X

Green Flag: Lommel!!!

Dit weekend is het dan zover: de GP van Limburg in Lommel. Nu, de benaming “GP Limburg” is een vlag die vele ladingen dekt want deze GP is natuurlijk ook de GP van Vlaanderen en de GP van België. Of fungeert althans zo.

Het valt moeilijk in te schatten in hoeverre deze GP leeft in België. Dat hij bij een schare hardcore motorcrossfans leeft is zeker. Maar die mensen tref je dan ook op bijna elke Europese GP aan. Maar in hoeverre de gelegenheidstoeschouwer of dagjesmens weet heeft van het plaatsvinden van deze GP is ons onbekend. Trouwens, hoe zouden ze dat dan moeten weten? Toen zes jaar geleden Eric Geboers voor het eerst zijn schouders onder de GP van België in Namen zette wist zowat heel België wanneer die plaats zou vinden. Logisch, want zowat elk bushokje in dit Koninkrijk torste een affiche van het evenement op zijn zijwand.

Dit was dit jaar, helaas, niet het geval. Allicht een economische wetmatigheid want zo’n nationwide advertentiecampagne kost uiteraard aardig wat duiten.

Maar toch, je zou durven te verwachten dat in de aanloop naar het grootste Belgische motorcrossevenement van het jaar de mainstream media ook een duit in het zakje zouden doen, maar niets lijkt minder waar te zijn.  De tijden dat er gedurende de hele week voorafgaand aan de GP aan een build-up daar naar toe werd gedaan in de kranten is allang voorbij. Ook in magazines als Sport Voetbal Magazine en Humo was er geen letter over motorcross te vinden (tenzij dan bij de TV-programmering).

We kunnen daar alvast een ding uit concluderen: geen enkele naam van de huidige generatie Belgische GP-rijders heeft genoeg weerklank om er een interview of artikel aan te wijden. En vooral, motorcrossers voetballen of koersen niet. Want ook het samenvallen van de GP met de start van de Belgische voetbalcompetitie (Jupiler League) is geen al te beste zaak voor onze sport. Maar toch was het niet helemaal kommer en kwel want Het Laatste Nieuws bracht vandaag toch twee, weliswaar regionale, over de nakende GP.

Het wordt moeilijk zondag, aldus Joël Roelants.

In een daarvan hield MXM-columnist, Joël “Jay R.” Roelants nogal de boot af. “Podium wordt moeilijk” klonk het vanuit Grobbendonk. Een wetenschap die speaker Leon Van Gestel dit weekend allicht mee neemt op de microtoren. Trouwens die uitspraak van JR snijdt wel hout. Want laten we eerlijk zijn het zal ook echt moeilijk worden. Anderzijds wil de Nestaan JM Racing KTM rijder wellicht ook wat druk afhouden.  De Nordic Tour bleek allesbehalve makkelijk voor Roelants en dat had alles te maken met zijn handblessure die hij bij zijn crash in Teutschenthal opliep. Voor Roelants teammaat Dennis Verbruggen wordt dit een wederoptreden nadat hij zich ook in Teutschenthal blesseerde. Vorig jaar flankeerde de Grobbendonk-Connection Marvin Musquin op het MX2 podium in Lommel, de vraag is maar of ze dit jaar in de buurt van het podium geraken. Dat neemt niet weg dat er toch een andere Nederlandstalige rijder als favoriet naar voren geschoven kan worden. En dan hebben we het uiteraard over Jeffrey Herlings. Een echte kenner vertelde ons eind vorig jaar al dat hij Herlings zowel in Valkenswaard als in Lommel en Lierop op het podium verwachte en misschien zelfs op het hoogste schavotje. En gelijk kreeg onze kenner. Wie zijn wij dan om tegen zo iemands voorspellingen in te gaan.

Jeffrey Herlings voelt zich als een vis in het water in het Lommelse zand.

