X

Dakar rit 2: Frankrijk boven!

Winnaar van de eerste rit David Casteu mocht als eerste aan de volgende rit beginnen die liep van Cordoba naar La Rioja met een special van 355km. Toch mocht het niet baten en moest ie tevreden zijn met de tweede plek achter landgenoot en Yamaha-rijder David Frétigné.

Film van de etape

Na 50 km maakte titelhouder Marc Coma er een spannende wedstrijd van en komt 4” voor de Shercorijder voorbij gescheurd. Casteu’s landgenoot  David Frétigné (Yamaha) volgt binnen de minuut  op het leidersduo. Cyril Despres, die als tweede vertrok, had op dit punt al 1’33” achterstand.

90 km na het startschot zit David Casteu terug op schema met een voorsprong van 18” op Spanjaard Coma. Despres zag zijn achterstand verder oplopen. Casteu houdt deze positie makkelijk vol, maar Coma moet Frétigné in de special laten voorgaan en moet zelfs toezien hoe de Italiaan Luca Manca (als 12de vertrokken) zijn KTM 690 de sporen geeft.

David Casteu (Sherco) blijft ook na de tweede rit leider.

Om 13.28u slaat het noodlot nogmaals toe voor Nederlander Frans Verhoeven die met zijn BMW aan de kant moet nog voor die aan de special van de dag kan beginnen.

181 km in de special heeft Frétigné eindelijk de leiding te pakken met een voorsprong van 8” op zijn landgenoot Casteu. Beide Fransen rijden op een 450 en laten zien dat de ‘kleine’ cilinderinhouden zeker en vast geen handicap betekenen met Manca als eerste achtervolger en eerste 690cc motor op maar liefst 1’04”. Coma volgt op 14” van de Italiaan en Despres zakt zelfs weg tot 3’06”.

Het checkpoint op 229 km in de special betekent opnieuw betere vooruitzichten voor Marc Coma die heeft bijgebeend met David Casteu, wel moeten zij Frétigné voorlaten op 1’17”.

Casteu kon vandaag niet voor een herhaling van gisteren zorgen al zorgde Frétigné voor eenzelfde soort verrassing. Met een 450cc de zwaardere motoren het nakijken geven! Frétigné, derde in de vorige editie van Dakar, mag deze winst al zijn 8ste van zijn carrière noemen. Met 43” voorsprong op Casteu moet hij nog steeds zijn landgenoot laten voorgaan in de tussenstand. Favorieten Marc Coma en Cyril Despres hebben een achterstand van respectievelijk 1’08” en 2’50”.

Game over voor Frans Verhoeven?

Nederlander Henk Knuiman is momenteel favoriet van de lage landen met een 14de plaats in deze tweede rit en 35ste in de tussenstand. Daarmee blijft ie nipt voor Hans-Jos Liefhebber die de finish als 43ste overschreed en als 40ste aan de de derde rit mag beginnen. Nederlanders  Pol (49ste), De Groot (67ste), Snijders (68ste), Jacquet (72ste), De Bois (80ste), Vruggink (105de), Ressing (120ste) en Krabbenborg (123ste) dingen dan misschien niet mee voor ritoverwinningen, maar zijn nog steeds in de wedstrijd wat helemaal niet zeker is voor landgenoot Frans Verhoeven die op het moment van schrijven nog steeds de finish niet heeft bereikt.

Knuiman terug onderweg na een tankbeurt.

De Belgische rijder Eric Palante kwam ditmaal binnen als 77ste en schuift daarmee op naar de 66ste plaats in de tussenstand.

Credit foto’s: Jeroen Van Oers, Yamaha Racing (archief), Team Elf Sherco Dakar