X

Marnicq Bervoets over het commentatorschap

Zondag voorzag Marnicq Bervoets de beelden van de MX Pro Series wedstrijd in Beervelde van deskundig co-commentaar. Een primeur voor VT4, maar niets nieuws voor de sportieve baas van LS Motors-Honda. Bervoets was de voorbije jaren meerdere keren te horen tijdens de live motorcrossverslaggeving op Sporza. Benieuwd naar wat zo’n job als co-commentator nu eigenlijk inhoudt polsten we alvast bij Marnicq.

Marnicq, hoe begin je aan zo’n “interim” als co-commentator?
Marnicq Bervoets: “Ze geven jou een hoofdtelefoon en micro en dan moet je het uitleggen hé. (lacht) “Nee, alle gekheid op een stokje, het is niet zo makkelijk als je zou verwachten. Je weet immers totaal niet aan wat je je moet verwachten. Bovendien zie je op de beelden op de monitor vaak minder dan wanneer je buiten zou staan. Maar net als vele andere zaken is het iets waar je wat aan gewend moet raken, je moet er wat in groeien. Het is ook belangrijk dat je de wedstrijd weet in te delen.”

Indelen?
Marnicq Bervoets: “Ja, je moet het zowel over de strijd om de koppositie als over de achtervolgers, als over de jongens die ergens in het midden van het pak rijden hebben. “

Josh Coppins aan het werk als co-commentator. Vanuit je luie zetel thuis is makkelijker!

Wordt je op voorhand gebrieft door de commentator of mensen van de tv-productie over welke rol je moet spelen in de commentaar?
Marnicq Bervoets: “Niet echt. Er wordt wel van je verwacht dat je wat bijstuurt als de commentator zich vergist of iets niet bij het rechte einde heeft. Je zit er ook om bepaalde termen of technieken te verduidelijken.”

Heb je al vaak op je tong moeten bijten, als een commentaar zich vergist of zomaar iets zegt?
Marnicq Bervoets: “Nee, want je probeert zo’n vergissing onmiddellijk recht te zetten. Ik heb het soms wel moeilijker om me in te houden als ik bepaalde rijders zie knoeien. Maar het kan natuurlijk niet de bedoeling zijn dat je die jongens helemaal gaat afbranden. Je moet toch altijd een beetje je woorden wikken en wegen.”

MXM: Heb je als commentator ook zoiets als de vorm van de dag?
Marnicq Bervoets: “Absoluut. Je hebt dagen waarop alles erg vlot loopt.  Dan herken je de rijders meteen en kan je eigenlijk al een beetje het koersverloop invullen. Maar er zijn evengoed dagen waarop je jezelf afvraagt wat je daar zit te doen.”

MXM: “Wanneer had je zo’n topdag?”
Marnicq Bervoets: “Vorig jaar tijdens de Motorcross der Naties in Franciacorta. Maar ook tijdens mijn live-commentaar in Kinepolis Hasselt bij de MX der Naties in Budds Creek  was ik goed op dreef. Een paar jaar geleden zat ik in de cabine in Gaildorf en toen had ik een echte off-day. Op zo’n moment ken je niemand en zie je niks aankomen. Dat heeft natuurlijk ook te maken met de frequentie, hoe vaak je becommentarieert. Vergelijk het maar gerust met het crossen zelf, wedstrijdritme is belangrijk. Vandaar dat een Joël Smets zich ook meer op zijn gemak voelt en al iets vaker iets extra durft te zeggen. Als je zoals ik meer wordt opgeroepen als invaller is het moeilijker om erin te komen. Het is ook gewoon een kwestie van oefenen, doe je zoiets wekelijks dan zal het op den duur wel vlot gaan.

MXM: Tot slot, moet je je specifiek voorbereiden voor een wedstrijd als commentator?
Marnicq Bervoets: “Niet echt, ik overloop voor de wedstrijd de uitslagen van de tijdstraining of kwalificaties en dan weet je al vlug wie je in het oog moet houden. Maar da’s natuurlijk ook een beetje het oog van de kenner. (lacht)”

Credit foto’s: CDS & Ray Archer