MX-scopie: De BMB Beloften doorgelicht

Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

De harde cijfers:

23: het aantal seizoenen dat de Beloften in het BMB MX-programma zitten (sinds 1988).

57: Totaal aantal licentiehouders:

(29 VMBB-rijders, 28 FMWB-rijders)

3: meisjes, 54: jongens

42 rijders zijn rookies (een aantal van hen reden één of meerdere wedstrijden bij de Beloften in 2009, maar scoorden geen BK-punten.)

15 rijders hebben minstens één seizoen bij de Beloften achter de kiezen.

Steve Thielens, vorig jaar kampioen bij de Seniors MX2 van AMPL.

Steve Thielens, vorig jaar kampioen bij de Seniors MX2 van AMPL.

Champions league:

Zes Beloften van de lichting 2010 werden in 2009 kampioen in hun klasse:

–       Steve Thielens, kampioen Seniors MX2 AMPL

–       Robin Luyck, kampioen Beloften FAM

–       Luca Driessens, kampioen Beloften FPCNA

–       Simon Quirynen, kampioen Beloften MC Lille

–       Jordane Hennus, kampioen Aspiranten VBM

–       Stef Lenaerts, kampioen Aspiranten VMCF

Zeven rijders werden vorig jaar vice-kampioen in hun klasse, twee eindigden als 3e.

Feederseries:

Waar reden de rookies in 2009?

–       Acht Rookies reden vorig jaar bij de Jeugd 85cc van BMB.

–       Vijf Rookies waren vorig jaar Belofte bij de FPCNA.

–       Vier Rookies waren vorig jaar Seniors MX2 bij de AMPL.

Clubs:

Best vertegenwoordigde club: FPCNA (9 rijders), KMC Mol is de beste vertegenwoordigde Vlaamse club met 6 Beloften.

Motormerken:

16: het aantal Beloften dat op een Honda CRF25OR uitkomt.

1: slechts een Belofte start op een Kawasaki KX250F.

HISTORIEK:

Palmares BMB Beloften 2000-2009

Jaar           Kampioen                              Wat doen ze nu?

2000           Kevin Reynaert                         Inters MX2 VMCF

2001           Dimitri Vanhoenacker            Inters Open AMPL

LEES MEER  Destercq en Jordi Van Mieghem verdelen de buit in Nismes!

2002           Stijn Huys                                   Veldrijden

2003           Ralph Hulsbosch                      Gestopt?

2004           Junior Decouter                         Gestopt

2005           Ricky Claus                                FFM Ligue des Flandres/Championnat des Sables

2006           Johnny Magen                          Gestopt

2007           Tom Lahousse                           Nationalen MX2 BMB

2008           Yerki Janvier                             EK125cc

2009           Dylan Verleysen                        Nationalen MX2 BMB

Ken De Dycker won in 1999 meteen zijn allereerste wedstrijd bij de Beloften.

Ken De Dycker won in 1999 meteen zijn allereerste wedstrijd bij de Beloften.

Trivia:

– Twee ex-Beloften schopten het tot wereldkampioen: Stefan Everts en Steve Ramon

– Stefan Everts was in 1988 de allereerste Beloften-kampioen.

– Aan de Beloften titel  was destijds een gloednieuwe  Honda CR 125 gekoppeld.

– Steve Ramon maakte in 1996 zijn BMB-debuut bij de Beloften tijdens de openingscross in Koersel. Een week later in Lommel startte Ramon al bij de Nationalen 125cc.

– Van de huidige generatie Belgische GP-rijders reed naast Steve Ramon alleen Ken De Dycker een aantal wedstrijden (in 1999) bij de Beloften. De Dycker is echter niet in de BK-eindstand terug te vinden omdat hij destijds met een MUL-licentie reed. De Dycker won tijdens zijn eerste wedstrijd bij de Beloften in Neeroeteren, beide reeksen.

LEES MEER  FOTO: de Beachcross in Berck-sur-Mer

– Oorspronkelijk was de Beloften voorbehouden aan  rijders tussen 15 en 17. Een veranderingen in de Vlaamse wetgeving maakte dat je vanaf 2005 al op je 14e bij de Beloften kon rijden.

– De creatie van een Beloften klasse bij BMB vond in de jaren ’90 navolging bij de amateurfederaties. Sommige FAM-federaties hadden op een gegeven moment zelfs een 250-500cc Beloften klasse.

– AMPL voerde pas dit seizoen de Beloften klasse in.

Foto credits: Pers MC Mikkola, MXMag.be/BernardMX, CDS Services,

Uw reacties

Ook te lezen