X

Controverse rond BMB Seniors

Afgelopen woensdag vergaderde de werkgroep Motorcross van de BMB Sportcommissie in Brussel. Op de agenda van de vergadering stonden een aantal punten die betrekking hadden op het lopende BMB motorcrossseizoen.  De  opvallendste beslissing was wel dat de huidige top drie van het BMB Seniors kampioenschap – Jan Blancquaert, Pascal Bal en Edmond Natterman – vanaf de eerste wedstrijd na Kester bij de Nationalen moet rijden. Dat besluit werd genomen na bestudering van de resultaten.

Een op zijn minst controversiële beslissing die deze rijders meteen alle kansen op een mogelijke titel ontneemt. Vraag is dan ook hoe deze laatsten deze verplichte overstap moeten gaan verkopen aan hun sponsors en achterban. Dat Blancquaert en Bal met kop en schouders boven de rest van het Seniors peloton uitsteken was duidelijk. Beide veertigers klopten met de regelmaat van een Zwitsers uurwerk tegenstanders die 10, 15 en soms zelfs 20 jaar (in het geval van Jan Blancquaert) jonger zijn dan henzelf.

Bovendien zijn de door de BMB sportcommissie gehanteerde criteria voor deze gedwongen promotie vaag of onvoldoende geformuleerd.  Je kan moeilijk stellen dat Blancquaert met zijn 48 jaar niet in het profiel van de BMB Seniors past. Zeker nu het seizoen halfweg is en de drie promovendi geen behoorlijke kans meer maken op een goed klassement bij de Nationalen MX1/MX3. Tenminste, als ze zich bij deze beslissing neerleggen en niet de overstap naar een andere federatie maken.

We durven ons dan ook af te vragen of dit de juiste manier is om dat handjevol Seniors die het kampioenschap au serieux nemen en elke wedstrijd rijden, te behandelen. Zou de BMB Sportcommissie zich beter niet buigen over de mobiele chicanes die zich sinds jaar en dag aan de start van het Nationalen MX1/MX3 peloton ophouden?

Foto credits: Photo Impact/Michael Hennebert