X

Green Flag: Bouwverlof

De vrijdag van de eerste week van juli staat in Vlaanderen bekend als de laatste dag voor het bouwverlof. Voor de Nederlanders onder u: het bouwverlof is de jaarlijkse, drie wekenlange bouwvakvakantie.

Een vrijdag die blijkbaar weleens voor commotie durft te zorgen. Volgens de politiemensen van de zone HANO (Hamont-Achel, Neerpelt, Overpelt) durven metsers, schrijnwerkers, dakwerkers en andere Bob-de-bouwers op hun laatste werkdag voor de vakantie wel eens te diep in het glas (of in dit geval wellicht het bierblik) kijken en daarom organiseerde men er vandaag gerichte alcoholcontroles.

Hoedanook de start van het bouwverlof betekent ook dat voor heel wat motorcrossers (of ouders van) de jaarlijkse zomervakantie aanbreekt.  De tijd dat iedereen dan gewoon thuis bleef om de wedstrijden die er op de kalender van zijn federatie stonden af te werken is al lang voorbij. Dat wil echter niet zeggen dat iedereen voor drie weken naar Spanje trekt. En voor de thuisblijvers is er ook nu nog genoeg te doen al moeten we spijtig genoeg vaststellen dat die prachtige zomerse avondcrossen nu wel helemaal van de aardbol zijn verdwenen.

Voor de GP-rijders, althans voor sommigen, is er nu ook een periode van relatieve rust aangebroken. De Belgen, tenminste diegenen die niet in de lappenmand liggen, hebben dit weekend nog een wedstrijd van de MX Pro Series in Tongeren. Ook in Frankrijk en Duitsland staan er dit weekend kampioenschapswedstrijden op het programma.

In Tongeren was er de afgelopen nog geen sprake van bouwverlof. Integendeel, de mensen van AMC Lauw hadden hun handenvol met de opbouw voor de MX Pro Series wedstrijd van nu zondag. Nadat het circuit in de Tongerse deelgemeente jarenlang bekend stond als een betonharde baan van haast Italiaanse allure, komt daar dit weekend ongetwijfeld verandering in. De Haspengouwse leemgrond werd te lijf gegaan met frezen en andere landbouwwerktuigen waar wij helaas de naam niet van kennen. Het doel van deze werkzaamheden was duidelijk: een circuit waarop het stof onder controle kan worden gehouden en dat meerdere rijlijnen toelaat om zo spannende wedstrijden te krijgen.

AMC Lauw en AMC Dworp doen er alles aan om zondag in Tongeren een perfect geprepareerde omloop te presenteren!

Spijtig genoeg moet Ken De Dycker, toch altijd al een van de publiekslievelingen in Tongeren, deze wedstrijd uitzitten. 2010 is  niet bepaald Keeno’s seizoen. Maar ook andere rijders deelden de afgelopen weken in de klappen. Het hardst getroffen team is zonder enige twijfel het Nestaan JM Racing team van Jacky Martens. In Teutschenthal raakten ze Dennis Verbruggen kwijt toen hij viel tijdens de start van de kwalificatiereeks op zaterdagmiddag.   Een dag later blesseerde Joël Roelants zich in wat op TV een onschuldige val leek. Het ergst getroffen was natuurlijk Axel Alletru die in Kegums crashte. Alletru’s trainer Frédéric Vialle, liet aan Moto Verte weten dat de jonge Fransman de L2 wervel brak , na een eerste operatie in Letland werd de jonge Nordiste vorige week nogmaals geopereerd in Rijsel.  Momenteel heeft Alletru gevoel in beide benen en kan hij de spieren van het linkse been samentrekken. Er staat hem nog een lange revalidatie te wachten maar er is wel degelijk hoop.

Zondagavond weten we wellicht of Steve Ramon op weg is naar een vijfde Belgische titel bij de Inters Open. Tot hiertoe was de Teka Suzuki rijder de grote triomfator in de MX Pro Series. Van de vier verreden reeksen won Ramon er drie, de enige andere reekszege ging naar LS Motor Honda’s Davide Guarnieri. Guarnieri ligt momenteel twaalf punten achter op Ramon. Geen al te grote achterstand, maar toch ook geen verschilletje meer. Ramon’s grootste concurrent moeten we dit weekend wellicht in eigen huis, bij Rockstar Teka Suzuki, zoeken. We kunnen ons niet inbeeldden dat regerend Belgisch kampioen Clément Desalle naar Tongeren komt om te figureren.

Iemand die ons tijdens de vorige ronde in Kester aangenaam verrasste,  is Jeremy Van Horebeek. Naar wat we in zijn column in een motorblad konden lezen stond hij daar zelf ook enigszins van te kijken.  Naar wat we in de wandelgangen hoorden kruipt “Jerre” zondag opnieuw op een 450 en mogen we hem alvast bij de podiumkandidaten rekenen. Ook Kevin Strijbos zien we vooraan meedoen voor de prijzen. Twee jongens die in Tongeren hun wederoptreden maken zijn Marc de Reuver en Jonathan Barragan. Kunnen zij in de laatste maanden van het seizoen nog iets goedmaken?

The Jerre maakte diepe indruk bij zijn MX1 debuut in Kester. Zondag weer?

Ook de strijd in het BK MX2, waar we op voorhand zelfs onze laatste eurocent op Nick Triest hadden gezet, beloof spannend te worden. De regerende Belgisch kampioen en zijn jongere streekgenoot, Jens Getteman worden nu door slechts een luttel puntje gescheiden. Ondanks een harde klapper tijdens de tweede reeks van de Zweedse GP lijkt Triest is Triest naar eigen zeggen wel in staat zondag vol zijn kansen te verdedigen.  Het wordt interesssant om te zien of Getteman zich eventueel bij een tweede plaats zal neerleggen of dat de Motorsport Future vol voor de reekszeges gaat. Nog iemand om in het oog te houden zondag is Jerky Janvier. De Brabander reed in Zweden een sterke wedstrijd in het EK 125cc e miste maar nipt zijn eerste podium. We hebben zelden iemand gezien die harder met een tweetakt kan rijden als de TM rijder en dus is hij onze ‘secret tip” voor het Radson Trophy podium.

Wij kijken al volop uit naar de eerste Limburgse BK-ronde in drie jaar. Hopelijk zien we u ook langs het circuit!