Febvre 5 punten voor op teamgenoot Aleksandr Tonkov , maar het JM Nestaan Husqvarna team heeft besloten het laatste ONK niet meer te rijden en hiermee is de titel binnen voor de Fransman. Toch staat er mooi volk aan de start, waaronder Jeffrey ‘The bullit’ Herlings.

MX2
Onlangs verkondigde Jeffrey op zijn twitter nog dat hij groot nieuws had. Voorlopig is het nog niet geweten hoe, wie of wat het is. Eén ding is alvast zeker, Jeffrey zal in Oldebroek zijn overwinning niet cadeau krijgen. Zo moet hij het opnemen tegen de vast GP waarden kemea yamaha rijders Petrov en Kouwenberg en een hele hoop andere toppers als Bogers, Vandoninck, van Berkel…

85cc
In de 85cc klasse heeft Jago Geerts de titel al te pakken, maar dit wilt niet zeggen dat hij zomaar de zege uit handen zal geven. Zijn gebruikelijke rivaal Jorge Prado Garcia zal goed gas moeten geven indien hij zijn tweede overal zege van het jaar wilt pakken. Ook hebben wij Belgen nog een ijzer in het vuur voor een top-10 plaats. Tallon Verhelst staat momenteel op 9punten verwijderd van de tiende plaats en met zijn huidige vorm zou het geen verrassing zijn mocht hij die nog in beslag nemen. Dit wilt natuurlijk niet zeggen dat het makkelijk zal zijn, want zoals bekend ligt alles heel erg dicht bij elkaar in de 85cc klasse in Nederland.

125cc
Dan toch eindelijk een klasse in het Open Nederland Kampioenschap, die ook Nederlanders kunnen winnen ;-). Zo staat het supertalent Davy Pootjes 46 punten voor op landgenoot Max Engelen. Als Davy 5 punten weet te scoren is dat genoeg voor de ONK titel. Op de derde plaats in het klassement vinden we dan wederom Belgisch bloed terug. Eerste jaars 125cc rijders Cyril Genot is bezig aan een GEWELDIG seizoen! Als je als eerste jaars in zo’n diep veld op een derde plaats kunt staan, dan weet je gewoon dat je met een motor kunt rijden. Laten we hopen dat het Belgische KEMEA Yamaha team Cyril kunnen begeleiden naar de GP’s en wie weet, naar zijn eerste wereldtitel.

MX1
Ook in de MX1 is het nog niet gedaan. Marc de Reuver en Ceriel Klein Kromhof liggen met elkaar in de clinch voor de Nederlandse titel. Na 5 wedstrijden scheiden slechts 23 punten deze twee kemphanen. Echter als Marc in de top-4 rijdt en zijn BT motorsports Honda voor de HSF Logistics motor van Ceriel kan planten neemt hij al de titel. Als Belgen moeten we hopen op een goed resultaat van man in vorm Jeffrey Dewulf of voltijds GP rijder Joël Roelants.

Tekst & foto: Frederik Van Eeckhoven