X

Greenflag: Pinkstertrofeeën!

Na een weekje rust was het hoog tijd om onze groene vlag van onder het stof te halen. Want met het Pinksterweekend voor de deur draait het nationale motorcrossgebeuren op volle toeren.

Ligt het aan ons, of hebt u het Pinksterweekend ook altijd al één van die hoogtepunten van het seizoen gevonden? Zeker met het goede lenteweer dat voor zowat heel België  voorspeld wordt is dit het ideale moment om zelf de cross-, enduro- of triallaarzen aan te trekken. In zowat alle amateurfederaties wordt er dit weekend om de Pinkstertrofee gestreden. Misschien niet zo bekend, of klinkend, als de Paastrofee, maar toch ook een mini-kampioenschap op zich. Hoogseizoen dus.

Dimitri Oeyen en zijn VLM-collega's zijn zondag en maandag op de Balenberg te gast.

Er staan dit weekend ook een paar “klassieke motorcrosscircuits” op het programma. De VMCF-rijders trekken dit weekend naar Gouy-lez-Piétons, een deelgemeente van Courcelles. Toeval of niet, Gouy-lez-Piétons is ook de thuishaven van Clément Desalle.  De Balenberg in de Tremelose deelgemeente Baal, is zondag en maandag het strijdtoneel voor de VLM.  De Balenberg mag gerust een van de mooiste, zoniet het mooiste, circuits op de VLM-kalender genoemd worden. Aangezien de eigenschappen van dit circuit nogal flink verschillen van die van de gemiddelde VLM-omloop zijn het altijd wel de absolute toppers die er bij de Inters op het podium staan.

Nog een klassieker, en zelfs een van formaat kan je op maandag meemaken in Moresnet, waar VBM dan wellicht haar drukst bezochte motorcross van het seizoen afwerkt. De wedstrijd in het voormalige ministaatje kan ook altijd op de deelname van “local heroes” rekenen.  In het verleden dook er altijd wel een coryfee uit het nabij gelegen land van Herve op in Moresnet. We hebben het dan over jongens als Eddy Seel, Thierry Godfroid of recenter regerend Belgisch kampioen Enduro bij de Inters E1, Cédric Cremer.

Deze laatste moet zondag echter eerst nog aan de slag in de Franse ronde van het BK Enduro op het plateau van Rocroi. Meer over die wedstrijd leest u in onze voorbeschouwing ervan. MCLB slaagt dit weekend zijn tenten op bij MC Poeke in Ruiselede.

Na Rognée trekken de BMB'ers naar Wuustwezel en Tongeren.

Voor de BMB-rijders uit de Nationale klassen staat er een druk en belangrijk weekend op het programma. Met de dubbele punten die nu aan Belgian Nationals toegekend worden (Ook in Wuustwezel strijden de nationale klassen voor BK-punten) kunnen er dit weekend maar liefst 200 punten vergaard worden. En ook de monteurs of papa’s komen dit weekend flink aan de bak. Na de twee reeksen in Wuustwezel moeten er een slordige 128 km overbrugd worden om van de Molenbergen naar de Maastrichtersteenweg in Tongeren te rijden. Enkele foto’s van het circuit in Tongeren zie je hier. Wellicht mogen we ons op beide dagen wel aan compleet andere resultaten verwachten want het verschil tussen de circuits in Wuustwezel en Tongeren is toch aanzienlijk. Enerzijds heb je de zanderige en vlakke omloop van de Molenbergen. En aan de andere kant is er de harde, leemgrond met hoogteverschillen van Tongeren. Wie zonder al te veel kleerscheuren door deze beide wedstrijden geraakt mag zich alvast een beetje all-rounder voelen.

In Nederland valt dit weekend jeugdcross van de bovenste plank te bekijken tijdens het Jeugd EK in Halle dat morgen en zondag wordt verreden. Of we ooit zo’n ronde van het EK jeugdcross in Vlaanderen te zien krijgen is nog maar de vraag. En dan doelen we niet eens op de ronduit restrictieve wetgeving die de Vlaamse overheid oplegt als het om jeugdcross gaat. Nee, we vragen ons gewoon af welke VMBB-club er mans genoeg is om de organisatie van een weinig lucratief evenement als dit aan te durven?

Credit foto’s: Plan-B, Photo Impact