X

WK Indoortrial: Toni Bou wint in Sheffield

Toni Bou (Repsol Montesa) begon succesvol aan het verdedigen van zijn Indoor wereldtitel. De Spanjaard pakte gisteren de zege, in de eerste ronde van het WK Indoor trial in Sheffield. Bou werd op het podium vergezeld door Albert Cabestany (Sherco) en James Dabill (Gas Gas). Met behulp van een tie-break wist de jonge Brit zijn ploegmaat Adam Raga (Gas Gas) van het podium te  houden. Een podium met een Belgisch tintje want zowel Cabestany als Dabill rijden in een Jitsie uitrusting!

Een mooi podium met Bou als winnaar, Cabestany en Dabill als twee en drie.

In Sheffield, traditioneel de openingsronde van het WK Indoortrial, werd voor het eerst  volgens de nieuwe indoor formule gereden. Daardoor worden er na de kwalificatie nog drie ronden afgewerkt.

De Engelsman Alexz Wigg (Beta) en Fransman Loris Gubian (Gas Gas) vielen na de kwalificatieronde uit de boot. Zij moesten het verdere verloop van de avond vanuit de tribune volgen.  Bou daarentegen liet met een foutloze kwalificatie zien dat hij de te kloppen man was. De Sheffield Arena, het Mekka van de indoor motorsport in Groot-Brittannië, was gisterenavond net niet helemaal uitverkocht. En dat zorgde uiteraard voor een kolkende atmosfeer.  De sfeer zat er dan ook tijdens de eerste wedstrijdfase (TX1) goed in bij de Britse fans toen zowel Dougie Lampkin (Beta) als James Dabill zich rechtstreeks plaatsten voor de volgende fase van de wedstrijd. Beide Britten werden vergezeld door Raga en Cabestany. De 33-jarige Lampkin die aantrad met een wilcard klopte in de ‘head-to-head’ zelfs Toni Bou en kreeg zo het publiek recht!

De vier verliezers van de eerste fase gingen naar, de last chance sectie. Zowel Bou, als Jeroni Fajardo (Beta), Takahisa Fujinami (Repsol Montesa HRC), als Michael Brown (Sherco) kwamen die sectie foutloos door. Maar nu waren de tijden doorslaggevend en dus vielen Fujinami en Brown af.

Gas-Gas rijder James Dabill en de Britse fans werden beloond met een podiumplaats.

Thuisrijder James Dabill onderstreepte in de volgende fase (TX2) zijn podiumambities en moest helemaal niet onderdoen voor de andere toppers, die foutloos bleven. Nu waren het echter Fajardo (de traagste) en Lampkin (vijf strafpunten) die afvielen.  De vier  overblijvende rijders begonnen dan aan de laatste fase of TX3.

Alle vier faalden in de openingsectie van TX3. In de daaropvolgende secties zou Bou echter geen steken meer laten vallen en reed de Spanjaard superieur. Vooral zijn passage over de afsluitende waterval-proef, waar zijn rivalen faalden,  zou indrukwekkend blijken. Bou bevestigde daarmee niet alleen zijn goede vorm maar ook dat hij de grote favoritet is voor een vierde Indoor wereldtitel. Cabestany zou lang op één punt van Bou blijven staan, tot die op de waterval het verschil kon maken. De Sherco rijder bewees meteen ook dat zijn  switch van  een viertakt- naar tweetaktmachine geen problemen opleverde.  Die andere Spaanse topper, Adam Raga, tenslotte kon het amper verkroppen dat hij door teammaat Dabill naar de vierde plaats werd verwezen.

Bou toonde zijn meesterschap in de watervalproef.

Resultaten:

WK Indoortrial 2010 – Sheffield, Groot-Brittannië

9 januari

Kwalificatie:

1:Toni Bou (SPA-Montesa-HRC) 0
strafpunten

2: Jeroni Fajardo (SPA-Beta) 2
strafpunten

3: Takahisa Fujinami (JPN-Montesa-HRC) 3
strafpunten

4: Adam Raga (SPA-Gas Gas) 6 
strafpunten

5: Dougie Lampkin (GBR-Beta) 6
strafpunten

6: James Dabill (GBR-Gas Gas) 9
strafpunten

7: Albert Cabestany (SPA-Sherco) 13 
strafpunten

8: Michael Brown (GBR-Sherco) 17
strafpunten

Niet-gekwalificeerd:

9: Alexz Wigg (GBR-Beta) 19
strafpunten

10: Loris Gubian (FRA-Gas Gas) 25 strafpunten

Trial:

1: Bou 5 strafpunten – TX3

2: Cabestany 11 strafpunten – TX3

3: Dabill 15 strafpunten – TX3

4: Raga 15 strafpunten – TX3

5: Fajardo 0 strafpunten – TX2

6: Lampkin 5 strafpunten – TX2

7: Fujinami 2 strafpunten  – TX1

8: Brown 2 strafpunten – TX1

Stand – FIM WK Indoortrial (na ronde 1):

1: Bou 20

2: Cabestany 15

3: Dabill 12

4: Raga 9

5: Fajardo 6

6: Lampkin 5

7: Fujinami 4

8: Brown 3

9: Wigg 1

10: Gubian 1

Credit foto’s: G2F Media