X

Dakar: David Casteu verrast favorieten

De eerste rit in de Dakar 2010 leverde meteen een aantal verrassingen op. David Casteu (Sherco) won de etape in Argentinië over 168 kilometer van Colon naar Cordoba. Landgenoot Cyril Desprès werd tweede op drie (!) seconden, Marc Coma kwam binnen op drie. Het verschil tussen Casteu en Coma bedroeg nauwelijks dertien seconden.

Oorspronkelijk stond deze etape gepland over 219 kilometer, maar door overstromingen werd 51 kilometer geschrapt. Voor de 35-jarige Casteu was het zijn tweede ritzege in de Dakar uit zijn loopbaan. Voor het kleine Sherco, een Franse fabrikant, betekent de overwinning niets minder dan een droomstart.

Henk Knuiman werd met een 17de plek beste Nederlander, al moest hij al 7’59” prijgeven op Casteu.Voor Frans Verhoeven werd de eerste dag er eentje om snel te vergeten. Na 200 km stond Frans stil met technische problemen. Hij kreeg de Beemer wel terug aan de praat, maar staat voorlopig 109de op meer dan 34 minuten. Frank Verhoestraete (KTM) was de beste Belg met een 36e plaats, op 16’28”.

Zelfs bij de vierwielers waren de motorrijders aan het feest want Nani Roma won de rit in zijn BMW, ex-wereldkampioen rally Carlos Sainz werd tweede, en meervoudig winnaar bij de motoren Stephane Peterhansel werd derde. De tweede etappe morgen, voert de karavaan over 294 kilometer van Cordoba naar La Rioja.

Credit foto: Team Elf Sherco Dakar