Preview: BK Seniors 2010

Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

Preview: BMB Seniors MX 2010

Sinds de klasse in 2002 werd ingevoerd bij de BMB, kennen de Seniors een stijgend succes.  Op de vooravond van de eerste proef voor het Seniors BK 2010 telde de klasse maar liefst 71 licentiehouders.  Daarmee is het de best bezette motorcrossklasse van de BMB en misschien wel van heel België.Niet iedereen opteert voor de Seniors met steile sportieve ambities in het achterhoofd. Sommige rijders willen nu eenmaal graag op circuits als Kester, Nismes of de Keiheuvel rijden.  Toch zijn er nog genoeg rijders voor wie het sportieve primeert. Als men naar de namen van de huidige rijders kijkt lijkt de klasse jaar na jaar sterker te worden.

De ongekroonde koning van de BMB Seniors is allicht, Patrick Soors. Ook vorig jaar was de stukadoor uit Beringen een slokop als het om reeks- en dagzeges aan kwam.  Niet verwonderlijk want de laatste jaren gold Soors altijd als één van de favorieten op de titel. Iets dat tot hiertoe echter nog niet lukte.  Vorig jaar kreeg Soors vooral tijdens het seizoenbegin felle tegenstand van ex-GP-rijder Thierry Fors te verduren.Naast Soors en Fors, is er natuurlijk nog het rijtje met “Usual Suspects”  zoals Jacquis Bocquet, Patrick Bellon, Tom De Mul en Koen Op de Beeck. Maar liefst negen verschillende rijders konden vorig jaar een reekszege boeken. Een cijfer dat het niveau van het deelnemersveld aangeeft.

Nieuwe favorieten

Een naam die dit jaar in het oog springt is die van Jan Blancquaert. De “evergreen” uit Laarne nadert de vijftig maar is duidelijk  nog niet van plan om de crosshelm aan de wilgen te hangen.  Voor wie Blanquaert niet mocht kennen kunnen we hem alleen omschrijven als de beste Belgische amateurcrosser ooit. Maar vooraleer hij aan die impressionante carrière begon maakte Blancquaert eerst furore bij de Nationalen 125cc van de BMB. Zodanig zelfs dat hij in 1983 samen met Eric Geboers, Mark Velkeneers en Thierry Godfroid voor België de Coupe des Nations 125 won.

Focust Jan Blancquaert op de titel?

Focust Jan Blancquaert op de titel?

Een andere eveneens uit Oost-Vlaanderen afkomstige rookie (althans bij de Seniors) is Pascal Bal. Pascal reed eind jaren ’80, begin jaren ’90 ook een paar jaar GP’s vooraleer aan een tweede carrière in de toenmalige MCB-BLB te beginnen. Bal maakte in 2003 een grandioze rentree bij de BMB door de Motorgazet Cup 125 te winnen. Dertiger Bal toonde aan jonge wolven als Vincent Collet en Eric Hubin. Het is dan ook logisch dat we zowel Bal als Blanquaert bij de kanshebbers op de Seniorentitel mogen rekenen. Vraag is natuurlijk of ze daar echt trek in hebben. Bij de titel hoort ook meteen een verplichte promotie naar de Nationalen MX1/MX3 of MX2. Misschien wordt het wel eens tijd dat men binnen de werkgroep motorcross van de BMB gaat inzien dat zo’n verplichte promotie in dit geval meer kwaad dan goed doet.

LEES MEER  Destercq en Jordi Van Mieghem verdelen de buit in Nismes!

Foto credits: MXMag.be /Caroline Quintero, Olivier Evrard

Uw reacties

Ook te lezen