X

Dungey wint zinderende finale, Weimer controleert

Wie twee weken geleden  had durven zeggen dat de Rookie Ryan Dungey het kampioenschap zou aanvoeren werd scheef bekeken. Maar niets is minder waar, na zijn denderende prestatie vorige week in Anaheim won Dungey gisteren zijn eerste SX uit zijn  carriere, en dat pas in zijn tweede wedstrijd in de SX klasse.

Het werd opnieuw geen gewone avond in Phoeninx. In zijn heatrace kwam veranderde Stewart van spoor in de lucht en een andere rijder kwam op zijn rug terecht. Stewart gaf onmiddellijk op met hevige pijn en het was tot de laatste seconden van de LCQ onduidelijk of hij nog zou rijden. Hij deed dat echter wel en kon doorstoten naar de finale.

De heatoverwinningen gingen respectievelijk naar Dungey en Villopoto, Reed werd derde in zijn heat.

In de finale ging Dungey net als vorige week aan de haal met de holeshot. Hij kwam na 1 ronde als eerste door voor Villopoto en Stroupe en sloeg meteen een kloof, een kloof die niemand meer zou dichtrijden en die Dungey zijn eerste overwinning uit zijn nog prille carrière schonk.

Stewart en Reed bevonden zich samen in de buik van het startveld. Ondanks hun positie gingen ze meteen in de clinch met elkaar en in de vijfde ronde mislukte een aanvalspoging van Reed op Stewart waardoor ze allebei ten val kwamen. Reed stond vlug op maar gaf een ronde later voor de tweede maal op rij op, met volgens de geruchten een gebroken hand. Stewart van zijn kant raakte maar moeizaan terug op te moto maar reed de wedstrijd toch nog uit, hij kwam niet verder dan de 15e plaats. Na de wedstrijd trok een woedende Stewart naar de Kawasaki pits waar het de moto van Reed van de steun op de grond duwde. Kawasaki kloeg Bubba hiervoor aan en deze kreeg een waarschuwing van de AMA. Het is nu al duidelijk dat de relatie tussen de twee reeds vanaf het begin op springen staat. Een verhaal die ongetwijfeld nog een vervolg zal krijgen dit seizoen !

In de schaduw van deze valpartij werd Villopoto tweede en mocht Josh Hill als derde op het podium. Cyril Coulon was de enige europeaan (Aranda nam niet deel) die zich plaatste voor de finale en werd 17e.

Resultaten SX Klasse Phoenix :

1.    Ryan Dungey
2.    Ryan Villopoto
3.    Josh Hill
4.    Ivan Tedesco
5.    Andrew Short
6.    Kevin Windham
7.    Austin Stroupe
8.    Justin Brayton
9.    Davi Millsaps
10.    Thomas Hahn
11.    R Gomez
12.    K Chisholm
13.    Nick Wey
14.    J Thomas
15.    James Stewart
16.    C Blose
17.    Coulon
18.    Grant Langston
19.    Chad Reed
20.    Michael Byrne

Tussenstand na twee wedstrijden:

1.  Ryan Dungey    47
2.  Ryan Villopoto    38
3.  Josh Hill    35
4.  Kevin Windham    35
5.  Andrew Short    34
6.  Ivan Tedesco  32
7.  James Stewart  31
8.  Justin Brayton  26
9.  Davi Millsaps  24
10. Thomas Hahn  21

In de Lites klasse ging de overwinning andermaal naar Jake Weimer. Het was nochtans zijn teamgenoot Josh Hansen die de snelste start nam, maar deze ging reeds in de eerste ronde zwaar in de fout. Blake Wharton nam de leiding over maar moest in de twaalfde ronde Ryan Morais en Weimer voor laten gaan. Weimer stootte even later door naar de eerste plaats en boekte zijn tweede overwinning voor Morais en Wharton. Trey Canard, een titelkandidaat werd pas zevende.  Van Europese zijde was Searle de beste rijder, de KTM rijder werd mooi achtste. Gautier Paulin werd 12e en Max Anstie werd 15e.

Resultaten Lites Phoenix :

1.    Jake Weimer
2.    Ryan Morais
3.    Blake Wharton
4.    Wil Hahn
5.    Broc Tickle
6.    Cole Seely
7.    Trey Canard
8.    Tommy Searle
9.    R Kiniry
10.    P Nicoletti
11.    T Baker
12.    Gautier Paulin
13.    Jeff Alessi
14.    R Clark
15.    Max Anstie
16.    Borkenhagen
17.    Ben Evans
18.    C Gosselaar
19.    Canada
20.    Josh Hansen

Tussenstand Lites West na twee wedstrijden:

1.  Jake Weimer    50
2.  Ryan Morais    42
3.  Blake Wharton    38
4.  Trey Canard    36
5.  Wil Hahn    34
6.  Broc Tickle    31
7.  Tommy Searle  27
8.  Cole Seely  22
9.  R Kiniry    20
10. J Alessi  19

Foto’s :  Supercross.com