Even bijpraten met Ceriel Klein Kromhof

Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

Na drie jaar op KTM bekent ‘CKK’ dit seizoen kleur. Ceriel stapt namelijk over op Yamaha met Van Beers. Een veelbelovende evolutie voor de 19-jarige Overijsselnaar die twee jaar geleden nog 125cc Junior vice-wereldkampioen werd. Klein Kromhof is dit seizoen één van de vier Nederlanders in het WK MX2 naast Herlings, Coldenhoff en Brakke.

Heel wat laaglanders gaan zich voorbereiden in Spanje, hoe zit dat met jou?

Klein Kromhof: Ik ben nog niet in Spanje geweest, maar ik ben we al op het harde gaan trainen in Noord-Italië. Het heeft me wel goed gedaan trouwens. Later trek ik ook nog naar Spanje. Eigenlijk heb ik in de winter nog niet zoveel met de motor gereden. Pas nu begin ik weer intensief te rijden. Twee maanden ben ik helemaal van de motor gebleven omdat het zo is ingeschreven is in mijn planning. Als mensen met meer wijsheid en ervaring zoiets voorschrijven dan doe je dat gewoon!

Ceriel werd eind vorig seizoen knap zevende in de Nederlandse GP.

Hoe verloopt de aanpassing aan de Yamaha na al die jaren KTM?

Klein Kromhof: Ik keek er eigenlijk toch wel een beetje tegenop omdat ik dacht dat KTM zeker qua blok en zo niet te evenaren was.  Toch bleek de Yamaha YZ250F  meteen enorm mee te vallen. Op elk gebied eigenlijk. Het koppel beviel me wel, maar ook de vering voelde zelfs van de eerste keer rijden goed aan. Nee, ik ben erg tevreden over het materiaal.

Daarnaast ben je ook nieuw bij Yamaha-Van Beers, een heel andere manier van werken dan vorig jaar neem ik aan?

LEES MEER  Gerard Congost direct naar het WK MX2!

Klein Kromhof: Zeker, vroeger zat ik mijn eigen team en dan was er nog heel veel dat ik zelf deed. De tent schoonmaken, de vrachtwagen laden, spullen halen… Je bent er continu mee bezig. Nu vertrek ik op maandagmorgen naar Eersel (noot: waar de we werkplaats van Yamaha-Van Beers zit) en daar blijf ik dan drie of vier dagen. Ik heb nu zoveel meer rust en ik heb een team van ervaren mensen rond me. Dat is een heel prettig gevoel. Het zit zelfs in kleine dingetjes: als ik vroeger binnen kwam, zette ik zelf de motor op de bok. Nu is er meteen iemand die de motor aanneemt. Niet dat ik me zelf daar te goed voor voel hoor! Maar je weet wel dat je er niet meer alleen voor staat.

In 2009 liet je wel enkele klasseflitsen zien in het WK,  maar je werd 30ste uiteindelijk. Ik had ik het gevoel dat er best meer in zat?

Klein Kromhof: Precies, over een weekend was er wel altijd iets dat goed was. Ofwel waren mijn starts goed, of ik reed sterk op zaterdag. Alleen bleven de eindresultaten uit. Nu weet ik dat het een mentale kwestie is. Altijd dacht ik wel dat er iets scheelde met mezelf, of conditioneel. Zo maakte ik mezelf klein. Daar heb ik van geleerd, maar er is niemand die je daar mee kan helpen. In de eerste plaats moet je dan meer rust voor jezelf scheppen. Daarom is het nu zo goed dat ik die overstap naar Van Beers kon maken. Hier vind ik een omgeving waar ik mezelf kan bewijzen.

Onmiddellijk thuis op de Van Beers-Yamaha.

Wat wil je bereiken dit jaar?

LEES MEER  Gerard Congost direct naar het WK MX2!

Klein Kromhof: Dat blijft de hamvraag natuurlijk! Ik ga me niet uitspreken over een plaats in het WK. In de eerste plaats wil ik er zelf op vooruitgaan natuurlijk. Dan heb je nog steeds een lading nieuwe jongens in de MX2… Dat is echt koffiedik kijken. In het ONK wil ik toch voor een top-drie plaats gaan. (Noot: CKK was 7de in 2009). Ik heb het gevoel dat dit een nieuwe start is en ik heb er ontzettend veel zin in.

Veel succes Ceriel!

Klein Kromhof: Thanks.

Credit foto’s: ronnysfoto.nl

Uw reacties