X

WK MX1: tussentijds rapport

Donderdag gaven we de MX2 rijders hun tussentijds rapport, vandaag is het de beurt aan de tenoren van de MX1.

Tony Cairoli, Red Bull KTM Factory (WK-leider, 341 ptn.)

Tony Cairoli is het nieuwe uithangbord van KTM geworden.

 

Begon erg dominant aan het seizoen, maar lijkt nu sinds een aantal GP’s controlerend te rijden. Ligt niettemin altijd op de loer om een reekszege in de wacht te slepen. Lijkt alles manche per manche te bekijken en is misschien net daardoor een stuk regelmatiger dan de tegenstand. Kan aan het einde van een manche nog steeds het volle pond geven, daar waar zijn concurrenten er vaak helemaal door zitten. De aanpassing aan de KTM SX-F 350 verliep vlekkeloos.

Clément Desalle, Rockstar Energy Teka Suzuki (tweede, 276 ptn.)

 

Clément Desalle lijkt iets bedaarder te rijden.

 

Legt een grote regelmaat aan de dag en is een vaste podiumgast. Zijn schouderblessure, opgelopen in de GP van Nederland, kostte hem weliswaar punten maar hinderde hem nadien nauwelijks. Rijdt wel minder flamboyant dan vorig jaar en kon totnogtoe maar een manche winnen. Nog lang niet verzekerd van de tweede plaats.

 

David Philippaerts, Yamaha Monster Energy MX Team (derde, 267 ptn.)

Sloop haast onopgemerkt de top-3 in. Was tot aan de Franse GP eigenlijk maar weinig in beeld en liet een paar desastreus lage scores noteren.  Wist niettemin altijd wel punten te scoren. Nu de YZ450F eindelijk op punt lijkt te staan zou Philippaerts nog wel eens hard kunnen uithalen in de volgende GP’s.

 

Ken De Dycker, Monster Energy Ricci Yamaha (vierde, 251 ptn.)

Ken De Dycker leek lang op een matig seizoen af te steven tot hij in Teutschenthal won!

Verkeert fysiek wellicht in zijn beste vorm ooit. Had echter lang moeite met de aanpassing en afstelling van de YZ450F.  Finishte op reeks 1 in Portugal na echter nooit buiten de top-10. Haalde in Teutschenthal ouderwets hard en genadeloos uit, op een circuit waar slechts weinigen dat van hem verwachtten. Mikt ongetwijfeld nog op GP-zeges in Lommel en Lierop.

Maximilian Nagl, Red Bull KTM Factory (vijfde, 248 ptn.)

 

Tijdens de 2e manche in Glen Helen liep het flink mis voor Max Nagl

Kende een sterk seizoensbegin en leek de enige te zijn die Tony Cairoli het vuur aan de schenen kon leggen. Liet vanaf de Spaanse GP wat steken vallen. Liet in Glen Helen kostbare punten schieten toen hij in reeks 2 gediskwalificeerd werd. Een gebroken sleutelbeen weerhield hem van deelname in Saint-Jean-d’Angély. Maakte echter een sterk wederoptreden in Teutschenthal en aast zeker nog op een top-3 klassering.

Steve Ramon, Rockstar Energy Teka Suzuki (zesde, 237 ptn.)

Steve Ramon blesseerde zich in Portugal en zou daardoor minder uit de verf komen.

Nog steeds regelmatig. Leek na Valkenswaard te gaan pieken, tot een val tijdens de kwalificatie voor de Portugese GP roet in het eten gooiden. Kon vanaf Glen Helen terug telkens meer dan 25 punten per GP sprokkelen. De naweeën van een armblessure kunnen het verdere verloop van het seizoen hypothekeren. Zal wellicht terug moeten onderhandelen over een contract voor 2011.

Xavier Boog, Kawasaki Racing Team (zevende, 217 ptn.)

