De voorzitters: Willy Aper (MCLB)

Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

In de artikelenreeks “De Voorzitters” peilen we bij de voorzitters van alle motorcrossfederaties naar de verwachtingen en ambities voor het nakende seizoen. Willy Aper van de MCLB mag de spits afbijten!

Hoe kijkt u terug op 2009?

Willy Aper: Ontzettend tevreden! We hebben al onze wedstrijden zonder noemenswaardige problemen kunnen afwerken. Op zondag konden we rekenen op een 300 tot 350 piloten. De VJMO op zaterdag draaide ook prima, daar mochten we tussen de 80 en de 120 rijders ontvangen. We hadden met andere woorden steeds een heel acceptabele opkomst. Roosdaal-Pamel was vorig jaar de absolute topper. Tijdens hetzelfde weekend hadden we de kampioenschapswedstrijden van de jeugd en op zondag werden de Inters MX1/MX2 en MX3 beslist. Qua piloten zaten we aan een 580 deelnemers, we hadden schitterend weer en met meer dan 3.000 toeschouwers had Roosdaal zelfs een abolute recordopkomst. Dat  hebben we bij de MCLB nog niet vaak meegemaakt.

Wat verandert er dit jaar?

Willy Aper: Wat goed is, kan je maar moeilijk verbeteren. Veranderen om te veranderen heeft dan ook geen nut. We krijgen er wel een vijf à zes nieuwe organisaties bij. Bovendien zijn ze mooi verspreid over Brabant, Oost-en West-Vlaanderen. We hopen om in 2010 evenveel rijders te mogen verwelkomen als vorig jaar, want ondanks alles zagen we het aantal aangesloten piloten vorig jaar nog stijgen. Nog beter doen, is ontzettend moeilijk. Het zou dan ook heel mooi zijn als we op hetzelfde niveau kunnen blijven!

Steve Seronval is ook dit jaar de topfavoriet bij de Inters MX1 in de MCLB.

Wie verwacht u dit seizoen vooraan bij de Inters?

Willy Aper: In de eerste plaats denk ik aan de regerende Inters MX1 kampioen natuurlijk: Steve Seronval. Steve is een heel getalenteerde piloot, maar uit financiële overwegingen moest hij al vroeg zijn GP-carrière afbreken. Zijn grootste belagers in het kampioenschap zijn allemaal weer van de partij en ik verwacht ook nu stevig weerwerk van iemand als Christophe Descamps. Verder zijn we ook heel blij met de terugkomst van Jurgen Wybo naar MCLB. Jurgen is een absolute smaakmaker en hij bewees vorig jaar met een derde plaats in het BK Inters MX2 van de BMB dat hij met de besten mee kan.

Een motorcrosswedstrijd organiseren is geen kinderspel, hoe krijgt u dat vlot voor elkaar met zoveel medewerkers die nodig zijn?

Willy Aper: Dat is een voortdurende wisselwerking. Iedereen in het bestuur van de MCLB, elk lid van de beheerraad is zich heel erg bewust van wat alle vrijwilligers doen en het vele werk dat komt kijken bij de organisatie. Wekelijks communiceren we met de medewerkers op de wedstrijden. We zorgen er zoveel mogelijk voor dat ze het goed naar hun zin hebben en we luisteren als er opmerkingen zijn. Wederzijds respect is erg belangrijk, wat je taak ook is. Als bestuur staan we echt tussen de mensen op het terrein, MCLB regeert niet vanuit een ivoren toren of zo. We zijn één geheel, dat is de enige manier om te slagen.

Tijdens de ‘Red de motorcross’ optocht in november stonden alle federaties op één lijn. Komt er een vervolg op deze samenwerking?

Willy Aper: MCLB is aangesloten bij FAM Vlaanderen, dus wat betreft samenwerkingen passeert zoiets in de eerste plaats via onze koepelvereniging. Daar is Guido Verboven het aanspreekpunt. Net zoals het verlopen is voor de actie in Brussel, waarbij alles overigens prima georganiseerd was.

Wat hoopt u in 2010 te bereiken?

Willy Aper: We willen onze organisatoren en rijders hetzelfde potentieel bieden als vorig seizoen. Als we daarin slagen komt de rest vanzelf. Dan krijgen we weer mooie, spannende en veilige wedstrijden te zien. Dan amuseert het publiek zich en kunnen we als federatie verder blijven bouwen.

Credit foto’s: Gino Coghe / mxfotorama.be

Website MCLB

Uw reacties

Ook te lezen

 • Tim Gajser: in de race om de titel telt elk punt

  Tim Gajser: in de race om de titel telt elk punt

  De Sloveen had nog een comfortabele marge van 28 punten toen hij afreisde naar Riola Sardo maar moest lijdzaam toezien hoe die voorsprong in rook opging. Het was een moeilijk …
 • Jenairo Beerens tevreden met optreden

  Jenairo Beerens tevreden met optreden

  De EMX65 finale van Jenairo Beerens is goed verlopen. De Limburger werd vijfde op het zandcircuit van Riola Sardo! De KTM-rijder werd vijfde en zevende tijdens de manches. De overwinning …
 • Van der Mierden pakt zijn derde op een rij

  Van der Mierden pakt zijn derde op een rij

  Zonder twijfel is Sven van der Mierden de man in vorm. Na Eersel en Harfsen heeft de GasGas-rijder ook de wedstrijd in Reusel gewonnen. De Brabander wist beide manches te …
 • Eerste zege Fredriksen met Riley Racing

  Eerste zege Fredriksen met Riley Racing

  De eerste overwinning voor Hakon Fredriksen en Riley Racing-Yamaha is een feit. De Noor (foto) werd op het circuit van Reusel tweede en eerste. Daarmee won hij het dagklassement Rick …