X

Everts and Friends 2010 : een echte familiedag!

De vijfde editie van Everts and Friends werd een absolute voltreffer. Meer dan 7.000 toeschouwers waren op de Horenbergsdam van Genk aanwezig om ‘The Legend’ samen met zijn vrienden nog eens in actie te zien. De aangekondigde onweders werden enkele afkoelende druppels die het meeste stof sproeiden en het moet worden gezegd, de afwezigen waren fout !

Voor de vijfde keer op rij kon Everts rekenen op de steun van zijn (ex-) collega’s om geld in te zamelen voor het goeie doel. De aanwezige kinderen, waaronder ook enkele zieke, beleefden een superdag vol spektakel met de wedstrijden, maar konden ook in de paddock terecht voor een springkasteel, entertainement van de clowns of om hun gezicht om te laten schilderen in hun favoriete dier.

Ook op de omloop was alles relaxed. Ditmaal geen stress of verplichtingen, het motto was fun hebben en spektakel brengen. Clement Desalle kwam dit jaar voor de proppen met een old-skool 2-takt 250cc en kon ook met deze motor het nodige spektakel brengen voor het publiek. Kevin Wouts en Shaun Simpson haalden hun beste goon moves uit de kast en de niet reguliere mx-rijders zoals oa Sven Nys , Bert Longin en Freddy Loix kregen respect van het publiek door hun deelname alleen al. Anciens Johan Boonen en Joel Smets sprongen ook nog eens op de motor en de grootste blikvanger was ongetwijfeld Sebastien Tortelli. De Fransman accepteerde met plezier zijn uitnodiging en kwam voor enkele dagen over naar Europa speciaal om hier deel te nemen in Genk.

De absolute wereldtop bij de vrouwen was van de partij en de Golden heroes brachten de nostalgie bij de fans naar boven toen ze met hun brullende oldtimers over de horenbergsdam vlamden. Eric Geboers toonde dat hij zijn talent nog niet kwijt is maar moest toch de duimen leggen tegen Jo Martens.

Geen gewone wedstrijden deze dag dus bij elke start viel er wel iets speciaals te beleven. Zo mochten de 85cc rijders deze keer niet alleen tegen elkaar strijden maar konden ze ook hun helden belagen in een wedstrijd. Jeffrey Herlings streed eigenlijk tegen leeftijdsgenoten en liet zien dat hij ook nog op de 85cc uit de voeten kan. De eerste wedstrijd won hij maar in de tweede manche finishte ‘the bullet’ tweede in het wiel van Brent van Doninck, die niet toevallig ook het nr 72 op zijn motor heeft staan. Van Doninck werd meteen ook de opvolger van Jack Kelly en mocht de mooie motorblok voor een jaartje mee naar huis nemen.

In de american race kon enkel Xavier Boog het KTM feestje even verstoren. Bij deze wedstrijd, gereden over telkens 1 ronde, vallen telkens de laatste twee rijders weg. De uiteindelijke finale die bestond uit twee ronden ging tussen de baas en twee van zijn beste rijders. Holeshotking Nagl nam de beste start maar luttele bochten verder vlamde Herlings als een kogel langsheen de duitser om even later de wedstrijd te winnen voor Nagl en Everts.

In de Ladies chase kregen de vrouwen 1 ronde voorsprong op de GP-stars, maar hoe hard Steffi Laier, Livia Lancelot en Maria Franke ook reden, ze konden de Red Bull KTM trein niet stoppen. Ook hier won Herlings met 20 seconden voorsprong op Steffi Laier, die als eerste vrouw op de zevende plaats finishte. Nagl werd nogmaals tweede, gevolgd door Everts op de derde plaats en Desalle op de vierde plaats.

Sensatie alom toen op de omloop plots nog een nummer 72 rondreed. Liam Everts maakte zijn eerste publieke debuut op de mx-motor en reed gezwind enkele ronden op de omloop samen met enkele leeftijdsgenoten. Ook hier was de positie en de snelheid van geen belang en na een gezamenlijke opwarming door Peter Iven konden ook zij zich uitleven op de grote omloop.

Om de dag af te sluiten was er net zoals vorig jaar een wrong way race met pitstop voorzien. De vrouwen moesten niet stoppen en dat zorgde voor een verwarde situatie op de omloop. Snelste rijder van de dag Jeffrey Herlings sukkelde bij zijn pitstop terwijl dit voor Simpson en Smets vrij vlot ging. Everts hield het spannend tot op de laatste moment door pas in de allerlaatste ronde binnen te komen voor zijn stop. Het mocht echter niet baten want Shaun Simpson bleek de snelste te zijn in deze laatste race.

Op het podium werden de trofeeën uitgereikt door de zieke kinderen. Zij glunderden toen zij hun helden de trofee mochten overhandigen. De organisatie kan terugblikken op een supergeslaagde dag en de plannen voor volgend jaar zijn reeds in de maak. De naam Ricky Carmichael werd alvast al enkele keren met enige voorbarigheid genoemd. Wij zullen er alvast opnieuw bij zijn !

Voor de geintresseerden, de resultaten kan je hier vinden.