X

De voorzitters: Jos Diaz (VBM)

In de artikelenreeks “De Voorzitters” peilen we bij de voorzitters van alle motorcrossfederaties naar de verwachtingen en ambities voor het nakende motorcrossseizoen. Vandaag is het de beurt aan Jos Diaz, de voorzitter van de VBM.

Hoe kijkt u terug op 2009?
Jos Diaz: “Redelijk positief eigenlijk. VBM heeft een tijd in zwaar weer gezeten, maar is nu terug aan het groeien sinds enkele jaren. Ik moet wel eerlijk zeggen dat we vooraf toch wel wat schrik hadden voor de effecten van de crisis. Maar uiteindelijk is dat allemaal goed meegevallen. Vorig jaar hadden we 320 volwassen rijders met een vergunning en 80 rijdertjes in onze jeugdwerking.”

Wat verandert er dit jaar?
Jos Diaz: “Op zondag verandert er qua programma eigenlijk niets ten opzichte van vorig jaar. Er komt wel een nieuwe klasse voor vrijetijdsrijders bij op zaterdag. We voelden dat daar nood aan was. Het moet een echte laagdrempelige klasse worden voor mensen die nog nooit een vergunning hadden en maar af en toe rijden.”

Mike Vanderstraeten wordt dit jaar één van de toppers in de VBM.

Wie verwacht u dit seizoen vooraan bij de Inters?
Jos Diaz: “Dat is moeilijk te zeggen. Momenteel heeft nog niet iedereen zijn licentieaanvraag ingediend. Uit ervaring weet ik dat je pas na de eerste twee zondagen van het seizoen kijk hebt op wie er allemaal daadwerkelijk achter het starthek staat of zal staan. Maar om dan toch twee namen te noemen van rijders die een vergunning hebben en vooraan mee zullen draaien: Vincent Genot en Mike Vanderstraeten. Als Danny De Baets ook aan de start komt is hij zeker één van de favorieten in de MX2.”

Een motorcrosswedstrijd organiseren is geen kinderspel, hoe krijgt u dat vlot voor elkaar met zoveel medewerkers die nodig zijn?
Jos Diaz: “Zelfs hier in Limburg dat toch altijd dé motorcrossprovincie was, is een motorcrosswedstrijd organiseren geen evidentie meer. Kijk maar eens naar de commotie rond de Kiezelgroeve in Neeroeteren. Spijtig genoeg is het vooral de “oude garde” die de kar moet trekken wat betreft het organiseren van wedstrijden. De meeste jonge mensen vragen eerst wat ze kunnen verdienen, maar voor de onkostenvergoedingen die wij hen kunnen geven halen ze hun neus op. Vrijwilligers werk kan de meesten amper bekoren. Gelukkig heeft VBM er sinds vorig jaar een aantal gemotiveerde dertigers bij. Ook zij hebben bijgedragen tot het goede seizoen dat we vorig jaar ondanks alles gedraaid hebben.  Die mensen zijn dus een welgekomen versterking!”

Tijdens de ‘Red de motorcross’ optocht in november stonden alle federaties op één lijn. Komt er een vervolg op deze samenwerking?
Jos Diaz: “Die samenwerking is iets dat via de FAM-koepel moet gaan. FAM en VMBB moeten daarin het voortouw nemen. Zoiets moet op een hoger niveau besproken worden om iets op te leveren.

Wat hoopt u in 2010 te bereiken?
Jos Diaz: “We willen in 2010 vooral evengoed doen als vorig jaar. Zowel qua rijdersaantallen als qua organisaties. Lukt die status quo dan zijn we tevreden.”

Website VBM

Credit foto’s: VBM & CDS