Nog iemand die je nooit kan wegcijferen is Marvin Musquin. Twee jaar geleden verliet de Fransman met lege handen (geen enkel WK-punt) het Stedelijk Motorcrosscentrum. Vorig jaar kwam, zag en overwon hij. Sterker nog, de tengere Fransman verpletterde gewoon de tegenstand. In hoeverre Musquin zondag trek zal hebben in een duel op het scherp van de snee met Herlings en eventueel Roczen valt nog te bekijken. Iets zegt ons dat we toch ook een beetje op Jeremy Van Horebeek mogen gokken. Al lijkt een podiumplaats zeker geen garantie voor de Vlaams-Brabander.

Ook die andere Pajot, Nick Triest, komt gemotiveerd aan de start in Lommel. Wil Triest volgend jaar nog een vast WK-zitje hebben dan zal hij de komende GP’s moeten tonen wat hij in zijn mars heeft.  Voor Gunther Ghysels, de enige Belgische wild-card rijder in Lommel, wordt deze GP vooral een leerproces. Het positieve van de huidige opzet in de GP’s is dat Ghysels sowieso al verzekerd is van een plaatsje achter het starthek op zondag.

Spannende dagen voor Gunther Ghysels die in Lommel zijn GP-debuut maakt.

In de MX1 is er al helemaal geen animo van Belgische rijders voor een wild-card. Toch mogen we er vanuit gaan dat zowat alle MX1 Belgen gebrand zijn op een knalprestatie in hun thuiswedstrijd. Zo weten we dat Kevin Strijbos een hele maand in functie van Lommel getraind heeft. Strijbos wil met goede resultaten in Lommel en volgende week in Loket een fabriekszitje bemachtigen. Maar Strijbos is allicht niet de enige Belg die de laatste vijf GP’s wil aangrijpen om zich volgend jaar van een plaatsje bij de wereldelite te verzekeren. Zo zullen ook Ken De Dycker, Steve Ramon, Manuel Priem en Kevin Wouts allicht veel verwachten van deze GP. De enige Belgische MX1-rijder die al zekerheid heeft over zijn toekomst is Clément Desalle. Al zal dat geen beletsel vormen voor de vurige Waal om ook deze GP op zijn naam proberen te schrijven.  Ondanks zijn enorme progressie en GP-overwinningen kan ook “Le Panda’ bij de media uit het zuiden van het land maar weinig enthousiasme losweken. En dan drukken we ons nog voorzichtig uit. Het feit dat Desalle geen allemansvriend is en ook wel eens nukkig uit de hoek kan komen speelt daarin ongetwijfeld mee. Toch blijf het vreemd want de Franstalige kranten besteden doorgaans meer aandacht aan mechanische sporten dan de meeste Vlaamse, die toch altijd een beetje neerkeken en –kijken op moddercross, op de Concentra kranten na dan.

Keeno won al eerder dit jaar in Lommel, toen in Siberische omstandigheden.

Maar media-aandacht is natuurlijk geen garantie voor sportief succes en dat primeert momenteel toch voor de MX1 Belgen. Maar dat afdwingen zal niet zo makkelijk zijn. Moeten wij u eraan herinneren dat jongens als Antonio Cairoli, Max Nagl en Marc de Reuver dit weekend gewoon met de fiets over en weer naar huis kunnen. Beslist handig als je iets vergeten bent, maar het betekent ook dat deze gasten de piste van het Stedelijk Motorcrosscentrum als hun broekzak kennen. Met Jonathan Barragan maakt er ook een ex-winnaar van deze GP zijn wederoptreden in Lommel. Of de Spanjaard al meteen voorin kan meedraaien zal nog moeten blijken, maar wij zien hem alvast een reeks stevig meeblazen.

Clément Desalle, vooralsnog geen sant in eigen land…

Afsluiten doen we met een positieve medianoot: de beide MX1-reeksen zijn zondag live te zien op Sporza.