Preview: BK Beloften 2010

Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

Zondag wordt er op de Genkse Horenbergsdam gereden voor de eerste BK-punten van het seizoen 2010. Bij de Beloften betekent dat voor heel wat rijders meteen een vuurdoop op nationaal niveau.  Wie zal er vooraan meedraaien en wie speelt er mee voor de knikkers? MXM licht alvast een tipje van de sluier op.

Een nieuwe lichting

Met 57 licentiehouders blijven de Beloften een van de meest populaire klassen van het BMB Motorcross.  Bij die 57 Beloften zitten nogal wat rookies, rijders die voor het eerst een volledig seizoen in deze klasse gaan afwerken. Bij het overlopen van de deelnemerslijst valt op dat er nu een quasi evenwicht is bereikt tussen Waalse en Vlaamse rijders. Drie meisjes zullen dit seizoen hun mannetje proberen te staan tussen hun 54 mannelijke collega’s. Maar voor Brenda Wagemans, Britt Van Roy en Yentl Van Houdt  primeren vooral vrouwenkampioenschappen zoals de Duitse Bo-Oil MX Ladies Cup en het FIM vrouwen WK. Meer cijfers en feiten over de Beloften klasse zijn hier te vinden.

In Lommel reed Jens Ghesquiere zich meteen in de top 5.

In Lommel reed Jens Ghesquiere zich meteen in de top 5.

De kanshebbers

Op uitzondering van Thomas Van Tichelen en Bernard Beaujean maakte de hele top-10 van 2009 de overstap naar een hogere klasse. Een factor die maakt dat de titelstrijd moeilijker te voorspellen is.  De enige tot hiertoe verreden wedstrijd was de Openingscross in Lommel en dat is ondertussen ook al anderhalve maand geleden. Afgaand op de resultaten van Lommel komen vier namen boven drijven. Enerzijds die van winnaar Vincent Foucart en Jens Ghesquiere, vorig jaar beide actief bij de Juniors MX2 van MCLB. Foucart won in Lommel beide reeksen en gaf daarmee meteen zijn visitekaartje af.  West-Vlaming Ghesquiere werd 5e algemeen en dat was een hele verbetering ten op zichte van zijn BMB-debuut vorig jaar in Mont-Saint-Guibert, waar hij puntloos bleef. Ghesquiere en MC Mikkola teamgenoot Thomas Van Tichelen mogen dus zeker tot de kanshebbers gerekend worden. Van Tichelen, die aan zijn derde seizoen bij de Beloften begint, liet zich vorig jaar opmerken in de zandwedstrijden. Op circuits zoals Axel, Lommel, Wuustwezel en Balen kan de MC Mikkola rijder dus een rol van betekenis spelen.

Speelt Thomas Van Tichelen dit jaar mee voor de titel?

Speelt Thomas Van Tichelen dit jaar mee voor de titel?

Twee andere rijders die gezien hun staat van dienst een rol van betekenis kunnen spelen zijn Robin Luyck en Kevin Van Geldrop. Luyck werd vorig jaar Beloften kampioen bij de FAM en moet dus op verschillende circuittypes uit de voeten kunnen.  Ex-VLM collega Van Geldrop bewees met een 2e plaats in het FAM Juniors MX2 kampioenschap ook al zijn potentieel. Nog een rijder met MX2 ervaring op een iets hoger niveau is Joeri Van Malderen. Van Malderen werd vorig jaar vice-kampioen bij de Nationalen MX2 van VMCF.  Joeri werd bij het grote publiek bekend dankzij de mini-docusoap in “Man bijt Hond” waarin hij en Elien Dewinter een weeklang werden gevolgd.

Scheert Jordan Hebette ook hoge toppen bij de BMB?

Scheert Jordan Hebette ook hoge toppen bij de BMB?

Het offensief uit de Ardennen

In Lommel waren twee AMPL-rijders meteen vooraan te vinden: Jordan Hebette (3e) en Steve Thielens (4e).  Beiden maken deel uit van een groep AMPL-rijders die dit jaar hun kans wagen op nationaal niveau. Deze rijders kunnen op steun rekenen van het AMPL-bestuur en worden begeleid door de door de wol geverfde Laurent Lacasse. Thielens is trouwens niet aan zijn proefstuk toe want hij werd vorig jaar al kampioen bij de Seniors MX2 van  AMPL. De jongere Hebette werd in datzelfde kampioenschap vlot vijfde. Beide heren konden zich tijdens de AMPL wedstrijd in  Grandvoir van vorig weekend trouwens al handhaven in de top 10 bij de Inters. Het valt echter af te wachten in hoeverre de AMPL-delegatie zich kan handhaven in zandbakken zoals Axel, Lommel of de Keiheuvel. De ijspiste in Lommel kan dan ook moeilijk tellen als referentie. Hardere, Waalse circuits zoals Rognée, Limes, Nismes en Orp-le-Grand lijken dan weer een kolfje naar hun hand.

Ben David maakte dit jaar de stap naar de Beloften.

Ben David maakte dit jaar de stap naar de Beloften.

De 85cc gegradueerden

Een laatste groep naar wie het uitkijken wordt zijn de jongens die vorig jaar nog op een 85cc motor zaten.  Vraag is hoe deze nog vaak piepjonge talentjes de stap van 85cc tweetakten naar de veel krachtigere 250cc viertakten zullen verteren. Al opteert niet iedereen meteen voor een 250F. Ben David, Dietger Damiaens, Jonas Salaets. Deze jongens werden eind vorig jaar al op MXM voorgesteld door BMB jeugdcoach Yves Devlaminck. De desbetreffende artikelen vindt u hier en hier.

Hoe het Beloften BK 2010 ook uitdraait, een ding is al zeker: het wordt een boeiend seizoen voor  wie van spannende jeugdcross houdt.

De cijfers en feiten van de lichting 2010 van de BMB Beloften, vind je hier.

Foto credits: CDS Services, Pers MC Mikkola, MXMag.be/BernardMX

Uw reacties

Ook te lezen