X

Joël Roelants met dank aan Saint-Toon!

Wat dé ‘Sain-Jean’ van Angély ooit heeft gepresteerd, hebben we nog niet kunnen achterhalen. Dr. Toon Claes, gerenommeerd chirurg en patroonheilige van de motorcrossers daarentegen leverde tijdens de GP van Frankrijk puik werk. Zijn aanwezigheid betekende voor podiumganger Joël Roelants zelfs een wereld van verschil. Het doorzettingsvermogen van de Nestaan-JM Racing KTM piloot deed de rest.

Zoals vaker dit seizoen verliep jouw zaterdag ronduit slecht?
Joël Roelants: “Helaas wel ja! Op zaterdag liep zowat alles verkeerd. Ik vond mijn draai niet en ook de vering was niet naar mijn zin. In de kwalificatie was ik dan ook nog eens gevallen in de start. Pas dertig seconden na de laatste kon ik vertrekken en ik werd uiteindelijk 31ste. Daardoor had ik natuurlijk een heel slechte plaats aan het hek.”

Roelants is ondertussen opgeklommen naar de negende plaats in het WK.

Een slecht voorteken, want de start lag er door het aangevoerde zand ook nog eens lastig bij?
Joël Roelants: “Door de regen van zaterdag op zondag was het er in ieder geval niet beter op geworden. Er lagen sporen aan de start die gewoon helemaal onder water stonden. Dan heb ik maar rap zo goed mogelijk mijn plaats proberen voor te bereiden. Gelukkig had ik twee keer een superstart.”

Moest je veel risico’s nemen in de start om er nog bij te raken?
Joël Roelants: “Toch wel! Zeker in de eerste reeks, ik was heel goed weg en ik liet hem heel lang open staan. In het naar boven rijden kreeg ik modder van Musquin op mijn bril. Daarom moest ik eerst een flipper aftrekken en ging ik van links naar rechts, het scheelde maar een haar of we gingen allemaal tegen de grond! Gelukkig is het nog goed gekomen.”

Ook het rijden ging meer dan behoorlijk?
Joël Roelants: Na de start kon ik telkens goed meerijden, mijn tempo was goed. In de tweede reeks was ik dan ook nog één keer gevallen en toch kon ik nog aankomen in het wiel van Shaun Simpson. Anders had er misschien nog een tweede plaats in gezeten, maar ik was heel content tegenover zaterdag. Op zondag had ik ook een andere vering en de motor liep uitstekend.”

We hoorden achteraf ook dat je in Glen Helen een knieblessure had opgelopen, gescheurde meniscus en kruisband in de linkerknie?
Joël Roelants: “Wat het precies is weet ik pas morgen (dinsdag) als ik naar Herentals ga voor een scan bij Dr. Claes. Waarschijnlijk is het een scheurtje in de mediale band. Toon was ook aanwezig in Sain-Jean en dat heeft enorm geholpen. Hij heeft mijn knie zondagmorgen nog behandeld en flink ingetaped. Tijdens het rijden had ik nauwelijks hinder, zeker veel minder dan vorige week. Het team had er ook goed opgelet om de motor af te stellen zodat mijn knie ontzien werd. Als de vooropgestelde diagnose klopt is er niet veel dat we aan de knie kunnen doen tijdens het seizoen, maar ik maak er me niet druk om want het is wel een kwetsuur die je onder controle kan houden.”

Credit foto’s: Samo Vidic/Red Bull Photofiles, CDS