X

Stekene: Topcross in Kerstsfeer!

Dat de VMD Kerstcross, één van die jaarlijkse hoogtepunten van het Belgische motorcrossseizoen is, hoeft allang geen betoog meer.  Zondag wordt er voor de 27e keer in het Waasland gereden en gefeest. Want naast het sportieve geweld op het circuit biedt de Kerstcross ook voldoende gelegenheid om met vrienden en kennissen nog eens na te kaarten over het voorbije seizoen. Al dan niet vergezeld van een lekker glaasje jenever…

De Kerstcross is voor sommige rijders hun laatste cross van het seizoen 2009.  Voor anderen is het eigenlijk al de eerste wedstrijd van 2010.  De toppers zijn al een aantal weken terug aan het trainen en in Stekene krijgen ze zondag een eerste indicatie van hun huidige conditie. Ondanks het mindere weer ligt de omloop er prima bij en we maken dan ons dan ook op voor een geweldige dag MX! Nog even vermelden dat deze wedstrijd georganiseerd wordt voor de ‘vzw Hulpfonds voor Gekwetste Piloten’.

Sven Breugelmans als blikvanger

Zoals steeds blinkt het deelnemersveld aan de Kerstcross niet alleen uit in kwantiteit maar ook in kwaliteit.  Belangrijkste blikvanger op de deelnemerslijst bij de Inters MX1 is ongetwijfeld Sven Breugelmans. De voormalige wereldkampioen mag echter op stevige tegenstand rekenen van jonge wolven als voormalig kerstcross winnaar  Kevin Wouts en Shannon Terreblanche (RSA).  Maar er staan ook ervaren rotten als Tom De Belder (ook al een ex-winnaar van de Kerstcross), Jurgen Van Nooten en FAM-kampioen MX2 Wesley Verheyen achter het starthek.  Jammer genoeg zal Maarten Govaert er niet bij zijn om de eer van de provincie Oost-Vlaanderen te verdedigen want hij raakte deze week gekwetst (gekneusde ruggenwervel en vinger uit de kom) tijdens een SX- training in Genk.  Maar ook  Roy Gijsel, acteert zondag in eigen streek, de Zeeuws-Vlaming woont immers op een boogscheut van het circuit.

Mooi gevuld programma

Bij de Inters MX2 wordt het uitkijken naar het optreden van Belgisch kampioen MX2 Nick Triest.  In het kielzog van Triest staat zijn jonge teammaat bij Shineray,  Axel Van De Sande, voor het eerst aan de start van een Belgische Inters wedstrijd.  Het Shineray duo neemt het op tegen een moet het opnemen tegen een squadron van Oost-Vlaamse rijders.  Topsport Vlaanderen talent Jens Getteman geldt daarin als favoriet. Maar vlak ook Waaslanders Kevin Cockheyt, Ronny Van Hove en Jens Poppe niet uit.  Kevin Van Massenhove en Torpjurn Van Hoe zorgen voor de West-Vlaamse tegenstand. Ook bij de Inters MX2 is er Zeeuwse inbreng met name van Jordi Van De Wiele en Mark Boot.

Zoals de traditie het wilt is ook dit jaar de zijspanklasse, één van de publiekstrekkers. Ook hier staan enkele GP-duo’s aan de start. In de eerste plaats het gelegenheidsduo Nicky Pulinx-Tim Smeuninx , maar ook de jonge Nederlandse coming met Etienne Bax met Jan Visscher.  Zij krijgen tegenstand van oa. MCLB kampioenen  Guy Smet-Tony Kramar.

Naast de Inters en Zijspannen, staan ook de Quads, 85cc, Beloften en Junioren MX2, Junioren MX1/3, Nationalen Open en vrijetijdsrijders klassen op het programma. Zondag wordt er vanaf 9u00 getraind, de eerste wedstrijd start om 10u55 als de Vrijetijdsrijders het door Alain Roels aangelegde circuit opstuiven.  Je bereikt het circuit, gelegen aan de Nieuwdorpstraat 55 te Stekene, via de afrit 11 van de E34 (Antwerpen-Gent).

Meer info op http://www.vmd-mx.be

Credit foto’s: CDS, Rolf Verhagen