X

Nederlandse MX talenten: deel 3

We zijn inmiddels aan het derde en laatste deel over de Nederlandse MX talenten gekomen. Last but not least evalueert internationaal jeugdtrainer Yves Devlaminck, beter bekend als ‘Holeshot’, het potentieel van Davy Pootjes, Bobby Zundorf, Nigel Blömer, Luca Nijenhuis, Bas Vaessen en Christian De jong.

Over Davy Pootjes: “Pas 12 is Davy geloof ik. Hij is één van de jongste rijders op mijn lijstje. Zijn naam heeft wel al wat weerklank omdat hij in 2008 Europees kampioen 65cc  werd. Ondanks zijn leeftijd heeft hij al veel ervaring: EK, ADAC, internationale wedstrijden… Pootjes en zijn familie hebben al wat afgereisd! Vorig seizoen was voor hem een leerjaar omdat hij voor het eerst belangrijke wedstrijden op een 85cc grote wielen reed. Ik vind dat hij zich prima uit de slag heeft getrokken. Davy is klein van gestalte, een Tompouce zeggen we in het Frans, dan heb je toch een nadeel. Zo’n 85cc heeft tegenwoordig al aardig wat power hoor. Ik denk dat hij net over de meter 1.30 is en onder de 30 kilo weegt. In het algemeen maakt Pootjes al een behoorlijk professionele indruk. Zoals hij zijn weekend indeelt en strategisch te werk gaat voor de trainingen, kwalificaties en de races is veelbelovend. Fysiek en mentaal doet hij het ook prima. Ik zag ‘m de kopstart pakken, waarbij hij wel in het voordeel is met zijn gewicht, daarna bleef hij toch een 10 à 15 minuten aan de leiding. Je moet het maar doen! In 2009 werd hij bovendien een beetje afgeremd door een polsblessure.

Davy Pootjes op wintersport in Lommel!

Sommigen vinden dat Davy etappes overslaat. Hij is inderdaad snel van die 65cc naar de 85cc grote wielen gegaan. Lang heeft hij niet op de 85cc kleine wielen gereden. Dat hoeft niet per sé negatief te zijn. Je kan die jongens met talent ook moeilijk vergelijk met de doorsnee jeugdrijder. Nog even een kleine opmerking over zijn materiaal. Davy heeft nu al topspul. Echte een kleine raket. Op dat vlak kan hij dus bitter weinig winst boeken, want hij zit al tegen de limiet aan. Dat is een marge die wegvalt als hij straks zelf beter en sneller wordt. Dat is een bewuste keuze, al blijft het uiteraard een belangrijke factor als je rijders vergelijkt. Nu komt het er voor hem op aan constant te blijven werken, stelselmatig progressie maken en kwetsuren te vermijden. We hebben het laatste nog zeker niet gezien van Pootjes!”

Bobby Zundorf, Nigel Blömer en Luca Nijenhuis: “Ik bespreek deze drie rijders samen omdat ze in mijn ogen veel gemeen hebben. Alle drie zijn ze pure KNMV producten: rijders die beresterk zijn in het zand dus. Internationaal is dat echter niet voldoende. Puur qua potentieel schaal ik ze bijgevolg iets lager in dan Lars Van Berkel, Micha-Boy De Waal en Davy Pootjes.

Nederlands kampioen 85cc grote wielen: Bobby Zundorf.

Zundorf werd vorig jaar Nederlands kampioen 85cc grote wielen en was derde in het ONK 85cc. Nigel Blömer zal het EK 125cc tweetakt gaan doen met een TM MX125. Bobby Zundrof gaat in de 125cc MX rijden, alleen Nijenhuis blijft 85cc rijden. Voor alle drie geldt echter dat ze aan hun techniek moeten schaven. Zeker in het EK 125cc tweetakt zal het niveau technisch heel hoog liggen, want dit zijn dezelfde banen als in het WK MX1 en MX2! Wie zich daar zonder een grondige voorbereiding aan waagt is heel kwetsbaar.

Supertalenten zijn deze jongens niet maar dat mag ze niet ontmoedigen. Met de juiste instelling is heel veel mogelijk. Tony Cairoli werd bij wijze van spreken uitgelachen toen hij een jaar of 13, 14 was. Clément Desalle heeft nooit een belangrijke jeugdtitel gewonnen en zo kan ik nog voorbeelden opsommen. Zo zie je maar. Voor Luca begint het seizoen natuurlijk ik in mineur omdat hij bij een val in Goes beide armen brak.”

Met een TM MX 125 trekt Nigel Blömer naar het EK 125 2T.

Bas Vaessen en Christian De Jong: “Bas en Christian zijn mijn wildcards. Het is moeilijk om in te schatten wat ze waard zijn. Vaessen werd derde in de 65cc EK race in Polen. Daarnaast werd hij Nederlands kampioen bij de 85cc kleine wielen. Met zijn elf jaar deed hij het ook aardig in het EK 85cc hij bij zijn debuut in Bulgarije meteen punten scoorde. Ook Christian De Jong zit regelmatig voorin. Dit zijn geen uitzonderlijke jeugdrijders zoals een Roczen of Herlings. Met een flinke dosis werklust, kan je echter veel compenseren.”

Zoals eerder gezegd: niet getreurd voor wie er deze keer niet bijzit. Motocrossmag had niet de ambitie om met deze artikelenreeks een volledige lijst te maken van Benelux talent. Het spreekt voor zich dat we MX talent ook in 2010 blijven volgen. Aan jullie om op de baan te bewijzen dat we niet goed hebben opgelet en dat we ons schromelijk hebben vergist!

Click hier om het tweede deel van de serie Nederlandse MX talenten te lezen. Het eerste deel vind je hier.

Tekst: Yves Devlaminck
Credit foto’s: CDS,  Ronnysfoto, Joey MX