 

Totnogtoe beste rookie in de MX1. Een van de weinige Franse MX2 kids die de overstap naar de MX1 goed verteerd hebben. Fysiek sterk en strijdlustig. Had ook zijn portie pech. Liet nog geen echte uitschieters noteren, maar hikt altijd tegen het podium aan.

 

 

Tanel Leok, LS Motors Honda (achtste, 182 ptn.)

Begon erg matig in Bulgarije, waar hij ondanks een lichte hersenschudding toch nog punten uit de brand wist te slepen in reeks 2.  Verraste in Spanje met een verdiende reeks- en GP-zege maar kon daarna nooit meer doorzitten. Finishte iets te vaak buiten de top 10 in de reeksen om echt vooraan mee te spelen.

Davide Guarneri, LS Motors Honda (negende, 165 ptn.)

Guarneri raakt stilaan gewend aan het MX1 ritme, maar liet nog geen uitschieters noteren.

Paste zich goed aan de CRF450R aan. Pakt goede starts maar moet vaak al in de aanvangsfase heel wat terrein prijsgeven. Lijkt vanaf Glen Helen echter in opmars wat zich vertaalde in een verdiende top-10 plaats. Maakte allicht de fout om te lang in MX2 te blijven rijden. Ondervind nu dat de talent pool een stuk dieper is in de MX1.

Evgeny Bobryshev, CAS Honda (tiende, 149 ptn.)

 

Nog een MX1 rookie. Liet aan het begin van het seizoen behoorlijk punten liggen. Rijdt vaak twee sterke manches met top-10 posities. Maar wist ook vaak helemaal geen punten te scoren. Duidelijk bezig aan een leerjaar, maar zou op een zandbaan wel eens voor een uitschieter kunnen zorgen.

Kevin Strijbos, Beursfoon Suzuki (elfde, 121 ptn.)

 

Begon teleurstellend aan het seizoen, maar kon zich vanaf Spanje terug in de top 10 nestelen.  Lijkt met vallen en opstaan toch aan een regelmatig seizoen bezig.  Podiums bleken echter nog ver af. Een top-10 klassering in de eindstand is een must en zeker mogelijk. In de tweede seizoenshelft komen er een aantal van zijn favoriete circuits aan.

Kevin Strijbos won in Bellpuig de kwalificatierace op zaterdag.

Marc de Reuver, Beursfoon Suzuki (drieëntwintigste, 40 ptn.)

 

Kent door de nasleep van zijn blessureleed van vorig jaar een heel moeilijk seizoen. Diende de Franse GP uit te zitten wegens een ontsteking.  Uitschieters in de tweede seizoenshelft zijn mogelijk maar worden erg moeilijk te realiseren. Zal zich wellicht moeten beraden over zijn verdere carrière als GP-rijder.

Kevin Wouts, Sturm Kawasaki (zesendertigste,  7 ptn.)

 

Weet met nagenoeg standaardmateriaal af en toe een aantal puntjes te sprokkelen. Een GP vervolg in 2011 lijkt een groot vraagteken.

Yentel Martens, Nestaan JM Racing KTM (eenenveertigste,  4 ptn.)

 

Moest in de GP’s die hij reed met een 250cc tweetaktmotor tegen de 450F’s opboksen. Weet perfect zijn eigen sterktes en zwaktes in te schatten. Rijdt in de tweede seizoenshelft alleen de GP’s van Lommel en Lierop waar hij ook weer punten moet kunnen sprokkelen.

Manuel Priem, Aprilia Racing (tweeënveertigste, 3 ptn.)

 

Zag zijn seizoen grotendeels in het water vallen door een zware crash in de Bulgaarse GP.  Kende een wonderbaarlijk snel herstel en revalidatie. Maakte in Teutschenthal zijn wederoptreden en ondervond daar dat punten scoren niet evident was. Mikt wellicht nog op een uitschieter in Lommel of Lierop.

Manuel Priem was meer dan twee maand out na zijn zware val in Sevlievo.

Foto credits: CDS Images,