X

Green Flag 4: Een weekend MX

Nog één week scheidt ons van het eerste WK/EK Motorcross/Zijspancross weekend van het jaar. Heel wat GP-toppers nemen dit weekend vrijaf en alleen in het ONK MX1/MX2 in Halle wordt er dit weekend op het hoogste niveau gereden. Een voorbeschouwing van het ONK vind je hier.
 In België zorgt MC Santi dit weekend voor een primeur met de organisatie van de allereerste Belgian National ooit.

Een voorbeschouwing van de categorie Beloften waarin heel wat nieuwe namen opduiken staat hier. Wie meer over deze klasse wil te weten komen leest best dit artikel van de hand van onze “resident historicus/statisticus”. Wie meer wil weten over dat allereerste seizoen van “The Legend” kan dat hier op pagina 6 vinden.
 Nog een BMB-klasse die wel eens de moeite zou kunnen worden dit jaar zijn de Seniors. Alleen al de line-up doet retro-MX fans watertanden. Wat deze heren van stand ons voorschotelen is niet altijd even academisch, maar spanning is er zeker. Bovendien kunnen heel wat jongere rijders, zelfs Inters, nog iets leren van de PR-skills van sommige Seniors. 
Naast de previews van Beloften en Seniors  kan u hier ook nog een voorbeschouwing van het BK Zijspancross lezen.

Stefan Everts -met nummer 508 was, de allereerste beloftenkampioen.

Dat BK sidecarcross moet onderhand zowat het sterkste Nationale zijspankampioenschap van Europa en bij uitbreiding de rest va de wereld zijn. Toch verloor het BK deze winter een van zijn smaakmakers toen Nicky Pulinx het besluit nam om zijn zijspancross-carrière te beëindigen. Ook het ontbreken van ervaren rotten Peter Steegmans-Sven Verbrugge is toch een beetje een aderlating. Anderzijds blijft er natuurlijk wel genoeg talent over om er een prachtig kijkstuk van te maken. Joris Hendrickx en Kaspars Liepins lijken na hun 2e plaats in Oss stilaan op stoom en mikken in Genk ongetwijfeld op hun eerste eindzege van het jaar. Het harde winterwerk van het dubbele kampioenenduo begint dus zijn vruchten af te werpen.

Sidecartopper Tim Smeuninx, de derde van links, zorgt altijd voor spektakel en ambiance. Zelfs op een golfbaan!

Al mogen we er gerust van zijn dat ook Jan Hendrickx en Tim Smeuninx de afgelopen maanden flink aan de conditie getimmerd hebben. We kunnen ons de blikken van de verwonderde fitnessgangers die machtsmens Smeuninx aan het werk zagen, voorstellen.
 En nee het woord machtsmens is bij deze zeker niet overdreven, we zagen ooit met eigen ogen hoe Smeuninx tijdens een teambuilding dag van de Belgische motorcrossteams een prestigeduel met Ken De Dycker aan ging. De sport was golf, het bewuste onderdeel was afslaan Zowel de Smeu als de Beer van Lubbeek bleken al vlug dit onderdeel onder de knie te hebben. Zodanig zelfs dat het net dat andere golfers moet beschermen al vlug overbodig bleek. Een stelletje zakenmannen die even stress wilden aflaten op de greens, ontsnapte maar ternauwernood aan een regen van hard gemepte golfballen. Hadden beide heren nog iets harder geslagen dan had men in Kleine-Brogel deze projectielen zeker op het radarscherm gekregen.

Allemaal goed en wel, maar de hardstwerkende man uit de Belgische zijspancross is ongetwijfeld Kristof Santermans. Je moet het maar doen een Belgian National organiseren (de meesten onder ons hebben geeneens een idee wat er allemaal bij het organiseren van een motorcrosswedstrijd komt kijken.) om dan zelf nog eens twee reeksen te rijden tegen wereldtoppers. Chapeau! We kunnen alleen maar hopen dat iemand als Santermans na zijn actieve carrière ook nog als bondsfunctionaris bij het motorcross betrokken blijft.

Credit foto’s: BMB, André Verhoeven