Published On: 31 maart 2015

De derde GP van het seizoen vond dit jaar plaats in het Argentijnse Neuquen, in de provincie Patagonië. De lange trip bleek al snel de moeite te zijn, daar het nieuwe circuit midden in een prachtig natuurgebied gelegen is. Samen met een prachtige omloop, een goeie organisatie en een grote publieke opkomst was dit een voltreffer.

Op de snelle zanderige omloop kenden zowel Brent en Benoit een goeie kwalificatie. Damon reed een sterke wedstrijd en kwam als achtste over de finish. Benoit viel na een goeie start iets terug maar mocht nog steeds als 11e naar het starthek op zondag.

!cid_6224871A-2E47-40B5-891F-8EF54AD2E5F4@home

Beide KEMEA Yamaha’s kwamen sterk uit de startblokken in de eerste manche. Ze slaagden erin de chaotische openingsronde goed te verteren en konden zo hun race opbouwen. Benoit reed lange tijd op de zesde plaats rond moest dan Guillod en Covington laten voorgaan om uiteindelijk als 8e over de streep te komen. Brent kwam in zijn GP-debuut als twaalfde door na de eerste ronde. Hij bouwde zijn wedstrijd rustig op en schoof gestaag door naar de negende plaats, die hij makkelijk kon vasthouden tot het einde van de wedstrijd. Hij naderde zelfs nog tot in het wiel van Paturel en behaalde zo zijn eerste top 10 in de GP’s dit jaar.

In de tweede manche kregen we een gelijkaardig scenario. Benoit reed al vlug op de zevende plaats maar viel door een val in de derde ronde terug naar de 24e plaats. Benoit gaf niet op en kwam nog terug naar de 18e plaats om nog 3 kostbare puntjes te behalen. Ook Brent nestelde zich al vlug in de top 10 en reed comfortabel op de negende plaats toen in de zevende ronde zijn voorwiel blokkeerde. In de pit lane probeerden ze de situatie tevergeefs nog recht te zetten en Brent werd tot opgave gedwongen.

!cid_85EC68FF-6FB6-4414-8839-1CDAD99AB4DC@home

Benoit wordt in de daguitslag 13e en staat nu op de 16e plaats in de tussenstand van het WK. Brent wordt in zijn GP-debuut 18e en staat nu op de 24e plaats in de tussenstand.

In het Nederlandse Halle kwam Damon Graulus vandaag aan de start van de tweede proef voor het ONK. Damon finishte tweede in de eerste manche na Davy Pootjes. De tweede manche werd door hevige regenval afgelast waardoor de uitslag van de eerste manche meteen ook de einduitslag was.

!cid_D423FD79-5FD6-44CF-85B2-98568B6E2B06@home

Marnicq Bervoets: “ Ik ben echt tevreden over de manier waarop Benoit en Brent hebben gereden. Ze hadden het ganse weekend de snelheid om in de top 10 te finishen. De starts waren telkens goed en zonder de crash van Paturel en de remproblemen van Vandoninck zouden ze ook beiden in de top 10 geëindigd zijn in de daguitslag. Benoit moest misschien niet binnengekomen hebben na zijn val omdat we daar toch niks kunnen doen aan een geplooid stuur, maar ik ben tevreden dat hij nog gevochten heeft tot het einde. De remproblemen bij Brent waren dezelfde als we voordien hadden gehad. Dit is iets dat we verder moeten onderzoeken en moeten oplossen. De conclusie na het weekend is dat alles in de goeie richting aan het gaan is. We moeten die kleine probleempjes nog zien te elimineren maar ik ben ervan overtuigd dat we er zullen komen.

Benoit Paturel: “ Los van mijn crash in de tweede reeks ben ik wel tevreden over het weekend. Ik ben geen grote fan van zanderige omlopen maar had toch een goed ritme te pakken. De eerste reeks reed ik te gespannen en was ik niet tevreden van mezelf dat ik Covington en Guillod moest laten gaan. In de tweede manche voelde ik mij veel beter en kon ik de top 5 goed volgen tot ik over mijn stuur ging. De motor was helemaal geplooid en in de pits konden ze ook niets meer doen. Het is echt jammer want ik had het gevoel dat ik goed kon finishen. Mijn zelfvertrouwen groeit nog wedstrijd na wedstrijd en dat is het beetje dat ik nog tekort heb om met de top 5 te kunnen vechten.”

Brent Vandoninck: “ Ik heb mij echt geamuseerd dit weekend. De omloop was echt super en de atmosfeer errond was top! Ik voelde me goed op de motor en was tevreden van mijn snelheid. Ik had gehoopt op een top 10 en zonder de remproblemen was dit waarschijnlijk gelukt. Ik ben wel wat ontgoocheld dat ik de tweede reeks niet heb kunnen uitrijden maar al bij al heb ik dit weekend enorm veel bijgeleerd. Ik heb nu een idee waar ik sta en ga nu hard werken om te werken aan de minpuntjes.”

Damon Graulus: “De omstandigheden waren vandaag echt slecht in Halle. Ik kwam als derde uit de start en kon al vrij snel naar de leiding gaan. Ik kreeg echter problemen met mijn bril en daardoor kon Pootjes mij passeren. Ik moest uiteindelijk mijn bril afgooien en kon hierdoor Pootjes niet meer volgen. De snelheid zat er wel goed in en het is jammer dat de tweede reeks werd afgelast.”

Foto’s Bavo Swijgers